• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kolik toho víte o elektromobilitě vy?

Started by Igor Nováček, 01.06.2011, 08:02

previous topic - next topic

Igor Nováček

01.06.2011, 08:02 Last Edit: 01.06.2011, 09:12 by Fuk Tomáš
SCHRACK: Katalog EMOBILITY 2011
Emobilita je naše blízká budoucnost. Ať se nám to líbí nebo ne doba, kdy budeme mít v garáži elektrický skútr se blíží. Co z toho plyne pro nás, elektrikáře? Už nyní bychom jako technici měli znát technologie skryté v pohonech, či nabíjecích stanicích. Odborník se totiž vyznačuje tím, že zná podstatně víc souvislostí, než běžný uživatel.
Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Kolik toho víte o elektromobilitě vy?

Martin1548

Quote from: Igor Nováček on 01.06.2011, 08:02
Emobilita je naše blízká budoucnost.

Emobilita není naše blízká budoucnost. Pročpak asi elektrozvěrozvěsti tají amortizaci akumulátoru na 1 km ?

Jan Alin

No cena jednoho kilometru s elektrovozítkem by mě taky zajímala. Myslím že zatím je to tak že jsem se na tento způsob dopravy málo učil a tak na to nevydělám.  ;)

Miroslav Minařík

Quote from: Martin1548 on 01.06.2011, 15:37
Emobilita není naše blízká budoucnost. Pročpak asi elektrozvěrozvěsti tají amortizaci akumulátoru na 1 km ?

Hmmm amortizace je určitě důležitý parametr! Jdu po tom!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

mafiak

Quote from: Miroslav Minařík on 01.06.2011, 20:48
Hmmm amortizace je určitě důležitý parametr! Jdu po tom!

Zhodou okolností som dnes prezeral nejaké tie elektroskútre. Napríklad český výrobca akumoto udáva pri niektorých typoch životnosť motora a AKU (!) az 100.000km. Ak by to bola pravda, tak je to veľmi zaujímavá záležitosť.

Problém je stále nízky dojazd (reálne do 50-80km) a doba nabíjania (oproti tankovaniu kvapalného paliva)

Miroslav Minařík

U elektrovozidel se akumulátory garantují na deset let.
Jen by to chtělo znát přesnější čísla.

K tomu dojezdu ...
Když si udělám přesný kontrolní výpis z GPS knihy jízd našich redakčních vozidel, tak u většiny je to cca do 40km za den. Když jsme jezdili s Citroenem Zero před Amperem nebyl problém.
A Petr Jahoda s elektromobilem již brázdil úspěšně Čechy.

Viz ....

[video]/video/2010/2011/11elektromobility_3a.mp4[/video]
.

....

Jan Alin

Quote from: mafiak on 01.06.2011, 21:21
Zhodou okolností som dnes prezeral nejaké tie elektroskútre. Napríklad český výrobca akumoto udáva pri niektorých typoch životnosť motora a AKU (!) az 100.000km. Ak by to bola pravda, tak je to veľmi zaujímavá záležitosť.

Jestli je to jako s životností úsporek tak to je dost problém. Kolik je cena náhradní baterie a motoru?

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 01.06.2011, 21:37
Jen by to chtělo znát přesnější čísla.

K tomu dojezdu ...
Když si udělám přesný kontrolní výpis z GPS knihy jízd našich redakčních vozidel, tak u většiny je to cca do 40km za den.

Můžete uvést zdroj desetileté garance na akumulátory? Aby to nebyla předpokládaná životnost v případě ideálního nabíjení a vybíjení.

40km za den by u mě zcela jistě nestačilo.  :(
Jen pro zajímavost, co používáte za GPS systém pro monitoring jízd? Po něčem takovém se začínám také rozhlížet ale praktická zkušenost chybí.

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Alin on 01.06.2011, 21:44
Můžete uvést zdroj desetileté garance na akumulátory? Aby to nebyla předpokládaná životnost v případě ideálního nabíjení a vybíjení.

40km za den by u mě zcela jistě nestačilo.  :(
Jen pro zajímavost, co používáte za GPS systém pro monitoring jízd? Po něčem takovém se začínám také rozhlížet ale praktická zkušenost chybí.

O těch akumulátorech to poptám přesně. Akumulátor u elektrovozidla je to, co dělá tu cenu a tak je logické se ptát na podrobnosti.

