• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Od jakého napětí se vede elektrický proud více kabely?

Started by ShH, 02.05.2011, 12:10

previous topic - next topic

ShH

02.05.2011, 12:10 Last Edit: 27.12.2011, 00:56 by Miroslav Minařík
Vyrozuměl jsem, že při vyšším napětí bývá zemní vedení vedeno vícero kabely, to znamená v nejsou všechny fáze (+ příp. PEN) v jednom kabelu, ale každá fáze má vlastní kabel (s jedním nebo více žílami). Od jakého napětí to tak může být (obvykle bývá) a od jakého to tak musí být?

Příklad (hodnoty jsou jen jako příklad):
0-10 kV - zpravidla vše v jednom kabelu
10-22 kV - jak kdy
nad 22 kV - vždy ve více kabelech

Prosím o krátkou, ale jednoznačnou odpověď. Předesílám, že nehodlám žádné kabely pokládat ani do nich jakkoliv zasahovat.

Petr Doležal

Se vzrůstajícím napětím roste i tloušťka izolace. S vysokonapěťovými 3f kabely by se nedalo pracovat (zatahovat do tras a pod.), velké poloměry ohybů, na buben by se namotala jen krátká metráž a na trase by bylo příliš mnoho poruchových spojek.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jaroslav Hasala

Běžně se moc různých napětí nepoužívá, takřka všechny distribuční vn sítě jsou 22 kV, už jen velmi málo, v hodně starých sítích je možno narazit na 6 kV.
V současné době se pro 22 kV takřka výhradně používají jednožilové kabely. Protože distribuční transformátory 22/0,4 kV mají primární vedení zapojené do trojúhelníku, není zapotřebí N (PEN), jsou tedy vedeny pouze tři vodiče. 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Lukáš Rotrekl

Pak se docela často používají i jednožilové kabely pro sítě 400/230V, při vyšších výkonech, typicky vyvedení výkonu větších DA, vyvedení výkonu trafostanice do podružných rozvaděčů v rámci objektu....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

Jenom doplním kolegu Hasalu.
Východočeský region má distribuční rozvody 35 kV
:)
Samozřejmě v zemi se používají jednožilové kabely.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miroslav Revús

Rozvody 6kV, 10,5kV a 15kV sa používajú v priemysle.
Káblové zväzky z jednožilových káblov sa často dávajú pri vedeniach na prenos veľkých výkonov. Napr. vedenie na prenos 10MW pri napätí 6kV má 9 jednožilových káblov. 3 jednožilové káble 240mm2 pre každú fázu.

Jaroslav Hasala

03.05.2011, 00:01 #8 Last Edit: 03.05.2011, 00:12 by Jaroslav Hasala
Quote from: Miroslav Revús on 02.05.2011, 22:06
Rozvody 6kV, 10,5kV a 15kV sa používajú v priemysle.

V současné době už moc ne, ani v průmyslu. Když vynecháme nějaké specialitky, v nových instalacích se takřka výhradně používá 22/0,4 kV.

Pro přenosy vyšších proudů se jednožilové kabely využívají spíše z nutnosti, protože zatímco klasické vícežilové kabely obvykle končí na průřezu 240 mm2, jednožilové kabely se vyrábí v průřezech 300, 500, 800 i 1000 mm2.
Jiným úhlem podledu je také to, že např. kabel 4x 800 mm2, už by byl pěkný "macek" a dost obtížně by se s ním pracovalo, jak už dříve zmínil kolega Doležal.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Miroslav Revús

Quote from: Jaroslav Hasala on 03.05.2011, 00:01
V současné době už moc ne, ani v průmyslu. Když vynecháme nějaké specialitky .....

...napr. motor čerpadla 1500kW (6kV), vývod z generátoru 250MW (15kV), atd.
Tieto napätia sú dosť rozšírené, len sa o nich málo vie. Nie sú pre "bežných smrteľníkov". Používajú sa hlavne v energetike pre vlastnú spotrebu alebo vyvedenie výkonu cez blokové trafo. :-)

Ján Pitoňák

Áno, 6kV sieť je ešte značne rozšírená hlavne v starších a väčších fabrikách.
Čo sa týka napäťovej hladiny 10,5kV, tá sa na Slovensku využíva napr. na distribúciu elektriny v oblasti Vysokých Tatier.

Petr Doležal

Nedá mi to nevzpomenout si na můj projekt pro SCP Ružomberok na rozvodnu 11kV
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Illek

Quote from: Miroš Jan on 02.05.2011, 20:17
Samozřejmě v zemi se používají jednožilové kabely.

Tomu nerozumím. ??

Rozmahel Vladimír

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Rozmahel Vladimír on 05.05.2011, 11:42
6kV používají i v lomech.

A na uhelných dolech a na elektrárnách. Celkem běžné napětí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

Quote from: Milan Illek on 05.05.2011, 11:02
Tomu nerozumím. ?

Milane myslel jsem to tak, že na těch 35 kV, alespoň to co jsem vyděl, používal ČEZ jednožilové kabely ve svazku.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Josef Dolejšek

Quote from: Petr Doležal on 04.05.2011, 22:25
Nedá mi to nevzpomenout si na můj projekt pro SCP Ružomberok na rozvodnu 11kV

Já jsem ještě před půl rokem projektoval trafo 5/0,4 kV, které jsem napojoval z rozvodny 5 kV.

Ale zpět ke kabelům. Ono to není tak jednoduché říct, že od určitého napětí se používají jednožilové. Já jsem běžně projektoval kabelové rozvody 22 a 6 kV a přednostně jsem předepisoval jednožilové kabely. Měli jsme, ale u nás v podniku, kabelový kanál, který vedl pod vysokými pecemi a teplota v něm nešla dost dobře srazit pod určitou mez. Tam se jednožilové kabely nedaly použít - vyrábí se totiž jen s plastovou izolací. V inkriminovaném kanálu jsme používali dovozové tzv. "mastné" kabely, tj. třížilové kabely 6 kV s klasickou konstrukcí (izolace žil papírová, napuštěná olejem).