• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se dimenzuje vodič mezi svorkovnicemi PE a doplňujícího pospojení?

Started by tekseb, 06.05.2011, 10:34

previous topic - next topic

tekseb

Zajímalo by mě, jak se dimenzují zž vodiče, spojující hlavní PE svorkovnici, popř. HOP s místními svorkovnicemi doplňujícího pospojení, na které je přivedeno více vodičů různých průřezů, nejčastěji asi CY 2,5 a 4.

Fuk Tomáš

Záleží na účelu toho pospojení. Pokud je to součástí vnitřního LPS, jsou normou ČSN EN 62305-3 doporučeny větší průřezy.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

tekseb

Měl jsem na mysli spíše pospojení z důvodu ochrany před nebezpečným dotykem při poruše. Řeší tedy nějaká norma průřez vodiče z místní svorkovnice pospojení, do které je připojeno více vodičů různých průřezů?

Vít Rotrekl

Našel jsem jen ve staré ČSN 33200-4-41 z roku 2000, nejmenší dovolené průřezy vodičů pospojování.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Pokud mám odpovědět přímo na otázku, tak bych to řekl jednoduše "BLBĚ".
Samozřejmě jsou dány nějaké nejn. průřezy, to je jednoduché.
Na zřetel je však třeba brát situaci, zda a jakým poměrem bude takový vodič suplovat vodič PEN, případně z části N.
Je to vždy výzva pro projektanta (skutečného, nikoli obrázkokresliče).
Ten vodič zkrátka nesmí být ani tenký, ani moc silný, prostě "akorát".

Jan Palička

Quote from: Milan Hudec. on 09.05.2011, 18:21
Ten vodič zkrátka nesmí být ani tenký, ani moc silný, prostě "akorát".

Trochu mi tahle odpověď připomíná klasický výrok "neříkám tak ani onak, ale na moje slova dojde.."  :)  téhle větě nerozumím - "ani moc tenký" zřetelně chápu, "ani moc silný" ovšem vůbec - ta myšlenka vychází z čeho?

Jiří Buben

Quote from: Jan Palička on 09.05.2011, 21:23
Trochu mi tahle odpověď připomíná klasický výrok "neříkám tak ani onak, ale na moje slova dojde.."  :)  téhle větě nerozumím - "ani moc tenký" zřetelně chápu, "ani moc silný" ovšem vůbec - ta myšlenka vychází z čeho?

Zřejmě z ekonomických zájmů investora a tlaku na projektanta aby si udržel klienta. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Milan Hudec

Quote from: Jiří Buben on 09.05.2011, 21:29
Zřejmě z ekonomických zájmů investora a tlaku na projektanta aby si udržel klienta. ;)

Vůbec ne, pokud bude mít vodič doplnujícího pospojování, "moc velkou vodivost" , tak o to víc bude nahrazovat pracovní vodiče a pak může být problém.