• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak dosáhnout dobrého uzemnění?

Started by Milan Hudec., 20.04.2011, 19:55

previous topic - next topic

Milan Hudec

20.04.2011, 19:55 Last Edit: 20.04.2011, 20:02 by Miroslav Minařík
Na prostoru o rozměrech 8x2m (víc k dispozici není) potřebuji zřídit co možno nej. uzemnění,
v plánu mám pásek ve spojení s tyčemi délky 1,5m zatlučených po 2m.
Bylo by možno takto provedené uzemnění ještě vylepšit zasypáním výkopu Fe odpady od soustruhů?.
Na zemnič chci použít nerez A4.

Jiří Buben

Zkuste si vypočítat odpory s různými délkami tyčí a uvidíte. Předpoklad je změřit rezistivit přímo na místě. Asi dvakrát v životě jsem řešil obdobný problém, a pokaždé jsem se s odporem, který jsem vypočetl, moc od reálu při měření po jeho zhotovení nesekl.

Výpočet odporu jedné zemnící tyče R=0,9 * ro/l kde ro je rezistivita půdy al je délka zemnící tyče

Páskový zemnič se vypočte jako R=2*ro/l kde ro je měrný odpor půdy a l je délka pásku.

Jsou to zjednodušené vzorečky.

Soustava tyčových zemničů spojených páskovým zemničem:
odpor se počítá podle vzorce
R = 1/[(0,9.h.n)/R1 + 1/R0] ,
kde
R1 ...zemní odpor tyčového zemnice
n ...počet tyčí
h ...koeficient využití tyčí (pro malé vzdálenosti mezi tyčemi je až 0,3, při
velkých vzdálenostech až 0,8)
R0 ...zemní odpor pásku bez tyčí

Jinak s těmi šponami nevím jestli by to mělo vliv. Musely by být ale taky z nerezu, jinak za pár let tam nebudou.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jirka Š. Svejkovský

Obvod stavby je 20m. Co tak obehnat kolem dokola páskem FeZn, ehm, pardon vaším oblíbeným antikorem 30x4? Špony se vám za pár měsíců promění v oxid železitý a ten opravdu vodivost nevylepší. Tyče už asi taky moc nepomůžou.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Buben

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.04.2011, 21:24
Obvod stavby je 20m. Co tak obehnat kolem dokola páskem FeZn, ehm, pardon vaším oblíbeným antikorem 30x4? Špony se vám za pár měsíců promění v oxid železitý a ten opravdu vodivost nevylepší. Tyče už asi taky moc nepomohou.

Obávám se, že se nejedná o obvod stavby, ale nějaký dvoreček, či něco podobného.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Pavel Horský

Pásek je uložen jako okruhový zemnič?  Připojil jste i kari síť v základové desce?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radek Červený

Před časem jsem řešil uzemnění v jisté lokalitě na skalnatém terénu a pískovém loži. Cca 30 metrů pásoviny mělo hodnotu uzemění cca 28 ohmů a víc se prostě z toho nedalo vycucat.
Když jsem v téže lokalitě dělal druhý zemnič, nechal jsem pískovou zeminu vytěžit a odvést, a navezl jsem hlínu s vysokým obsahem jílu, která se do výkopu zavezla. Tou se nový pásek zahrnul. Výsledná hodnota je 1.6 ohmu při cca 24 metrech nerez pásku.

P.S. Jediná nevýhoda je, že v zimě v mrazech ten jíl má jinou roztačnost a nadzvedává chodník, po oteplení se chodník opět posadí do původní výšky  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Václav 3

Jíl má trvale vysoký obsah vody, proto jeho použitím dojde k výraznému zlepšení zemního odporu, ovšem také reaguje na mráz, což má za následek zdvihání chodníku.

Jan Hájek

Pokud není půda kamenitá, respektive neobsahuje moc kamenů, je možné zatlouct skládané zemnící tyče.
Mrkněte se na konec mojí aktuální přednášky IP ILPC.
http://www.kniska.eu/centrum/sborniky-ze-skoleni-honzy-a-dalibora/bulletin_2011_ip_ilpc_honza_hajek
Tyto tyče, samozřejmě pokud je zatloukání za pomoci trojnožky, jdou zatlouct až do hloubky 9 m.
Tady je animace o zatloukání:
http://www.kniska.eu/animace/animace-dehn/Eintrieben%20von%20Tiefenerdern.wmv
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Petr Doležal

21.04.2011, 10:08 #8 Last Edit: 21.04.2011, 10:28 by Petr Doležal
Mám pocit, že na vylepšení odporu existuje nějaký gelový roztok.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Petr Doležal

Našel jsem v jedné diskusi:

Milan Selezan
Neverifikovaný uživatel @6

Re: Ako realizovať uzemnenie v kamenistom podloží?
« Odpověď #4 kdy: 29.08.2005, 07:03 »    Odpověď s citací Změnit zprávu Smazat zprávu Rozdělit téma

Na rozvodnom závode VSE v Rožňave skúšali španielský prípravok "Želé Conductiver Plus". Nemám adresu dovozcu, ale má to byť nejaká bratislavská firma. Pri predvádzaní podľa pracovníkov boli dosiahnuté veľmi dobré výsledky. Dodáva sa vo vedierku a riedi sa vodou a roztok sa vlieva do jamy elektródy, resp. zemniča. V prospekte sa píše, že želé je ekologické a:
- je schopné vytvárať častočne ionizované elektrolity
- zvyšuje vodivosť pôdy na 200% pre žrážkový úhrn 700l/m2

Jirka Š. Svejkovský

Gel Conductiver Plus prodává firma, která zároveň prodává aktiváky. Takže je otázka, zda ten gel nebude fungovat jako ten aktivák (efekt placeba).

František Janeček

Pamatuji, že se používalo v písčité půdě zalití zemničů ve výkopu rozmíchaným bentonitem s vodou.Bentonit je nějak upravený (snad vypálený a rozemletý jíl) jinak se používá do směsí písku pro formování ve slévárenství.Je to tedy v podstatě jíl bez přísad, takže inertní a výsledky byly dobré a dlouhodobě stabilní.

Petr Doležal

Lubomír Jindra

Jednou jsem zatloukal tři tyče 1,5m hloubka 2m, kamenité to nebylo, odpor na hraně. Tak jsem ten výkop ze zvědavosti prolil několika kýblema vody, ta se celkem rychle vsákla. Odpor uzemnění se nezměnil ani o trošku.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jozef BABJAK

Quote from: Lubomír Jindra on 21.04.2011, 11:52
Tak jsem ten výkop ze zvědavosti prolil několika kýblema vody, ta se celkem rychle vsákla. Odpor uzemnění se nezměnil ani o trošku.

A koľko soli ste dali do tej vody?  ;)

Ak si dobre pamätám, na škole nás učili o zemničoch prevedených pomocou dierovanej rúry, naplnenej soľou; ako nevýhoda sa uvádzala potreba soľ pravidelne dopĺňať.

Milan Hudec

Je to znouzecnost, jedná se záhonek, kde může být jedině zakopaný zemnič, ostatní plocha kolem domu je tabu.
O gelu jsem už slyšel, ale nemám praktickou zkušenost, napadly mě ty Fe hobliny, ale jsem velmi špatný chemik a nedokážu předpovědět, zda by tento způsob měl pozitivní, či negativní vliv.
Děkuji vám všem za odpovědi a přeji dobře vychlazené zelené pivo.

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec. on 21.04.2011, 14:11
a přeji dobře vychlazené zelené pivo.

Konečně se v diskuzi objevil příspěvek, co potěší a u srdce zahřeje  ;D (jednicka)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jirka Š. Svejkovský