• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu z důvodu úspor použít pro venkovní světlo dvouvodičové vedení?

Started by Dalik, 02.06.2011, 16:56

previous topic - next topic

Zdenek Rajmont

To Radek Červený, Jan Franěk :
Kolegové, to chce klídek.  Nick "Čestmír Dvořák" je onen učitel trpící komplexem méněcennosti ze kterého by snad i "pracoval rukama" se kterým jsem vedl spor ve vlákně ohledně rušení středních škol. Tímto mne v mých názorech ještě více utvrdil.
Mimochodem - "pronájem odborníka na den" není z mé hlavy, ale strašně se mi líbí a praxe ukázala, že tento způsob prodeje "sebe sama" je dobrý obchodní tah. Filozofie "tady mne máš, budu přistaven táno v 7  a  jsem ti celý den k službám  pro řešení tvých problémů" dá zákazníkovi možnost se předem připravit a hlavně - vyřešit více problémů najednou. Do toho většinou spadne nějaké "miniškolení", všichni jsou spokojeni a já tam ještě často získám dalsí práci.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Václav 3

Všem kolegům přeji pevné nervy, přesně tyto situace znám ze své praxe a je to stále totéž.

Prostě a jednoduše shrnuto: kutila a ženskou stejně nepřekecáš, co si umanou, to udělají bez ohledu na následky!

Pavel Hr

Pánové, kdož bědujete (oprávněně) nad přemírou neschopných elektrikářů (lhostejno zda amatérů nebo "profesionálů"), zkuste se někdy podivat do nějakého hobymarketu - tedy ne na nákup materiálu.
V Řepích jsem minulý týden viděl hoby sadu pro lisování plynovodních armatur. V akci a šla na dračku.

Takže s bojím, že se brzo dočkáme i svépomocné výroby plynových rozvodů v domech. To je pak nějaká 2x CY ke světlu sranda (případně v kombinaci s amatérsky udělaným plynem spíše sebevražda).

Jan Alin

Ono je to částečně tím že dřív co si člověk sám neudělal tak neměl a částečně tím že kupní síla obyvatel neodpovídá cenám na trhu.

Když koukám na práci našich movitějších sousedů tak nejsem přesvědčen o tom že by dělali víc nebo lépe, spíš naopak.

Milan Hudec

Cena není vše, znám několik elektrikářů, kteří dělají za 60-70kč/hod. právě podobné drobnosti, přičemž výsledky jejich práce jsem občas viděl a musím říct perfekt, naopak znám několik "hogo-fogo" elektrikářů, jejichž praktické výtvory stojí za kočku, ale jsou lepší obchodníci a svou hnusnou práci dokáží draze prodat.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec. on 04.06.2011, 12:07
Cena není vše, znám několik elektrikářů, kteří dělají za 60-70kč/hod. právě podobné drobnosti, přičemž výsledky jejich práce jsem občas viděl a musím říct perfekt, naopak znám několik "hogo-fogo" elektrikářů, jejichž praktické výtvory stojí za kočku, ale jsou lepší obchodníci a svou hnusnou práci dokáží draze prodat.

Ale jo, za 60 na hodinu se dá dělat, ale jen načerno a na přilepšenou, stačí si spočítat kolik to dá měsíčně na 8 hodin denně a to dá zhruba na náklady na bydlení. Pak už jen sehnat někoho kdo mě bude živit, šatit, kupovat nářadí a auta abych se k zákazníkovi dostal. No a pak někoho kdo si půjde sednout až se dostanu k soudu jako neplatič daní. Se vzděláváním počítám v osobním volnu. Leda přihodit tak 200 až 300 procent na materiál, pak možná. :D

Teď vážně, za tuhle cenu to normálně nejde a vždy to dotuje nepřímo někdo kdo o tom ani neví. Právě takoví elektrikáři deformují prostředí tak že cena i kvalita jdou dolů a to sami mohou dělat dobře a kvalitně. Kombinují se zde dva navzájem neslučitelné ekonomické modely.

Milan Hudec

Jako běžného zákazníka mne zajímá především cena, pokud budu patřit do skupiny zákazníků více o věci  přemýšlejících, bude mne zajímat také předpokládaná kvalita práce daná nejlépe osobní referencí na dotyčného.
Pouze malá skupina dává přednost kvalitě odvedené práce, zvláště, když není ve zdi vidět, nanejvýš tak výstrojí rozvaděče a to jsou spíše "fajnšmekři".

