• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Časový spínač CS3-1 přestal fungovat, zničil jsem ho?

Started by mauda, 27.03.2011, 19:45

previous topic - next topic

mauda

27.03.2011, 19:45 Last Edit: 03.04.2011, 09:31 by Miroslav Minařík
Zapojil jsem časový spínač dle návodu a celý půlrok fungoval dobře.
Na zimu jsem však ventilátor z WC sundal a rouru ucpal, protože jí protahoval dovnitř chlad.

Protože už se oteplilo, chtěl sem to dnes opět zapojit, ale omylem ty dva drátky o sebe brnkli (černý a modrý podle plánku), prsklo to a po zapojení se ventilátor nespouští.

Myslíte, že jsem ten časovač zničil?

Miroslav Minařík

Quote from: mauda on 27.03.2011, 19:45
Zapojil jsem časový spínač dle návodu a celý půlrok fungoval dobře.
Na zimu jsem však ventilátor z WC sundal a rouru ucpal, protože jí protahoval dovnitř chlad.

Protože už se oteplilo, chtěl sem to dnes opět zapojit, ale omylem ty dva drátky o sebe brnkli (černý a modrý podle plánku), prsklo to a po zapojení se ventilátor nespouští.

Myslíte, že jsem ten časovač zničil?

které "ty dva drátky" o sebe brnkly?
To se tak stává když si někdo plete elektroinstalaci s Merkurem č. 7  (dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Václav 3

Někteří lidé ztrácí pud sebezáchovy nebo chtějí spáchat sebevraždu.

Petr Doležal

Prošel vám zkrat přes spínací prvek, což je triak. Ale zkrat může vzniknout někdy i bez vašeho přičinění přímo ve ventilátoru a možná to má výrobce nějak ošetřeno.
Proto se ptám, není tam někde ve spínači trubičková pojistka?
Pokud ne, tak triak má asi odslouženo.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

František Šohajda

Já mám tušení že jste ho oddělal...!

Před 2 roky jsem tento typ namontoval jednomu do domu na wc...měl ventilátor ze strany fasády...jelikož po roku začal zateplovat tak na co elektrikáře a "cvakl" přívod do ventilátoru,že pak to spojí.....ale někdo byl na WC a měl zanutý spínač a tím i časovač.....skončil životní pouť.. ;D ;D ;D /spínač/
Pak jsem ho rozdělal a integrovaný s triakem  byl černý jak saze...

PS: vyzkoušejte ho vyloupnout, jestli bude pl. spoj probitý....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

František Janeček

Asi bych ho ani nerozloupával ale vzal bych ho za nejdelší drát, roztočil a ....A potom bych šel koupit nový.Příště bych si před připojováním vypnul jistič z danného obvodu.

mauda

Mám to zapojené na WC, kde není okno a odvětání vede přes další místnost ven. Takže je tam tma.
A tak sem si řekl, že když bude svíti světlo a ventilátor prostě nepoběží, tak ty dráty budou mrtvý.

A velice mě překvapilo, že to prsklo.

Víte, je mi divné taky to, jak to má výrobce vymyšleno. Když bych tam měl zapojenou žárovku a ta praskla, tak tam vznikne taky krátkodobý zkrat ... a to by mi ten spínač shořel jako taky? To je divný.

Mauda

mauda

Quote from: Petr Doležal on 03.04.2011, 10:01
Proto se ptám, není tam někde ve spínači trubičková pojistka?

Trubičková pojistka tam asi nebude, protože to je velice malá krabička na to, aby se tam ještě něco takového vlezlo ... a samostatná krytka pro pojistku vidět není.

Rudolf Šála

Quote from: mauda on 03.04.2011, 11:48
Trubičková pojistka tam asi nebude, protože to je velice malá krabička na to, aby se tam ještě něco takového vlezlo ... a samostatná krytka pro pojistku vidět není.

Lepší časová relátka mají pojistku. Nejčastěji používám multifunkční relé SMR-T, to se hezky vleze pod vypínač, má pojistku, něco kolem 7 funkcí a slušné časové rozpětí.

František Janeček

1)Každý elektrikář, když má pracovat na elektrickém zařízení si musí předem zajistit beznapěťový stav a změřením si ho ověřit.Při všech školeních je to zdůrazňováno a 99,9% to dělá.Z toho usuzuji že nejste elektrikář.
2)Vy jste způsobil zkrat na výstupu časovače a ne na žárovce.Ne každé prasknutí žárovky způsobí zkrat.Mimo to je zkrat při tom jinde než na výstupu časovače, takže triak nemůže odejít.

František Šohajda

Nevím jak dnes, ale dříve když jsem montovával čidla pohybu třeba na vchod RD tak v návodě bylo jistit pojistkou 1A...dával jsem ji jako svorkovnici do světla....svorkovnice a jeden pól je pojistka....a nikdo nedošel, že se čidlo při přepálení žárovky zničilo....
Ale to bylo v dobách kdy čidla byli drahé až moc ! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Vobinuška

V časovači CS je skleněná pojistka 250V 6A

František Šohajda

Quote from: Vobinuška on 03.04.2011, 17:29
V časovači CS je skleněná pojistka 250V 6A

Možná v nových, vyrobených...ale ve starých ani náhodou..! (dance)
U triaku 6A by bylo hodně ?Možná u relé.....

Vobinuška

Mám tu teď před sebou CS3-4M a opravdu tam je 6A...

Petr Doležal

Já to rozetnu:
V CS3-1B dle katalogu pojistka není
V CS3-4M pojistka je, ale ne 6A, nýbrž 2A
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

MiraP

Quote from: Miroslav Minařík on 03.04.2011, 09:32
které "ty dva drátky" o sebe brnkly?
To se tak stává když si někdo plete elektroinstalaci s Merkurem č. 7  (dance)

Kdo složí všech 100 modelů Merkuru 7, musí si hravě poradit se zapojením tohoto spínače .... ;)

Miroslav Minařík

Quote from: MiraP on 03.04.2011, 22:21

Kdo složí všech 100 modelů Merkuru 7, musí si hravě poradit se zapojením tohoto spínače .... ;)

To je pravda, to by mohl.
Jen Merkur měl jen plochou baterku "Slaný".
Za je nabitá jsme zjišťovali olíznutím kontaktů. 
Bohužel ne všichni spotřebitelé jsou znalí problematiky a míru nebezpečí neodhadují správně.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Radek Červený

Quote from: Miroslav Minařík on 04.04.2011, 07:50
To je pravda, to by mohl.
Jen Merkur měl jen plochou baterku "Slaný".
Za je nabitá jsme zjišťovali olíznutím kontaktů. 
Bohužel ne všichni spotřebitelé jsou znalí problematiky a míru nebezpečí neodhadují správně.

Mirku, velmi povedená definice  (jednicka)

Spíš mi přijde absurdní donekonečna řešit poškozený spínač CS... . Ten čas je dražší než je cena nového spínače. Připadá mi to jako příběh jedné paní, která jela reklamovat spálenou žárovku edisonku za 9,50 a musela si kvůli této reklamaci koupit 2 lístky na MHD po 22 Kč  (doh)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz