• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde je elektropažout?

Started by Kopec03, 01.08.2011, 12:09

previous topic - next topic

Petr Doležal

Jak se koukám na ty obrázky, napadá mě, zda je ta vidlice do auta nějak zamykatelná. I kdyby byla, vytáhnu dobíječku ze zásuvky 230V, kabel k autu ustřihnu a celé to odnesu.
Nedopadne to jako stěrače za totáče?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miroslav Minařík

Quote from: Petr Doležal on 21.08.2011, 12:32
Jak se koukám na ty obrázky, napadá mě, zda je ta vidlice do auta nějak zamykatelná. I kdyby byla, vytáhnu dobíječku ze zásuvky 230V, kabel k autu ustřihnu a celé to odnesu.

Otázka správná.
Na straně vozo se konektor dá uzamčít malým zámkem.
Na straně dodavatele energie nikoliv.
Proto jsme na veřejných místech vymýšleli důmyslné schovky :-)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Miroslav Minařík

.

....

Pavel Horský

Zajímá mě, po jaké době se začne snižovat kapacita zdroje, kolik pak stojí nový zdroj a kolik stojí celé to vozítko.
Myslím, že cena zrovna lidová nebude. Co?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Martin Novák

Quote from: Petr Doležal on 21.08.2011, 12:32

Pokud vim, tak vetsina elektroaut to ma reseno tak, ze na strane auta se vidlice uzamkne zamknutim auta a na strane orginal  nabijeci stanice se spustenim nabijeni kabel uzamkne a pro odemknuti je potreba ukoncit nabijeni kartou nebo kodem. Tohle reseni s krabickou a vidlici do klasicke zasuvky je pro vyrobce aut spis takova nouzovka, vyrobce asi predpoklada, ze na verejnosti se bude auto nabijet z nabijecich stanic a tahle nabijecka do zasuvky bude spise "na doma"...

Milan Hudec

Quote from: Pavel Horský on 21.08.2011, 15:27
Zajímá mě, po jaké době se začne snižovat kapacita zdroje, kolik pak stojí nový zdroj a kolik stojí celé to vozítko.
Myslím, že cena zrovna lidová nebude. Co?

Pokud jsem počítal správně (podotýkám z kusých info.), celkové náklady vycházejí více jako u benzíňáku. Rozdíl v nákupní ceně malého autíčka benzín-elektro je 500 000kč.
Velice by mne také zajímal kvalifikovanější odhad, než můj.

Miroslav Minařík

Zásadní rozdíl je v tom, že elektromobil nejlze srovnávat s automobilem.

Kromě filozofie jízdy nejdou jednoduše počítat náklady na kilometr v závislosti na amortizaci. Alespoň nyní ne. Elektromobil se pronajímá, což řeší životnost akumulátorů. Neptejte se mě jak dlouho akumulátor vydrží. To zjistíme až budou autobazarech, vlastně eutobazarech ojeté elektromobily.

Ty akumulátory, které se montovaly kdysi se dnes již neinstalují. Dobré informační zdroje jsou
www.hybrid.cz a www.elektromobily.org.

Co se týká oficiálního nabíjení, pak jsem na vlastní oči potkal tři.
PRE Praha, Centrum Chodov Praha, Vaňkovka Brno.

Pistole konektoru u rychlonabíječky je uzamčena ve stojanu. Zda jde vytáhnout z vozidla při nabíjení jsme nezkusili. Napravíme.
U jednofázového dobíjení o uzamykání na straně dodavatele nevím. Z tohoto důvodu fandím indukčnímu dobíjení.

Ale to je hudba budoucnosti. mezitím, co všude ve světe se elektromobily "proháňajů jak za války" u nás je to novinka a třetina je dokonce skeptiků.
.

....

Martin Novák

Quote from: Miroslav Minařík on 21.08.2011, 20:44
U jednofázového dobíjení o uzamykání na straně dodavatele nevím. Z tohoto důvodu fandím indukčnímu dobíjení.