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec. on 04.06.2011, 12:36
Pouze malá skupina dává přednost kvalitě odvedené práce, zvláště, když není ve zdi vidět, nanejvýš tak výstrojí rozvaděče a to jsou spíše "fajnšmekři".

No, asi to tak bude. Ovšem do první revize, problému či maléru. Pak mají protáhlé "obličeje" jak indiánské stařeny kozy z toho, co všechno musí vysekat a předělat, včetně vysekání obkladaček za 2000 metr, které tak obdivovali přátelé.

Ne nadarmo se říká laciné, dvakrát placené  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Richard Holeček

Já nevim. Mě to přijde asi stejné, jako říkat, že jsem koupil auto za dvacet tisíc a jezdí, tak proč kupovat nový za 350.000?
A montovat porcelánový kopyto ven, je za prvé hazard, viz krytí IP, a za druhé asi nemáte moc velkou úctu ke vzhledu vaší nemovitosti.
Richard H.

tomáš buřival

Mám několik ekonomických  zlepšováků - nejen pro pana Dalika. Ušetřit se totiž dá nejenom na kabelech, ale i na krabičkách, spojkách a dalším zbytečném materiálu.  První fotka ukazuje důmyslný spoj dvou kabelů a druhá celou sestavu, stačí nožík a páska ....  :) Oku pozorného čtenáře jistě neujde, že se nejedná o připojení zahradního altánku, jmenovitý proud sestavy je 250A.

Stanislav Látal

Quote from: tomáš buřival on 05.06.2011, 00:40
Mám několik ekonomických  zlepšováků - nejen pro pana Dalika. Ušetřit se totiž dá nejenom na kabelech, ale i na krabičkách, spojkách a dalším zbytečném materiálu.

Vaši jemnou ironii možná všichni čtenáři nepochopí !!
Chtělo by to doplnit krátkou videoinstruktáž a konkurovat tak panu Podlahovi  (jednicka) (jednicka) (jednicka)

Jára Cimrman takto šetřil náklady u vysokého napětí už dávno před vynálezem fotografie ...

Josef Slanina

To je ono, dělat za 60 - 70 Kč na hodinu. To si může dovolit tak akorát nějaký člověk, jež je zaměstnán a o víkendu či dovolené si jde někde přilepšit ke známému nebo kamarádovi. Ne ale živnostník, to prostě nejde. Na Zdravotním a sociálním dáte měsíčně skoro 4000 Kč. Dále kvalitní nářadí, měřící přístroje také něco stojí. Zajít si někde do LIDLU, či k Vietnamcum a koupit si v hrabáku nářadí za pár šupů, měřák za 99 kč a hurá na elektroinstalace, asi není moc košér.

Dále by mne zajímala znalost norem těch kutilů, jež si vše dělají svépomoci. Kdo z nich ví, že dnes musí být každá zásuvka nepřesahující 20A, je přístupná laikům a určena pro všeobecné použití doplněna o ochranu proudovým chráničem s reziduálním proudem nepřevyšujícím 30mA. Kdo znich ví, že dnes musí být světlo v koupelně přes proudový chránič také.

A když tam příjde revizní a zeptá se Kde máte chrániče, kde máte separováno atd, tak jen koukají a bědují na Frantu z hospody. Ale to víte jistič kombinovaný s chráničem nejlevnější ve velkoobchodě okolo 16A 750 Kč, jistič 16A 180 Kč. A neberte to od Franty, který dělá na údržbě a ze skladu tam jeden uzmul a dá mi jej za 60 Kč. Nebo předřadíme jeden chránič celému domu. Ono to není nic proti normám, ale ušetřím pár tísíc. Sice pak v létě mi lednička bude chladit nějakou tu dobu dýl, kompresor se zahřeje, dojde ke zhoršení izolačního stavu, šup a dům mám po tmě a nenahodím. A teď hledej co mi to vyhodilo. S tím už jsem se setkal také. A to je dokolečka dokola. A hlavně na vesnicích. Tam e to já na bráchu, brácha na mě. Tam se lidé ještě pořád nenaučili tomu,že by se měli na odbornou práci volat odborníci. A pak jdete do domu na revizi a nestačíte se divit. A při otázce, kdo vám to dělal se dozvíte: Jarda z prasečáku, jeho táta byl elektrikář, hodně spolu chodili, takže on tomu také rozumí. A nic za to tady nechtěl. Já jsem mu totiž před léty dělal vodu, tak on mi zase udělal elektriku. A na to se příjde jen tehdy, když něco někde nefunguje, nebo je průser. Vezměte si to, že pokud se doma rozhodnete udělat rekonstrukci elektroinstalace, nikomu nic nemusíte říkat, protože elektrika není vidět a o revizi ani nemluvím. Není to nový dům, nikdo ji po mě nechce. Takže i v této době jsou kouzla lidové tvořivosti vidět. Hlavně na vesnicích.

