• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Už jste slyšeli o akumulaci energie z blesku?

Started by Miroslav Minařík, 14.04.2011, 17:50

previous topic - next topic

Rozmahel Vladimír

Myšlenka je to jistě dobrá. Ovšem realizace bude jiná věc.
Velké nebezpečí pro nejmenovanou Německou firmu. Honzo, kupte to v začátku dokud chtějí jen 60k Eur.  :D
Film Český sen všichni znají. Řekl bych, že by to mohl být Slovenský sen.

Miroslav Revús

Len tak z brucha:

Napätie bleskového výboja 2 MV, prúd 200 kA, trvanie 1 sekunda.
Potom
(2MVx200kA)/ 1 sekunda =  400GW/s

Po prepočte na GW/h to je 0,111 GWh.

To som teda zvedavý, ako chcú toľko energie narvať do kondenzátorových batérií v tak krátkom čase. Rád by som videl, aké veľké musia byť kondenzátory, ktoré sú schopné absorbovať to množstvo energie počas bleskového výboja a stoja aj so supravodičom a jeho chladením len € 60.000,-

Veľa šťastia v experimentovaní, budú ho potrebovať. :-)

Kamil Novák

15.04.2011, 11:20 #20 Last Edit: 15.04.2011, 11:28 by Kamil Novák
Taky jsem se včera u tohoto stánku zastavil, pana vynálezce si vyslechl a pro názornost přikládám schéma jeho projektu.

Pozn. k rozhovoru - dokážu si živě představit, jak ožijí sběrači kovů, až se dozví o plánu na zemniče z Ag.   >:D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miroslav Minařík

Ať už to dopadne jakkoliv.
Zapsal se do dějin jako první.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 15.04.2011, 13:10
Zapsal se do dějin jako první.

O tom bych měl velmi vážnou pochybnost.
On sice prohlašuje, že se tím nikdo nezabývá, protože to údajně nejde, ale strýček Google je jiného názoru.
Viz třeba http://peswiki.com/index.php/Directory:Lightning_Power
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Illek

Quote from: Miroslav Revús on 15.04.2011, 10:56
Len tak z brucha:
Napätie bleskového výboja 2 MV, prúd 200 kA, trvanie 1 sekunda.
(2MVx200kA)/ 1 sekunda =  400GW/s

Pokud budeme věci nazývat pravými jmény, napsal jste blbost.

Zdenek Rajmont

QuoteTo bych chtěl vidět ten supravodivý transformátor, který na primáru vydrží 100 kA a bude stále ještě nepřesycený ...

Bude vzduchový ...  ;)
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jiří Schwarz

A kdyby ta cívka se vzduchovým jádrem byla někde zrealizována, je třeba ji nějak orientovat podle směru Sever-Jih nebo se při průchodu blesku otočí sama i se základy?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Quote from: Zdenek Rajmont on 15.04.2011, 17:08
Bude vzduchový ...  ;)

Sa tam hovorí o toroidnom jadre, ktoré predĺži trvanie prúdového impulzu, so supravodivým prímárom (=zvodom).

Leda že by to toroidní jádro bylo ze zkapalněného vzduchu, ale ten má tuším permeabilitu blízkou jedné, takže by moc nejádroval  ;)

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Doležal

Beru to jako recesi nebo mystifikaci.
Počínaje schematem, které má do elektrotechniky daleko, nepřesvědčivým vystoupením a konče dvěma emaily:
,
je prosím pravdou, co se píše v přiloženém obrázku ohledně prokázané funkčnosti ?

A odpověď, která mě ani nepřekvapila:

Od: "Vladimir Cambel" <elekcamb@savba.sk>
Předmět: RE: Energie z blesků
Datum: 15.4.2011 - 13:54:15
Zdravim,
nie je to pravda, o ziadnej takejto aktivite na  nasom ustave neviem a cloveka s uvedenym menom nepoznam.

S pozdravom,
V. Cambel

Dr. Vladimir Cambel
Deputy Director
Institute of Electrical Engineering
Slovak Academy of Sciences
841 04 Bratislava, Slovakia
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Alin

Quote from: Petr Doležal on 15.04.2011, 20:11
Beru to jako recesi nebo mystifikaci.

Pokud je to takhle tak už to beru spíš jako lež a pokus o úmyslný podvod.