Nemyslim, ze je to cesta. Skuste si spocitat, jake asi proudy a hodnoty magnetickeho pole jsou zapotrebi pro indukcni dobijeni. K indukcni peci nebo mikrovlnce nemaji ty vykony v pripade  rychleho dobijeni  moc daleko...

A k tomu uzamykani na strane dodavatele - jednofazove dobijeni kabelem se softstartem kvuli jisticum je urceno pro dobijeni doma v garazi z bezne domaci zasuvky po dobu 6-8 hodin. Tam nikdo uzamykani neresi.

Rychlodobijeni ma byt reseno z nabijecich stanic, ktere alespon podle me zkusenosti z Nemecka uzamykaji kabel soucasne se zapnutim nabijeni a kabel odemknou az po ukonceni nabijeni ktere se realizuje znovuprilozenim karty, nebo zadanim kodu, pricemz se zaroven z karty odpocita suma za spotrebovanou energii. Elektropazouta jsem nezkousel, v nemecku jsem sedlal Opel Ampera a u toho se kabel v zasuvce vozu uzmknul soucasne se zamknutim centralniho zamykani vozu "klicenkou"...

Zdenek Rajmont

QuoteNemyslim, ze je to cesta. Skuste si spocitat, jake asi proudy a hodnoty magnetickeho pole jsou zapotrebi pro indukcni dobijeni. K indukcni peci nebo mikrovlnce nemaji ty vykony v pripade  rychleho dobijeni  moc daleko...

Není to tak strašné. Rezonanční měniče mají účinnost přes 85%. Viděl jsem přenos 5.5kW na vzdálenost 1metru včetně přenosu dat. A indukčně napájené vozíky jsou už snad v každé automobilce. (tam jde o přenos energie na vzdálenost cca desítek mm)
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jan Alin

Quote from: Zdenek Rajmont on 22.08.2011, 07:32
A indukčně napájené vozíky jsou už snad v každé automobilce. (tam jde o přenos energie na vzdálenost cca desítek mm)

A také tam je značka že lidi s budíčkem na srdíčko mají vstup zakázán, nedovedu si to představit ve veřejné garáži i když věřím že to budík nezastaví, záleží na výrobci a ten by byl blázen kdyby přijal takovou odpovědnost.

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Zdenek Rajmont

Byl jsem služebně v Berlíně a v rámci politického školení mužstva jela rodina na pár dní se mnou. Při pochůzkách jsme našli několik známek elektromobilizmu. V příloze je ukázka, ostatní dám redakci elektriky.cz ke zpracování (boudou-li chtít).   
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Miroslav Minařík

17.12.2011, 13:11 #66 Last Edit: 17.12.2011, 13:19 by Miroslav Minařík
Od úterý bude elektropažout v Brně Líšni!
Otestujeme zimní provoz.
.

....

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 17.12.2011, 13:11
Od úterý bude elektropažout v Brně Líšni!
Otestujeme zimní provoz.

Dejte cestu do Varů ve sněhu, to bude test schopnosti a použitelnosti.  ;)

Teplé prádlo sebou.  >:D o:-)

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Alin on 17.12.2011, 15:31
Dejte cestu do Varů ve sněhu, to bude test schopnosti a použitelnosti.  ;)

Teplé prádlo sebou.  >:D o:-)

Brno a Vary trošku z ruky, ne?
A pokud bude sníh, tak u nás taky napadne. :-)
.

....

Oldřich Morávek

Zatím předpověď, žádný extra testovací podmínky neslibuje, ale i tak se těším na výsledky.
Hlavně topení a dojezd mě zajímají.

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 17.12.2011, 15:34
Brno a Vary trošku z ruky, ne?
A pokud bude sníh, tak u nás taky napadne. :-)

No právě, zajímal by mě dojezd a komfort jízdy na nasolené břečce za mrazivého počasí.

Miroslav Minařík

Mám v plánu vyřadit své auto z provozu a v rámci 100km od domu objet vše iOnem.
Ve Schracku si opět půjčím elektroměr a budu měřit kolik toho ujedu a spotřebuji za tři týdny.
Pak to porovnám s létem, kdy jsme s tím stejným strojem ujeli přes 2700km.

.

....