• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Už jste slyšeli o akumulaci energie z blesku?

Started by Miroslav Minařík, 14.04.2011, 17:50

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

14.04.2011, 17:50 Last Edit: 14.04.2011, 17:57 by Miroslav Minařík
Včera mi Josef Nosek ukázal kus obyčejného papíru z několika informacemi.
... patentovaný systém ... využití energie blesku ...

hmmm ... pěkný nesmysl, pomyslel jsem si zprvu.
Pak jsme s kolegyni vyrazili s kamerou hledat autora této informace.
Dnes ráno s ním udělal rozhovor Stanislav Cieslar, šéfredaktor časopisu All for Power.
Podívejte se sami a dejte vědět co si o tom myslíte.

[video]/video/2010/2011/110414_electron_energie_z_blesku_ondrej_putra.mp4[/video]
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Milan Hudec

Reportáž hezká, nadčasová.
Jelikož jsem blesk ještě nikdy do ničeho nechytal, nedokáži se vyjádřit k technickému řešení, napadá mne však otázka vlastnického práva na blesk, co když mě ho bude soused krást?
Dále, jak bude min.Fin. danit blesky, že by paušál?
Ale základní problém: co když neudeří?

J.Patúc

Quote from: Milan Hudec. on 14.04.2011, 18:13
Reportáž hezká, nadčasová.
Ale základní problém: co když neudeří?

Budúce špecialné aktiváky s laserovým ústretovým výbojom pozberajú blesky zo širokého okolia. o:-)

Milan Hudec

Quote from: J.Patúc on 14.04.2011, 18:30
Budúce špecialné aktiváky s laserovým ústretovým výbojom pozberajú blesky zo širokého okolia. o:-)

Ještě, že se toho nedožiju, nesnesl bych, pokud by mnněněkdo odlákával blesky.

Jirka Š. Svejkovský

Aby nám na ty hromosvody nakonec neuvalili daň!
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

A proč se neřeklo, jak je dle výpočtů to toroidní jádro velké? Aby to nebylo velké, jak CERN.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Zdeněk Pikhart

Já tomu věřim, ale na duo Svěrák - Smoljak nemá.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Petr Moravec

Energie blesku v desítkách až stovkách GWh. hmmmmmm.  To je trošku dost.
Měřeno na Jupiteru?  :D  ;D.

Jiří Schwarz

Možná bych si uměl představit jedno "využití" blesku:
- na zařízení, které je drahé, ale technicky již není špičkové a líbilo by se mi novější, aplikovat ochranu aktivním hromosvodem, nejlépe od nějaké firmy, co to postaví na klíč včetně revize, pak zařízení dobře pojistit a čekat, jestli ten aktivák opravdu nějaký blesk přitáhne...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Moravec on 14.04.2011, 22:13
Energie blesku v desítkách až stovkách GWh. hmmmmmm.  To je trošku dost.
Měřeno na Jupiteru?  :D  ;D.

I jiné perly mě zaujaly:

- zatímco jaderné, uhelné apod. elektrárny mají konstantní výkon, výhoda jejich řešení je, že se přidáváním kondenzátorů dá zvyšovat výkon bleskolapu do nekonečna (takže pro začátek zřejmě dojde i na přitahování těch blesků z Jupiteru, pak sáhnou i dál)

- ještě to nezkoušeli v exteriéru...

- za 50-60.000 Eur postaví funkční exteriérový model... To bych chtěl vidět ten supravodivý transformátor, který na primáru vydrží 100 kA a bude stále ještě nepřesycený, a pořídí se za takové peníze. Nemluvě o avizované stříbrné či supravodivé uzemňovací mříži. Mimochodem, supravodivá uzemňovací mříž asi bude kontraproduktivní, protože zmrzlá zem moc nevede.

Cesta ke skutečnému lapání energie z bouřkových mraků bude ještě dlouhá.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Fuk Tomáš on 14.04.2011, 23:34
supravodivá uzemňovací mříž asi bude kontraproduktivní, protože zmrzlá zem moc nevede.

No aby ta pochytaná energie vůbec stačila na vyrobení (udržení) té supravodivé zemnící sítě (když potom pominu nevodivost zeminy.... 
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Václav 3

Dnes (vlastně už včera) jsem to při návštěvě Elektronu viděl na onom stánku také a říkal jsem si, že je to pěkná pohádka.

Jiří Buben

A teď bych poprosil pán a o tu "O červené Karkulce" ;)

Cesta k výsledku ještě dlouhá a trnitá. Pochybuji, že investoři budou chtít zafinancovat něco, co může a nemusí v exteriéru fungovat.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Lukáš Rotrekl

Zase na druhou stranu spoustu vynálezců měli v jejich době za blázny a snílky, a kde by jsme dnes bez těchto lidí byli. Seděli v jeskyni ohlodávali kost, a možná syrovou, protože nám oheň zhasl a zrovna žádná bouřka nic nezapálila aby jsme jej měli.......

I když tady jsou některé výroky doopravdy zcestné....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Hájek

Samozřejmě, že pokud se k čemukoliv přistupuje seriosně, nelze nikdy říci absolutní ano a ani absolutní ne. V tomto případě, pokud bychom se my skeptici a zastánci ,, tradiční fyziky,, pletli, určitě bychom to dokázali přežít, protože pokud tak dlouhou dobu nikdo neviděl tak jednoduchý zdroj energie, zaslouží si to.
Ono to vše bude spíš ukázkou toho, jak velký úpadek je na Slovensku (ono to v ČR není o moc slavnější) v odborném školství a AV SR, kdy jsou vyhazovány peníze za velmi pravděpodobné slepé cesty (předem jasná slepá cesta = podvod) a tyto peníze pak chybí na práce co mohou lidstvu (státu) opravdu pomoct. Jako recese mi to přijde dost drahé.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Aleš Dobrovolný

Jako studijní materiál k tématu zužitkování energie blesku a statické elektřiny vůbec doporučuji knihy od J.M.Trosky Kapitán Nemo, Zápas s nebem  a Paprsky smrti.  (norm)
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 15.04.2011, 07:11
Jen aby to nebylo jenom takový divadýlko.

Hlavně aby to divadýlko bylo, jinak to zaplatí zas všichni jak v případě větrníků a slunečníků.
V určitých směrech spočívá největší pokrok v nicnedělání.