• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:58

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Našel by se zde někdo na doučování elektro předmětů?

Started by Michael15, 19.04.2011, 16:42

previous topic - next topic

Michael15

19.04.2011, 16:42 Last Edit: 19.04.2011, 16:44 by Miroslav Minařík
Hledám někoho, kdo by byl schopný mě doučovat témata na maturitu z energetiky a elektrickych strojů a přístrojů.
Témata mám již vypracované, jen některým otázkam moc nerozumím a potřeboval bych je vysvětlit. Kdyby se našel někdo ochotný byl bych moc rád, samozřejmě za nějakou finanční odměnu ...

Jiří Buben

Zapomněl jste napsat podstatnou věc. Odkud jste, aby případný zájemce mohl reagovat. A co profesoři a učitelé, těch jste se neptal? Nám ve škole vždy na požádání udělaly nějaké doučování kolektivní, nebo osobní konzultace taky nebyla problém.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Michael15

Zdravím, jsem z Hradce Králové . A učitelé na naší škole nejsou zrovna moc ochotní . Když se jich člověk na něco zeptá, udělají z nás debili, že už to máme dávno umět..

Stačilo by mi to i nějak online vysvetlit

Milan Hudec

Zkuste napsat dvě, tři otázky, at víme, co po vás na maturu vyžadují.......
(nedávno jsem na jiný okruh  nebyl schopen řádně odpovědět, jedna z otázek zněla: jak daleko musí být v koupelně pračka od umyvadla)

Michael15

Tak například:
1) Činný odpor vedení
2) Přenosové články T, pí, gama
3) Návrh průřezu a výpočet min. napětí pro vedení napajene ze 2 stran.
4) Komplexni parametry vedení

O takovéto tipy otázek se jedná .

Jiří Schwarz

1) - to asi to nejjednodušší
Činný odpor vedení - to je odpor daný pouze vlastnostmi (vodivostí) materiálu, ze kterého je vodič vyroben, není do toho počítána kapacita a indukčnost vedení.
K nejlepším vodičům patří stříbro a zlato. To je ale pro vedení nepřiměřeně drahé.
Velmi dobrým vodičem je měď.
Na dalších místech ve vodivosti je hliník, železo,...

Čistá měď má vodivost asi 56S (siemens), znamená to, že vodič o průřezu 1mm2 má odpor 1 Ohm při délce 56metrů.
Pro "technické použití" se někdy do mědi přidávají jiné prvky, aby se zvětšila tvrdost a pružnost, pak je vodivost nepatrně horší.

Protože odpor vedení způsobuje ztráty, je třeba je minimalizovat. Cesty sjou dvě:
- zmenšit odpor vedení, to je použít lepší materiál nebo větší průřez vodiče. To má svoje omezení
- transformací na vyšší napětí, protože při větším napětí stačí pro přenesení stejného výkonu menší proud. Ale taky to má svoje hranice a omezení.

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Michael15

Nemohl by jste mi na sebe dát nějaky konakt? :)

Napřiklad mi ho poslat na email mentik@seznam.cz

Děkuji :)

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Schwarz on 19.04.2011, 21:45
Čistá měď má vodivost asi 56S (siemens), znamená to, že vodič o průřezu 1mm2 má odpor 1 Ohm při délce 56metrů.

Dovolil bych si drobnou korekci.
Čistá měď má měrnou el. vodivost asi 56*106 S/m (siemens na metr), znamená to, že vodič o průřezu 1 mm2 má odpor 1 Ohm při délce 56 metrů.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)