Mě by 40km za den stačilo, pokud bych zrovna nevyrazil z Brna do Prahy :-)
GPS knihu jízd máme asi tři roky. Tu a tam kouknu kde jsem byl, spíš je to archivní pro případ zpětné rekonstrukce událostí.
Až na jeden výpadek to jede bez problémů.
Oceňuji na tom to, že nic sám neeviduji jako otrok, sekretářka na cestách.
Viz. http://auto-gps.eu/
.

....

Lubomír Jindra

Já jim říkám romantikové. Hovoří zasvěceně o budoucnosti dopravních vozidel na elektřinu. Jak jsou ty vozy čisté, elegantní, tiché spolehlivé... nádherný sen, ulice plné ladných elektromobilů. Před dvaceti lety říkali za rok, před deseti lety říkali za rok a dnes? Dle informací to vypadá že za rok  ;)

Bohužel to je zatím jen sen. Technologie zdaleka nenabízí komfort jako ropa a je to strašně drahé. Jsou jiné technologie dávno zavedené, jednoduché a funkční = auta na zemní plyn. Zemního plynu je mnohem více než ropy a právě zemní plyn nahradí naftu a benzín. Ne elektřina. Sen zůstane snem. V oblasti akumulace nebo výroby elektřiny by musel přijít převratný objev, do té doby ani náhodou. Drahé hračky.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

JirkaKal

Zde je hezký soubor komerčně vyrobených elektromobilů-minulosti i současnosti.
Vlevo stačí kliknout na ELCARS
http://www.electroauto.cz/
V odkazu je jedno hodně zajmavé vozidlo od společnosti General Motors EV1 rv.1996-2001
co si myslíte o jeho minulosti?

jinak v současné době se na trh dostaly baterie typu LiFeYPO4
http://gwl-power.tumblr.com/

A taky tu mám jeden odkaz pro fandy konspirační teorie ohledne vozidla EV1.  ;D
http://dokumentarni.tv/veda-a-technika/kdo-zabil-elektromobil-who-killed-electric-car

Zdenek Rajmont

Spočítejte si, jaký výkon by byl potřeba pro nabíjení akumolátorů, kdyby se nahradila jen 1/4 aut v ČR elektromobily. Dojdete k číslu, že by se na nás stěží skládala celá Evropa. Nic proti elektromobilitě, je to krásná věc ( sám jsem se podílel na návrhu měniče do elektromobilu), ale varuji před neuváženou masovostí. 
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Miroslav Minařík

Je pravdou, že co nabíjecí stanice, tak rezervovaný příkon.
Kolik stanic a jaké jejich vytižení.

A teď:
Cena dobíjecí stanice.
Cena parkoviště s dobíjecí stanicí.
Z toho cítím, že cena bude za strávený čas, než za odběr energie.
.

....

Lubomír Jindra

Pracoval jsem kdysi se starším elektrikářem, budiž mu země lehká a ten básnil o elektromobilu už za komančů. Vždycky říkal: "Jezdil bych s ním do práce a celý den by se nabíjelo ze stavebního rozvaděče"  :D
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Zdenek Rajmont

;D Když jsem jako student brigádničil  u stavoizolací, skoro všichni měli trabanty. Jezdili na sudy technického benzínu. Lepší měli auto na plyn, jednu bombu s PB spojili s druhou, plnou otočili dnem vzhůru a dno zahřáli hořákem ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Martin1548

Quote from: Miroslav Minařík on 01.06.2011, 21:37

10 let je laboratorní hodnota pro akumulátory chované v bavlnce a v elektroautě zažívají přesný opak.

Nebudu vás dále napínat, trakční akumulátor pro osobní elektrovozidlo stojí zhruba 250 000 až 400 000 Kč a amortizace dělá řádově 10 Kč na 1 km. Protože je tento parametr fatální a zároveň se dá snadno zamlčovat, veřejnost se ho hned tak nedozví.

Jan Alin

Quote from: Martin1548 on 02.06.2011, 09:15
Nebudu vás dále napínat, trakční akumulátor pro osobní elektrovozidlo stojí zhruba 250 000 až 400 000 Kč a amortizace dělá řádově 10 Kč na 1 km. Protože je tento parametr fatální a zároveň se dá snadno zamlčovat, veřejnost se ho hned tak nedozví.

Takže z toho plyne že elektromobil bude v kurzu až pro něj někdo vymyslí nový zdroj energie, do té doby je to jen předražená hračka.