• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč proudová ochrana vypíná osvětlení bazénu?

Started by honza.hk, 09.06.2011, 09:53

previous topic - next topic

Lubomír Jindra

Bezpochyby by se našla celá řada řešení, fantazii se meze nekladou  ::)

Dle mého názoru je lepší použít jistič s tvrdší charakteristikou, jak jsem psal výše.
- pořídím okamžitě kdekoli
- nemusím nikam bastlit termistory nebo
- nemusím kupovat omezovač (vyšší cena, zbytečné zvýšení složitosti zapojení, zabere další prostor v rozvaděči...)

Dávám přednost jednoduchým/rychlým/funkčním/levným řešením. Zákazníci to mají rádi. To je prostě praxe  8)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Franěk

Souhlasím s p. Jindrou. Mám s tím taky nějakou zkušenost a pouhá výměna jističe char. B za D byla správnou a nejjednodužší volbou.

ALe jsme zase u  jednoho základního problému. Opět investor "ušetřil" pár korun a pak se diví, že to nefunguje správně a ten co to provedl od toho dává ruce pryč, navíc, když k tomu ani nic nepodepsal. Investor je spokojenej do té doby, než nastane problém. Pak se diví. Kdyby se nebál na začátku investice, pozval by si elektrikáře rovnou a pak by zde nemusel dlouho řešit problémy s padáním jištění bazénu. Navíc si o použití takovejch srač.... jako je Kania myslím své. Mnoho jich neprošlo během revizního měření.  Taková práce je prostě zadarmo drahá. Navíc když jde o bazénovou technologii a bezpečnost rodiny během koupání. Pak ještě bez kontroly revizním technikem to beru jako vyslovený hazard. By mě zajímalo, co by tam ještě objevil za problémy.

PS: podle toho transformátoru soudím, že máte halogenová bazénová světla. Proto se to nezkoušelo před napuštěním bazénu. Ta potřebují dost ochlazovat, jinak velmi rychle odchází. Proto se rozsvěcují až, když jsou z velké části ponořena. JInak jsem v minulém týdnu montoval LED světla pro  bazénáře. To byla pohoda  ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jaroslav Kořínek

K UVEDENÉMU PROBLÉMU:
byl i na takto jednoduché zařízení zhotoven projekt včetně TZ
-podle zde uvedeného rozáděč byl vyráběn doma na koleně
-zapojení : přívod na jističochránič a dále pak na všechny obvody pod jeden vývod
(dle doporučení kolegů - provést rozdělení do jednotlivých okruhů!!
- po uvedené úpravě bych zkusil 'bazen bez lidí, zvířat!"- Použít jiný transformátor  12/230, a bez závisloti na proudovém chrániči a stávajicím jištění odzkoušet světla v bazenu
-v případě možnosti změřit unikající proud
-pokud vše je  OK bude závada asi na stávajích trafu
VAROVÁNÍ - to vše musí provádět osoba s elektrotechnickou kvalifikací!
                             Pak vše upravit podle zde již uvedených návrhů.

Fuk Tomáš

Quote from: Lubomír Jindra on 09.06.2011, 23:20
Dle mého názoru je lepší použít jistič s tvrdší charakteristikou, jak jsem psal výše...

...Dávám přednost jednoduchým/rychlým/funkčním/levným řešením. Zákazníci to mají rádi. To je prostě praxe...

No, výše jste toho napsal trochu víc...

Podle mého názoru zase je lepší proudovým rázům předcházet, než nechat je být a vyměnit jisticí prvek za takový, který při nich nevybaví. Ono se to projeví menším množstvím rušivých špiček a delší životností trafa i žárovek. A dokonce to vyjde levněji, než výměna jisticího prvku (když už se ten sh.. koupil  :D )
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 10.06.2011, 14:15
Podle mého názoru zase je lepší proudovým rázům předcházet, než nechat je být a vyměnit jisticí prvek za takový, který při nich nevybaví. Ono se to projeví menším množstvím rušivých špiček a delší životností trafa i žárovek. A dokonce to vyjde levněji, než výměna jisticího prvku (když už se ten sh.. koupil  :D )

Spor je jinde - rozdíl v pohledech na věc: amatérské kutilství vs profesionální práce (stará písnička ;))

