• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co je to za oválnou trubku a k čemu je?

Started by Miroslav Minařík, 10.06.2011, 17:36

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Dnes jsme si s kamerou odskočili na nedalekou stavbu kde jsme mohli konečně vyzkoušet instalovat novou trubku.
Je oválná.
Na jednom konci zaslepená. Nebo ucpaná ... jak to chce kdo to nazvat.

[video]/video/2010/2011/11trubkahadanka.mp4[/video]

K čemu je taková trubka?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jirka Votruba

Quote from: Miroslav Minařík on 10.06.2011, 17:36
Dnes jsme si s kamerou odskočili na nedalekou stavbu kde jsme mohli konečně vyzkoušet instalovat novou trubku.
Je oválná.

K čemu je taková trubka?

Přesně tuto trubku používáme ke klimatizacím. Jen je trošku jiného typu. Kam vede to mi jasné opravdu není.

Ferda pod skalou

Dlouho jsem přemýšlel, k čemu je a došel jsem k jednomu závěru. Je to běžná instalační trubka, kterou lajdácký zedník nechal položenou pod paletou s dlažbou. Ze strachu z hněvu investora o plýtvání materiálem ji raději zazdil, aby to nebylo vidět.
A ta záslepka na konci je, aby do ní zedníci mohli házet z lešení nedopalky místo na zem, aby je investor neprcal, že je na stavbě bordel.

Karel Janeček2

Je oválná.

K čemu je taková trubka?

Pokud je druhý konec ucpaný, pak je to na měření.

Jirka Votruba

Quote from: Karel Janeček2 on 10.06.2011, 18:03
Pokud je druhý konec ucpaný, pak je to na měření.

Na měření? A čeho asi? To si pletete s měřením teploty podlahy. Na to je to zbytečně velký tunel!

Lubomír Jindra

Tak já hádám, že to je (jsou - dle videa se mi zdálo že stejných šliců tam je víc?) nějaká rezerva pro nějaké vedení v budoucnu, ale investor nechce mít v interiéru po zdech víčka od krabic. Dále hádám že ta trubka je placatá a široká proto, že až v budoucnu přijde chvíle že bude potřebné přidat do těchto míst nové vedení, tak se do zdi udělá dle naměřené kóty otvor až do té široké trubky (půjde to snáze než kdyby byla kulatá).

...nebo by to mohla být trubka pro nějaké přerostlé čidlo na teplotu zdiva  :D

Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Radek Červený

Nejspíš to bude obdoba placatého potrubí pro odtahové malé ventilátory. Jen je vroubkovaná, aby se snáze zazdila a zasádrovala do zdiva.

Do trubky se pak z boku vyřeže díra a osadí nátrubek, popř. ventilátor. Záslepka dole utěsňuje trubku, aby na zdi nevznikal flek od kondenzu.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Normální člověk

Tak tedy pánové někdy opravdu nevím, zda musíme sbaštit každý vtip co koho napadne!
Před měsícem jsme v kolíně řešili poruchu jedné linky. Ta stačila vygenerovat asi patnáct kilometrů deformované trubky. Koposákům se to nechtělo likvidovat, tak to vyhlásili jako novinku pokrytou ISO normou.
Teď neví co s takovou trubkou a hodili to sem.
A vy jim to určitě vymyslíte někdo, že?
(dance) (dance)

To jsem se tedy dožil doby! Zmetek z linky jako skvělá světová novinka!   (wall) (wall)

Lubomír Jindra

... a nebo je to chlazení zdiva s automatickou cirkulací. Někde nahoře by byla nádržka s chladícím médiem na kterou se trubka napojí. Slyšel jsem že některá ministerstva už vyhlásila tendr ale ne na chlazení zdí nýbrž na chlazení podlah..... je tam prý horká půda pod nohama  ;)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Jirka Votruba

Je oválná.

K čemu je taková trubka?

a je to vůbec certifikované pro náš trh? Neboto vyrobil nějaký Lojza na poli?

Radek Červený

Quote from: Jirka Votruba on 10.06.2011, 18:38

Však psal anonymní zpravodaj z Kolína, že je to zmetek z porouchané linky. Kopos má na trubky typové zkoušky, takže jen vystaví prohlášení o shodě, neboť je to typ omylem odvozený z původní kulaté Monoflexy a teď už jen čekají, jaké využití pro to vymyslíme  (dance)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Votruba on 10.06.2011, 18:38

Trubka má certifikát a je dle EN normy.
Evropský produkt.
Patentované řešení světového lídra této oblasti.
.

....

Vít Rotrekl

Já bych to viděl na nějakou trubku pro slaboproudé rozvody k TV, nebo nějakému Informačnímu panelu.
V RD nebo bytě by to asi pasovalo na propojení TV s AUDIO VIDEO technikou položené v nějaké skříňce u zemně
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

.

....

Milan Hudec

Obdoba se již používala před lety kvůli možnosti prostrčení káblíků i s konektorem na konci.

Lukáš Rotrekl

V tomto případě zřejmě pro projektor.

Co ale postrádám tak nějaké systémové ukončení této trubky ve zdi. Nějaká krabice s víčkem s vývodkou podobně jako mají vývody podlahové krabice, přes kartáč nebo pěnové těsnění.

BTW: Co je to v Hostěnicích za budovu?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Zdenek Jakubcik 1

Já bych to viděl na vývod z RACKu. Jenom by mě zajímalo finále, jak budou nad stropem uloženy  kabely UTP.

Lubomír Jindra

Liberecký kraj
jindra@elektri.cz