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 15.04.2011, 20:11
...Zdravim, nie je to pravda, o ziadnej takejto aktivite na  nasom ustave neviem a cloveka s uvedenym menom nepoznam.
S pozdravom,
V. Cambel

Dr. Vladimir Cambel
Deputy Director
Institute of Electrical Engineering
Slovak Academy of Sciences
841 04 Bratislava, Slovakia

Záhada zamčeného pokoje tedy rozřešena! (jednicka)

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 15.04.2011, 07:11
Jen aby to nebylo jenom takový divadýlko.
(jednicka)
Až teď mi doklaplo - vždyť on ten pán je taky marketingový asistent té divadelní agentury.

Quote from: Rozmahel Vladimír on 15.04.2011, 08:46
Film Český sen všichni znají. Řekl bych, že by to mohl být Slovenský sen.
Bingo!  (jednicka)

Václav 3

Quote from: Aleš Dobrovolný on 15.04.2011, 07:48
Jako studijní materiál k tématu zužitkování energie blesku a statické elektřiny vůbec doporučuji knihy od J.M.Trosky Kapitán Nemo, Zápas s nebem  a Paprsky smrti.  (norm)

Také jsem tyhle knihy jako mladý četl, pěkné počtení, pěkná pohádka, ale realizovat to asi nedokážeme.

Vladimír Brok

16.04.2011, 08:21 #31 Last Edit: 16.04.2011, 08:53 by Miroslav Minařík
Bomba! Vědecký pokrok. Nové energetické obzory. Akorát mám tak trochu hrůzu z toho, aby se do toho zase nevložila EU a aby pak cena za dodanou kWh z Bleskolapek nepřekročila výši mého starobního důchodu. Ale třeba se toho ani nedožiju.
BrOK

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Alin on 15.04.2011, 20:28
Pokud je to takhle tak už to beru spíš jako lež a pokus o úmyslný podvod.

Že bychom měli i my v elektrotechnice konečně nějakou aféru?
Je pravdou, že celá expozice působila dojmem "chudého slepence z Asie", ale zase člověk neznalý věci by mě asi tak promptně neopravil u hodnoty průměrného blesku.

OK uvažujme tedy, že jde o divadlo.
Jaký je motiv?
.

....

Stanislav Látal

Jak se jmenoval ten pán, co se mu v roce 1968 podařilo prodat Karlštejn ?

Jakou měl asi motivaci ?   (helpsmajl) (helpsmajl) (helpsmajl)

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 16.04.2011, 08:52
OK uvažujme tedy, že jde o divadlo.
Jaký je motiv?

Pokud rozdávají letáky na kterých píšou že "Funkčnost byla prokázána v laboratorních podmínkách na Elektrotechnickém ústavu Slovenské Akademie Věd" jak uvádí Kamil Novák a v ústavu o tom nic nevědí jak uvedl Petr Doležal tak je to celé z mého pohledu lež. Jestli jde o umělecký pokus o reklamu na cokoli nebo o pokus vytáhnout z někoho peníze z uvedených skutečností není jasné ale každopádně je to přesně způsob propagace který je mě osobně hrozně proti srsti a nesnáším ho. Já bych pro takové lidi obnovil tresty jako veřejné koupání ve Vltavě popřípadě jiném toku, kdo veřejně lže ať je po prokázání lži veřejně vykoupán. Howgh

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Alin on 16.04.2011, 09:41
Pokud rozdávají letáky na kterých píšou že "Funkčnost byla prokázána v laboratorních podmínkách na Elektrotechnickém ústavu Slovenské Akademie Věd" jak uvádí Kamil Novák a v ústavu o tom nic nevědí jak uvedl Petr Doležal tak je to celé z mého pohledu lež. Jestli jde o umělecký pokus o reklamu na cokoli nebo o pokus vytáhnout z někoho peníze z uvedených skutečností není jasné ale každopádně je to přesně způsob propagace který je mě osobně hrozně proti srsti a nesnáším ho. Já bych pro takové lidi obnovil tresty jako veřejné koupání ve Vltavě popřípadě jiném toku, kdo veřejně lže ať je po prokázání lži veřejně vykoupán. Howgh

Co když jde o pokus vytáhnout z odborné veřejnosti názory a znalosti z této problematiky? Český SEN dostal dokonce i grant. Lidi byli nasraní to určitě, ale celá akce ukázala na ovladatelnost národa vyhlášenými slevami.

V tomto případě mi není zcela jasný záměr tohoto cirkusu. Ale někdo si tu účast objednal a platil. Možná chtěl někdo poukázat na snadnost toho jak veřejnost oklamat.
.

....