• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:59

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Uzemnit (pospojit) staveništní rozvaděč ano nebo ne?

Started by Lukáš Rotrekl, 05.05.2011, 22:23

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

05.05.2011, 22:23 Last Edit: 05.05.2011, 22:28 by Miroslav Minařík
Dnes jsme vedli na stavbě,kde máme dozorovat elektrické zařízení spor s jeho dodavatelem, kdy jsme my tvrdili, že by se staveništní rozvaděče měly uzemnit (pospojit), dodavatel tvrdil, že není třeba, že stačí až při vedení delším než 200m.

Situace: u paty stávajícího objektu je umístěn elektroměrový rozvaděč s nepřímým měřením, z něj je napojena rozpojovací skříň. Z této skříně jsou dále napojeny staveništní rozvaděče.
Prostředí je podle vnitřního předpisu gen. dodavatele určeno jako nebezpečné. Tuším AA4, AD3, .....

Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo o tom moc přemýšlet. Staveništní rozvaděč má uzemňovací svorku, tak se podle možností k něčemu na stavbě připojí nebo se zatluče zemnící tyč, když je to venku.
Nyní bych potřebaval nakopnout oporou v normách pro připojení nebo informaci, že provádím zbytečně.

Jak je to správně?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Oliver Mička

Pokiaľ tam tá svorka je tak ho pospojte a budete mat pokoj na duši.

Stavebne rozvadzače som medzi sebou ešte pospojené nevideľ. Maximálne tak v kábli z/ž vodičom.
Hlavne meranie bolo ale vždy prizemnené budťo pripojene na zakladovy zemnič obejktu alebo zaltčena zemnaca tyč.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Radim Strycharski

Staveništní rozvaděč by měl být přizemněn podle čl. NB2 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, písm. ad). V předchozím vydání normy se tento požadavek nacházel v její kmenové části.

Lukáš Rotrekl

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.