• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč se elektromotor připojený k čerpadlu přehřívá a vyhazuje pojistky?

Started by Jakub_Suk, 11.04.2011, 09:30

previous topic - next topic

Jakub_Suk

Koupil jsem elektromotor 230V 1,1kW a připojil ho k čerpadlu, motor po několika minutách chodu vyhodí pojistky a nadměrně se hřeje. Kde je chyba?

František Janeček

Jestliže je to jednofázový motor, je možné, že se nerozeběhne vlivem přetížení na dostatečné obrátky aby rozepnul odstředivý odpinač pomocného vinutí.Toto vinutí není dimenzováno na trvalé zatížení, proto nadměrné ohřívání a je možné, že již odešlo do věčných lovišť.Proto zkontrolovat, je-li motor vhodný k dannému čerpadlu.Jestliže je to motor trojfázový, je možná špatně zapojen.Opište štítek motoru i čerpadla.

Fuk Tomáš

A doplnit informaci, jaké pojistky že to vyhazuje, by rovněž neškodilo.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Franěk

Quote from: Jakub_Suk on 11.04.2011, 09:30
Koupil jsem elektromotor 230V 1,1kW a připojil ho k čerpadlu, motor po několika minutách chodu vyhodí pojistky a nadměrně se hřeje. Kde je chyba?

No, zajímavé. U mě běží čerpadlo něco okolo 10 vteřin a je plno. U rodičů cca 20 vteřin. Ti mají kopanou studnu
22m. Už jen ten čas mě zaráží. Nemáte nastaven moc velký tlak? Přes možnosti čerpadla?
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav 3

Quote from: Jan Franěk on 12.04.2011, 04:46
No, zajímavé. U mě běží čerpadlo něco okolo 10 vteřin a je plno. U rodičů cca 20 vteřin. Ti mají kopanou studnu
22m. Už jen ten čas mě zaráží. Nemáte nastaven moc velký tlak? Přes možnosti čerpadla

Doba chodu čerpadla domácí vodárny závisí hlavně na velikosti tlakové nádoby a množství vzduchu v ní. Pokud běží čerpadlo velmi krátce, znamená to, že není v nádobě (nebo v gumovém vaku) dostatek vzduchu. Optimální stav je ten, kdy v okamžiku sepnutí tlakového spínače zbývá v nádobě jen malé množství vody,  potom čerpadlo běží déle, zato nezapíná tak často.

Původní tazatel nedodal dostatek informací aby bylo možno mu poradit. Nevíme typ, velikost a popř. počet stupňů čerpadla, neznáme otáčky motoru.

František Janeček

Nikde jsem si nevšiml, že by se tazatel zmiňoval, že jde o domácí vodárnu.

Václav 3

Moje reakce je také částečně (dle citace) věnována problému, který zmínil kol. Franěk, pův. tazateli patří poslední odstaveček

Ižák Ctibor

Ako to už tu bolo  spomenuté, bolo by dobre vedieť, o aké čerpadlo sa jedná, (turbínové / 2800ot  alebo lamelové, 1400ot , ) koľko-lamelové, resp. turbínové, otáčky motora , litráž čerpadla. S týchto údajov by sa už asi dalo niečo posúdiť. Najlepšie  štítkové údaje čerpadla aj motora.
Ak Ste poprípade robili na čerpadle nejaké opravy, môže to robiť aj viac dotiahnutá upchávka. Nie v poslednom rade to môže byť aj zapojením.
To, čo tu bolo naznačované, (ak som to správne pochopil) ,že snáď dlho beží to čerpadlo, s tým nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť , nakoľko ak použijete toto čerpadlo  na polievanie, môže isť aj niekoľko hodín a musí to vydržať. Tiež vysoký nastavený tlak nesmie spôsobovať výpad čerpadla, nakoľko pri zavlažovaní sa používa bežne aj  "press-kontrol",ktorý spína na základe prietoku a zopne aj pri veľmi malom prietoku a vypína až po úplnom zastavení prietoku. Ak si predstavíte ,že pôjde jedna malá tryska na polievaní, čerpadlo tlačí max. tlak stále.
Mimochodom, v práci máme čerpadlá nad 100KW. Všetky sa zapínajú do uzatvoreného výtlaku. vtedy totiž majú menší odber a ľahšie sa rozbehnú.
P. Franek: V tej 22m kopanej studni buď máte ponorku, alebo hladina vody je pod úrovňou čerpadla max cca 9m . Z väčšej hĺbky totiž  fyzika nedovolí ťahať vodu.Roztrhol by sa Vám totiž vodný stĺpec.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jan Franěk

Quote from: Václav 3 on 12.04.2011, 08:47
Doba chodu čerpadla domácí vodárny závisí hlavně na velikosti tlakové nádoby a množství vzduchu v ní. Pokud běží čerpadlo velmi krátce, znamená to, že není v nádobě (nebo v gumovém vaku) dostatek vzduchu. Optimální stav je ten, kdy v okamžiku sepnutí tlakového spínače zbývá v nádobě jen malé množství vody,  potom čerpadlo běží déle, zato nezapíná tak často.

