• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké je rozdíl mezi oborem elektrikář nebo elektrotechnik?

Started by Jiří Lasecký, 17.07.2011, 18:26

previous topic - next topic

Josef Slanina

Quote from: Miroslav Revús on 19.07.2011, 22:10
Je zavádzajúce myslieť si, že po skončení učňovky bude mať mládenec chuť ešte dva roky študovať nadstavbu, keď dosiahne rovnocenné vzdelanie za súvislé 4 roky.

Nevím jak na slovensku, ale tady v čechách je vyučení + maturita bráno jako vzdělání ÚSO - Úplné střední odborné, kdyžto klasický maturitní obor je brán jako Střední odborné.
I když je 3 roky vyučení + 2 roky nádstavba o rok navíc, než klasický maturitní obor, jsem přesvědčen, že tato cesta je lepší. Na čistém maturitním oboru je především neskutečně teorie a z praxe minimum.

Řeknu vám jeden úsměvný příklad z praxe, který mi říkal jeden opravář praček:
Byl u jednoho elektrinženýra, který měl sundaný zadni kryt od staré ROMOvky  a kolem sebe spoustu knížek.
Řikal, pane opravář, mi ta pračka dělá toto: Když vypouští tak se čerpadýlko roztočí a pak hned zůstane stát. A když tu pračku vypnu, tak se roztočí zpátky. Tak mě nějak napadlo, zda by to nemohly dělat nějaké zpětné magnetické jevy, jak nám říkali na VŠ. Opravář mu řekl: Nebudeme tady laborovat, rozebereme čerpadlo a uvidíme. No a v čerpadýlku byla PRIMEROSKA z jedné strany chycená na hřídeli a z druhé za šroubek. Elektroinženýr byl prý červený od hlavy až k patě. Říkal mi: Chtěl jsem si rýpnout, že tyto výrobky se neperou, že jsou na jedno použití, ale raději jsem se zdržel.
Elektrikář, Revizní technik E2A, IT Technik
Čistá 216
Čistá u Rakovníka
Tel: 608420957
email: slanina.j@elektrosoftservis.cz
web: http://www.elektrosoftservis.cz

Miroslav Revús

Nemáte pravdu.
ÚSO - úplné stredné odborné (napr. elektrikár s maturitou)
SO - stredné odborné (napr. elektrikár s výučným listom)
ÚS - úplné stredné (napr. gymnazista s maturitou - nemá vyštudovaný žiadny konkrétny odbor)
:-)

Jiří Zourek

Já si myslím že pokud člověk chce být odborníkem a má o to zájem, tak je lepší jít na obor s maturitou. Moje osobní zkušenost je taková že dneska je hodně lidí, kteří o to, co študují nemají vůbec zájem. Vidím to u nás ve škole (SPŠ), teď jdu do druhého ročníku oboru automatizační technik a ve třídě je nás nanejvýš pět, co o to máme zájem. Ale když vidím co "plodí" nedaleký učňák, tak se nestačím divit  :o , ale to je všude tam kde není zájem. Je to o tom chtít  ;)

Miroslav Revús

Stačí sa pozrieť na inzeráty. Väčšina lepších ponúk požaduje elektrikára s maturitou. Je jedno či ju získal za 4 roky alebo za 3+2.
Preto si myslím, že ušetrený rok sa dá investovať aj do pokračovania vzdelávania, napr. na VŠ.

Petr M

No já osobně bych volil čtyřletý obor.

Mám ÚSO a s praxí to nebylo zas tak špatný. První rok tam byl jeden den v týdnu v mechanické dílně (hodně z nás nemělo ještě o elekrice páru a musíme přece umět držet nářadí v drápech) a pak už 2 dny v týdnu "dílny" - od zapojování zásuvek a světel na cvičných panelech po bastlení s jednočipem.

Výhodou je, že člověk rychle získá maturitu a nehledí se na něho jako na blbou podržtašku. Může si udělat VŠ, kvlifikace i na práci v kanclu a jsou tam i věci dobrý pro podnikání (základy ekonomiky,...). Fakt jediný, co jsem v praxi nepoužil, byl dějepis v prváku. Navíc je tam elektro vzdělání a tak není v budoucnosti překážka pro vyhl. 50.

A co do odborných znalostí, škola to do něj násilím cpát nebude, ať si zvolí co chce. A kvalitní učitele aby člověk hledal v poledne s baterkou. Je hlavně na něm, co udrží v hlavě, o co se bude zajímat a co za informace si sežene.

Sice nedělám silařinu, ale i tak si třeba 2000-ku musím občas projít (minimálně před přezkoušením vyhl. 50). A mám "zlozvyk" jednu normu nebo odbornou knížku měsíčně. Jinak bych byl v pr... a konkurence na trhu práce by mě vytlačila do pozice skladníka.

Jiří Lasecký

, děkuji za každou odpověď. Jestliže jsem vše pochopil tak elektrikář slaboproud je spíše o odborném výcviku, dělání v dílnách poté si udělá Výuční list nebo maturitu. Elektrotechnika je spíše o teorii a připravováni na Vysokou školu. Dále jsem našel obor mechanik elektrotechnik tento obor je spíše o opravování elektra? Na té škole mají hodně hodin odborného výcviku. Ještě jednou děkuji za mé otravné otázky.

Josef Slanina

Quote from: Jiří Lasecký on 20.07.2011, 20:59
, děkuji za každou odpověď. Jestliže jsem vše pochopil tak elektrikář slaboproud je spíše o odborném výcviku, dělání v dílnách poté si udělá Výuční list nebo maturitu. Elektrotechnika je spíše o teorii a připravováni na Vysokou školu. Dále jsem našel obor mechanik elektrotechnik tento obor je spíše o opravování elektra? Na té škole mají hodně hodin odborného výcviku. Ještě jednou děkuji za mé otravné otázky.

Elektrikář slaboproud není spíše o odborném výcviku. Slaboproud - tady se jedná o zaměření především na elektroniku a obvody malého napětí. Silová elektrika bývá dotčena základově a okrajově. Pokud je to učební obor, odborného výcviku bude dost.
Elektrotechnika je široký rozsah, pod tím se dá představit úplně vše, co jakkoliv souvistí s elektrikou.
Mechanik elektronik, myslím si, že to bude podobné s tím elektrikářem slaboproud. Já měl šéfa, který byl vyučen v oboru mechanik elektronik. Co vím, tak říkal, že zaměření bylo převážně na elektroniku a automatizační, regulační a řídící systémy.
Elektrikář, Revizní technik E2A, IT Technik
Čistá 216
Čistá u Rakovníka
Tel: 608420957
email: slanina.j@elektrosoftservis.cz
web: http://www.elektrosoftservis.cz

Václav Pešek

šel bych cestou přímé maturity - protože dnešní nástavby jsou obvykle obchodní náplně (ekonomika, podnikání) a proto by se mohli někde na úřadě zdráhat to uznat, až budete třeba žádat o žl na projekci, že maturita není v oboru...

proto bych šel cestou maturitního eketrotechnického oboru.
CNC mechanik - §6

Miroslav Revús

21.07.2011, 11:09 #26 Last Edit: 28.12.2011, 20:04 by Miroslav Minařík
Quote from: Václav Pešek on 21.07.2011, 10:50
proto bych šel cestou maturitního eketrotechnického oboru.

Správna voľba :)