• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?

Started by jozef.k, 03.08.2011, 20:37

previous topic - next topic

Jaroslav Hasala

Když se vrátíme do elektrikářského pravěku, dříve používalo toto označení :
L1 - černá
L2 - červená
L3 - modrá
N - šedá
PE - zelená
Ve starších instalacích je stále možné na toto narazit.
S tím také souvisí barvy vodičů u starých kabelů :
4B - černá, červená, modrá, zelená (přívodní kabely, třífázové okruhy)
2B - černá, zelená (světelné a zásuvkové okruhy TN-C)
2D - černá, šedá (světelné okruhy - běžně se dělaly bez PE, používal se také jako 2A např. k vypínačům)
atd.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jozef BABJAK

Quote from: Jan Kelbich on 04.08.2011, 22:51
Jen tak mimochodem - kdysi jsem slyšel, že výrobně je nejlevnější černá (a proto prý byla zavedna pro fázové vodiče).

Nemýlite si to so znánou story o tom, prečo ste si u Forda mohli vybrať akúkoľvek farbu auta, ak to bola čierna? Čierna vraj najrýchlejšie schla, a teda najmenej zdržovala výrobný proces.

Uhorková sezóna vrcholí.  (dance)

Štefan Beláň

Přidám jeden snímek, kde jsem při revizi narazil na zvláštní barevné značení.

Co je to za 3f kabel? :o
Chránič chrání - jistič jistí.

Jozef BABJAK

... a čo sú tie odstrihnuté pahýle, čierny a šedý vľavo v strede?  :D

Jan Kelbich

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Štefan Beláň

05.08.2011, 13:40 #41 Last Edit: 05.08.2011, 13:47 by Štefan Beláň
Quote from: Jozef BABJAK on 05.08.2011, 13:14
... a čo sú tie odstrihnuté pahýle, čierny a šedý vľavo v strede?  :D

To jsou rezervy z kabelu CYKY 5x1,5 mm2. Kabel ke sporáku má průřez 2,5 mm2.

Quote from: Jan Kelbich on 05.08.2011, 13:29
To jako že hnědá-hnědá-hnědá ?

TO: Kelbich

;D (poklona).... odpověď se mi moc líbí - super, mate ode mne bodík. (jednicka)

PS: Elektromontér se moc podivoval, jak jsem přišel na skutečné zhotovení přívodu ke sporáku, které jsem uvedl v závadách.... něco jako ...a to ty rozebíráš každou krabici? A já, ne, jenom tuhle jednu, která mne moc zajímala - přiložím foto.

Jozef BABJAK

Typujem, že to budú tri káble. Pravdepodobne vám to napdalo v súvislosti s paralelnou diskusiou o viacnásobných kábloch k jednému svietidlu.

Petr M

No, označení všech hnědých je spor. Se stejným značením jsou i dva PE. Takže to jeden kabel asi nebude, co?

Štefan Beláň

05.08.2011, 14:43 #44 Last Edit: 05.08.2011, 14:49 by Štefan Beláň
Quote from: Petr M on 05.08.2011, 14:19
No, označení všech hnědých je spor. Se stejným značením jsou i dva PE. Takže to jeden kabel asi nebude, co?

Ano, toto je správná odpověď a dobrý postřeh v označení vodičů PE, které mne na pravděpodobné řešení také navedlo.
Skutečně jsou to dva kabely CYKY 3x2,5 mm2, s přeznačeným modrým vodičem na hnědo - viz příloha (foto připojovací krabice za sporákem).  ::)

PS: Původně byl v místě kombinovaný plynový sporák s elektrickou troubou, který byl nahrazený elektrickým, a montér pouze přidal jeden kabel a původní "chytře" využil. >:(

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 04.08.2011, 23:00
Modrá, černá, hnědá - většinou je to u nových kabelů jen vrstvička na povrchu a pod ní je to světlešedivé.
Jen zelenožluté bývá v celém průřezu. Taky bývají jednotlivé CY vodiče ZŽ o nějaký ten desetník dražší než jiné barvy...

Jen snad pro zajímavost bych doplnil, že probarvený zelenožlutý má nižšší průrazné napětí, než celobarevné.

Petr M

05.08.2011, 18:22 #46 Last Edit: 28.12.2011, 19:48 by Miroslav Minařík
Quote from: Štefan Beláň on 05.08.2011, 14:43
Původně byl v místě kombinovaný plynový sporák s elektrickou troubou, který byl nahrazený elektrickým, a montér pouze přidal jeden kabel a původní "chytře" využil. >:(

To je právě ten důvod, proč jsem doma ke kombinovanýmu sporáku tahal 5x2,5 a dva dráty jsou smotaný v krabici.