SOuhlas. Ale mám vše v pořádku. Prostě čerpadlo natlačí požadované množství vody za cca 10s a nespíná tak často. Nedávno jsem zrovna kontroloval množství vzduchu v nádobě a malinko "přifoukával".

Quote from: Ižák Ctibor on 13.04.2011, 15:45
P. Franek: V tej 22m kopanej studni buď máte ponorku, alebo hladina vody je pod úrovňou čerpadla max cca 9m . Z väčšej hĺbky totiž  fyzika nedovolí ťahať vodu.Roztrhol by sa vám totiž vodný stĺpec.

Ano, je tam ponorka. Můj příspěvek byl spíš pozastavením nad tím, že to čerpadlo běží tak dlouho (tedy pro případ RD.  4min je moc). Je pravdou, že prozatím nebylo dodáno dostatek informací k posouzení problému a tudíž je vše jen v rovině spekulací. Pokud se jedná o průmyslovou aplikaci, tak budeme u jiných časů a parametrů.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav 3

Já mám vodárnu s nádobou 150 litrů a její načerpání v případě, že je v ní správné množství vzduchu trvá zhruba 1 min. Čerpadlo je klasické dvoustupňové pětičtvrtní (SVA32/II) umístěné ve sklepě, protože sací výšku mám 5 m. Při použití ponorných čerpadel v hlubokých studnách je čerpací doba delší, protože dodávané množství vody je nižší.

František Janeček

Jestliže neběží čerpadlo bez vody a motor je správně dimenzován k dannému čerpadlu, není vůbec důležité kolik minut nebo hodin bude běžet.Ohřeje se na provozní ustálenou teplotu.Jestli se přehřívá v čase řádu minut, je něco špatně a ozvat by se měl tazatel, jaké jsou parametry motoru a čerpadla jak jsem psal již výše.

Václav 3

Ano, souhlas, pokud je vše v pořádku a je větší odběr, čerpadlo se nezastaví a běží stále a nic se mu ani motoru nemůže stát.  Běžně, pokud v létě zalíváme zahradu, běží třeba hodinu i více v celku, čerpadlo je studené (chladí se procházející vodou) a motor mírně vlahý.

Fuk Tomáš

Přes všechny debaty o tom, proč se motor může přehřívat, se dopustím soukromého odhadu:

co když tazatel koupil o fous výkonnější motor, než tam byl předtím, a pojistky ho už neudrží? To, že je motor teplejší, než byl ten starý, ještě nemusí nic znamenat - některé moderní motory jsou konstruovány na vyšší pracovní teplotu vinutí. A jsou lehčí, takže se rychleji ohřívají.

Anebo druhá možnost - na čerpadle je mechanická závada nebo běží nasucho, tazatel proto spálil předchozí motor a pokud bude dostatečně usilovný v nahazování pojistek, spálí i ten nový.

Nevíme, jestli čerpadlo čerpá, jaké je jištění, a tak vaříme z vody.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ižák Ctibor

1)Keď to máte ponorku, ako ste zistil, že sa motor prehrieva? Motor by mal byť ponorený vo vode aj s čerpadlom.
2) Na ponorku pochybujem že namontujete nejaký iný motor, ako je tam určený od výrobcu . Asi by vám nesedela ani spojka, ani prichytenie na čerpadlo. Tak že ako to vlastne je?
3) Čo hovorí prívod. Ak tam máte poddimenzovaný prívod, následkom čoho môže vzniknúť väčší úbytok napätia, môže sa motor  prehrievať a brať väčšie prúdy .

Len malá poznámka:
Ja mám na záhrade ponorné čerpadlo vo vrtanej studni, má priemer 120mm tlačí 6 atm , 60l/min , spínané press-kontrolom, čiže motor ide pri akomkoľvek malom odbere stále, často používam len jednu malú trysku na polievanie, ale doteraz mi ani raz ochrana nevypla , i keď niekedy ide niekoľko hodín v kuse . Podotýkam, že ochrana je súčasťou čerpadla, tak že dimenzovaná bude správne.

Václav 3

Tazatel se sice již neozývá, ale dle původního dotazu určitě nemá ponorné čerpadlo, všem tak mi napadá, zda nepoužil motor např. 2800 ot. místo 1400 ot. protože to by mohlo být příčinou jeho přetížení.

Ižák Ctibor

Jirka Š. Svejkovský

Tazatel se neozývá, na dotazy nereaguje, asi už problém vyřešil jinde.. Zamknul bych to.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jakub Suk

Zdravím omluvám se, že jsem neodpovídal dřív takže
parametry čerpadla: otáčky 1450/min P 0,86kW Hmax 67 min, studna hlubká cca 10m, čerpadlo dvoustupňové

parametry motoru:jednofázový 1,1kW 2830/min, je to stejný typ motoru který před lety s čerpadlem bezproblému fungoval, ale bylo to u jiné studně cca 3 m hluboké.