Když by jste měl firmu, tak byste časem pochopil, že nemůžete vyrábět a sestavovat nějaká levná "udělátka". Zjistil by jste, že musíte kupovat hotové kvalitní (drahé) přístroje přesně určené pro daný způsob použití a že jen takové přístroje můžete s čistým svědomím nainstalovat zákazníkům, nechat si za to zaplatit, ručit za bezpečnost, spolehlivost a poskytnout záruku. Je to jediná možná cesta  :)

Když chodím po starších elektroinstalacích a občas narazím někde na nějaké "udělátko", tak ač v době svého vzniku mohlo být naprosto geniální, tak v momentě kdy k tomu přijdu já, je v drtivé většině nefunkční a okolí (uživatelé) vlastně vůbec netuší co to je, kdo to tam dal a proč.
Takže základem profesionální práce je používat originální přístroje a ne někam bastlit termistory  (zle).

Je originální omezovač proudu pro toroidní trafo levnější než jistič v provedení C nebo D?
Je originální omezovač proudu pro toroidní trafo snadno dostupné zboží?
Ne. Ne.

Omezovač pro toroidní piditrafíčko 200VA je prostě hloupost.  o:-)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Milan Hudec

POuze připomínám, že máme situace, kdy je možno jištění proti přetížení vynechat.

Miroš Jan

10.06.2011, 16:06 #42 Last Edit: 10.06.2011, 16:19 by Miroš Jan
Kolego Jindro :
Je originální omezovač proudu pro toroidní trafo levnější než jistič v provedení C nebo D?
Ano.

Ano.

Omezovač pro toroidní piditrafíčko 200VA je prostě hloupost
Já to za hloupost nepovažuji.
Tazatel uváděl 300VA.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Lubomír Jindra

Quote from: Miroš Jan on 10.06.2011, 16:06
Kolego Jindro :
Ano.

Ano.

Rád se nechám poučit?
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Fuk Tomáš

10.06.2011, 17:56 #44 Last Edit: 17.12.2011, 13:13 by Miroslav Minařík
Quote from: Lubomír Jindra on 10.06.2011, 15:23
Když by jste měl firmu, tak byste časem pochopil...

Firmu jsem založil, léta měl a úspěšně ji i prodal. Takže jsem možná i leccos pochopil.
Možná je na čase, abyste se naučil zvládnout i profesionálně udělanou instalaci termistoru?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lubomír Jindra

Nejde o mě. Jde o to, že když po x letech přijde do nějaké elektroinstalace opravovat nějaký elektrikář a najde tam na vývodech z trafa připájené termistory tak na 80% nebude vědět co to je. Držím se zásady provádět elektroinstalace tak, aby v budoucnu mohl snadno udělat opravu/úpravu každý elektrikář bez dlouhého zjišťování co kde a jak.

Zase - je to o vztahu k zákazníkovi. Pokud mu jako firma dodám složité zařízení pro jiné nepochopitelné, dříve či později do toho bude koukat nějaký jiný, možná jeho známý elektrikář a ten řekne zhruba tohle:
"ježíšmarjá, co ti to tady vymejšlel za složitosti?"  :)

Naproti tomu, když tam bude standardní jistič s přiměřenou charakteristikou zapojení je pochopitelné pro každého.

Ano, zapojením proudového omezovače možná prodloužíte životnost trafa o 0,5%? ...no ... ale vzhledem k většímu množství součástek a svorek zase zvýšíte možnost poruchy. A možná vám také přijde k vánocům blahopřejný tegram od distributora za to že mu neděláte do sítě kopance  o:-)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Radek Červený

Quote from: Lubomír Jindra on 10.06.2011, 18:28
Zase - je to o vztahu k zákazníkovi. Pokud mu jako firma dodám složité zařízení pro jiné nepochopitelné, dříve či později do toho bude koukat nějaký jiný, možná jeho známý elektrikář a ten řekne zhruba tohle:

Zkus toto Luboši vypíchnout a postavit na tom svoji konkurenční výhodu  ;) Proč se bráníš tomu, aby někdo lezl do tvé instalace a proč nemáš být pro zákazníka, když si ho tak vážíš, dlouholetým partnerem?

Já mám 80% zakázek pro dlouholeté zákazníky a funguje to lépe, než nějaké nesmyslné výběrovky.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Lubomír Jindra on 10.06.2011, 15:23
Omezovač pro toroidní piditrafíčko 200VA je prostě hloupost.