Stejně tak jako asi rok zpět za mnou přišel soused, kterému odešel ruční přepínač Hvězda / trojúhelník. Vypálené 2 kontakty.Ptal se mě, zda ho nemám a kolik by stál nový. Když jsem mu řekl, že tohle je již dávná historie, že dnes se tohle realizuje pomocí stykačů, dnes již také pomoci frekvenčních měničů a řekl jsem mu cenu za stykačovou kombinaci a práci, tak mě poslal do háje, šel o kus dále k jednomu bastlíři, který tam někde z bordelu vyhrabal vykloktaný starý přepínač, sice dobitý jako kráva a chtěl po mě abych mu to tam zapojil. Poslal jsem ho do háje. Tak si to tam naprasil sám. A pak se mi za dva dny pochlubil, že ještě u dvou známých sehnal dva do foroty. Sice také pochybné kvality již, vykloktané, vyběhané a opálené, leč nějak funkční

A to by bylo příkladů do aleluja. Leč jsem přesvědčen, že myšlení těchto starousedlíků nezmění nikdo. A na vesnicích dnes v převážné většině kromě starousedlíků nikdo není. Lidé odcházejí za prací do větších měst.
Elektrikář, Revizní technik E2A, IT Technik
Čistá 216
Čistá u Rakovníka
Tel: 608420957
email: slanina.j@elektrosoftservis.cz
web: http://www.elektrosoftservis.cz

Milan Hudec

Coby kutil z donucení, tj. nemající finance na zaplacení odborníka ani na nadbytečný materiál, bez kterého to bude fungovat stejně nebudu o chrániči ani uvažovat a zásuvku si natáhnu dvoudrátově.
To je denní realita, jejíž délka trvání bude odvislá na koupěschopnosti obyvatelstva.

Jirka Š. Svejkovský

Mám pocit, že toto vlákno živí nějaký troll. A asi se i dobře baví. Už původní dotaz zavání provokací. Jestli někdo chce pracovat za 70Kč na hodinu (a vlastně krást nebo živořit), jeho věc. Jestli si někdo chce elektriku zbastlit a ohrozit tak sebe a ostatní, jeho volba. Není to tu na zámek?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vladisla Bělka

Takže jste chtěl říct  každý údržbář stoji za h**** a ubírá vám práci tím, že si řekne 70kč na hodinu? Vůbec  nic neuměj?
Když chceš něco vyhrát,
běhej sto metrů.
Když chceš něco zažít,
běhej maraton.
Emil Zátopek

Josef Slanina

Elektrikář, Revizní technik E2A, IT Technik
Čistá 216
Čistá u Rakovníka
Tel: 608420957
email: slanina.j@elektrosoftservis.cz
web: http://www.elektrosoftservis.cz

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Vladisla Bělka on 05.06.2011, 10:25
Takže jste chtěl říct  každý údržbář stoji za h**** a ubírá vám práci tím, že si řekne 70kč na hodinu? Vůbec  nic neuměj?

Pokud inkasujete 70 Kč/h, tak při běžné pracovní době 160 h měsíčně poberete 11.200 Kč hrubého. Z toho vám po zdanění zbude okolo 8.500 Kč.

Vy jste z toho schopen vyžít?

Pokud ovšem řádně platíte daně. Kde máte peníze na nářadí, pravidelné vzdělávání, přezkoušení, neplacenou činnost (sedíte do noci nad cenovou nabídkou) a spoustu dalších věcí, které musíte zaplatit? Teda pokud to opět neukradnete svému zaměstnavateli.

Nevěřím tomu, že někdo pracuje v tomto oboru za 70 Kč/h poctivě.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vladisla Bělka

Neinkasuji píšu z pozice údržby, kterého naštvalo to jak tady jeden napsal, ze údržbáři nepracuji poctivě.
Když chceš něco vyhrát,
běhej sto metrů.
Když chceš něco zažít,
běhej maraton.
Emil Zátopek