Já bych viděl hloupost spíše v zavírání očí před jednoduchým, laciným a účinným řešením problému.

...jako firma dodám složité zařízení pro jiné nepochopitelné, dříve či později do toho bude koukat nějaký jiný, možná jeho známý elektrikář a ten řekne zhruba tohle:

Existuje taková věc, jako dokumentace.

Ano, zapojením proudového omezovače možná prodloužíte životnost trafa o 0,5%? ...no ... ale vzhledem k většímu množství součástek a svorek zase zvýšíte možnost poruchy. A možná vám také přijde k vánocům blahopřejný tegram od distributora za to že mu neděláte do sítě kopance  o:-)

Nevím, o kolik % zvýším životnost trafa. Mám ale vyzkoušeno, o kolik desítek % zvýším životnost žárovek. A na kopance v síti distributora s prominutím kašlu, mne zajímají kopance v mé domácí síti.

Fuk Tomáš

Quote from: Radek Červený on 10.06.2011, 18:35
Zkus toto Luboši vypíchnout a postavit na tom svoji konkurenční výhodu...

(jednicka)
Jj, když je instalace udělaná tak, že se v ní na první pohled vyzná i blbec, tak příští "montér" také blbec bude  :D

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 10.06.2011, 18:41
Mám ale vyzkoušeno, o kolik desítek % zvýším životnost žárovek. A na kopance v síti distributora s prominutím kašlu, mne zajímají kopance v mé domácí síti.

Opravdu?  :o To bych řekl že žárovky přes trafo 12V bez omezovače se už tak rozsvěcejí pomaleji a tedy mají delší životnost než klasické žárovky na 230V!

Já bych viděl hloupost spíše v zavírání očí před jednoduchým, laciným a účinným řešením problému.

Oči mám otevřené, jen to řešení tady zatím nikdo nepředložil.  ::)

Existuje taková věc, jako dokumentace.

Bohužel jako revizní technik vám musím sdělit, že "taková věc jako je dokumentace" je nejčastěji dávno ztracená.

Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 10.06.2011, 18:44
(jednicka)
Jj, když je instalace udělaná tak, že se v ní na první pohled vyzná i blbec, tak příští "montér" také blbec bude  :D

Mohu vás ubezpečit že je to naopak.  :)

Mám stálé zákazníky, provádím pro ně/u nich co nejpřehlednější instalaci a jsou stále mými zákazníky.

Naopak získávám nové zákazníky, tam kde předchozí elektrikáři vytvořili tak neskutečně "propletená díla" že byli odejiti  ;)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Fuk Tomáš

10.06.2011, 19:38 #51 Last Edit: 10.06.2011, 20:01 by Petr Doležal
Quote from: Lubomír Jindra on 10.06.2011, 19:29
Opravdu?  :o To bych řekl že žárovky přes trafo 12V bez omezovače se už tak rozsvěcejí pomaleji a tedy mají delší životnost než klasické žárovky na 230V!

Ano, žárovky na 12V se rozsvěcejí pomaleji (mají tlustší vlákno, tudíž větší tepelnou setrvačnost).
Mají tedy větší životnost než žárovky na 12 230 V. To ale nic nemění na tom, že šetrnější rozsvěcování z měkkého zdroje jejich životnost prodlouží - zvláště když v tomto konkrétním případě je zdroj dost tvrdý a bude dávat mírné přepětí (na 100 W žárovek 300 VA trafo).

Miroš Jan

Lubomíre

LPE-C10/1   98,-kč bez DPH
LPN-C10/1  121,-kč
bez DPHproudový omezovač pro 300VA toroid    47,-kč bez DPH
To je rozdíl.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Bambus

Cena součástek v tomto konkrétním případě nehraje žádnou roli .
Prioritní je aby to bylo dle platných norem a bylo to co nejjednoduší jak na výměnu tak na následný servis . Toto splňuje pouze řešení s výměnou jističe za jiný s jinou charakteristikou .80% elektrikářů nerozezná termistor od odporu tak proč to dělat vědecky . Leda aby se odůvodnilo proč oprava stála 5tis a ne ušmudlaný 2.
Sáhodlouhá debata o řešení s největší pravděpodobností exitusovaného trafa .