• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu zachovat část elektroinstalace při částečné rekonstrukci koupelny?

Started by Radim Stavinoha, 07.08.2011, 20:25

previous topic - next topic

Radim Stavinoha

MODERÁTOR: Původní "otázka": Zachování elektorinstalace při částečné rekonstrukci koupelny?
                     Už mi to opravdu připadá jak u blbých na dvorku  (zle)
                     Samotný příspěvek mi hodně zavání provokací. To přece už není možné.

. Dělám rekonstrukci koupelny u tchýně a potřeboval bych poradit jak tam vyřešit elektriku, abych nemusel tahat novou. Jde o starý byt-hliník, dvoudrátově. Umakart zachován. Bude tam pračka a lednička na jednu původní zásuvku. Nové světla IP44 nad umyvadlem, IP21 na zdi v zóně 3. Původně tam byla plechová skříňka , v ní zásuvka a na ní napojené světlo v té skříňce. Ventilátory ve wc a koupelně + digestoř v kuchyni na zásuvkový okruh koupelny, ventilátor v koupelně zruším. Po zrušení skřínky mi zůstaly 2 páry drátů, 1 pár bez napětí. Druhý pár použiju na nástěnnou zásuvku IP44. Potřebuju ještě vyřešit to světlo nad zrcadlem, jestli ho mohu napojit na tu  nástěnnou zásuvku 2,5 CU drátem + nástěnný vypínač IP44 nebo ho budu muset spojit s tím druhým světlem, na ten světelný okruh v koupelně. Snad to jde pochopit. Díky. Když tak se ptejte.

Martin1548

Do koupelny patří proudový chránič a to vylučuje možnost znovupoužití původního dvouvodičového vedení. Měl jste se poradit s elektrikářem napřed, nemusel byste to nyní celé předělávat.

Pavel Horský

Quote from: Radim Stavinoha on 07.08.2011, 20:25
Snad to jde pochopit. Díky. Když tak se ptejte.

:o Právě jsem se přistihl, že hoooooodně dlouze přemýšlím, co vám mám napsat. Původně jsem nechtěl vůbec reagovat, ale nedá mi to.

Na co že se to máme kdyžtak ptát?
Maximálně na to, zda jste laik, ale to je snad z vašeho příspěvku jasné.
Chlape, vy vůbec nevíte co to tady vykládáte. Je to vůbec možné?! Neznamená přece, že když děláte elektriku pro tchýni, že ji musíte zákonitě zabít.
Na to existuje jistě mnoho jiných fíglů a ne tak okatých.
Prosím vás, prostudujte si příslušné platné normy a při nějakých nejasnostech se pak ptejte vy. Použiji vaší věty: Snad to jde pochopit?. Doplnil jsem jen otazník, který vám na konci věti tázací chyběl.

Mám za to, že jde o provokaci. A koukám, že nejsem sám.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radek Červený

Pokud to je u tchýně, tak to nechte v původním znění s titulky  :D ;D :D (dance)

Samozřejmě že na blbou otázku blbá odpověď  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Šubrt Jakub

Do koupelny JEDINĚ s chráničem !
To vylučuje dvoudrát. A hliník už taky NE!!!

Milan Hudec

Zdržím se komentářů.
Odpověd na "hlavní" otázku zní: ano můžete, pokud nebude sloužit k rozvodu elektriky.

Marian Hanzalík

Elektriku by nemal robit laik. Uz vobec nie uplne neznaly laik ako Vy. A uz vobec nie v kupelni.
Je tu ale jedna vynimka - ide o svokru (tchyni). Len si zvazte, ci to okrem nej nemoze zasiahnut aj ine osoby.

Pavel Horský

Quote from: Marian Hanzalík on 08.08.2011, 15:24
Elektriku by nemal robit laik. Uz vobec nie uplne neznaly laik ako Vy. A uz vobec nie v kupelni.
Je tu ale jedna vynimka - ide o svokru (tchyni). Len si zvazte, ci to okrem nej nemoze zasiahnut aj ine osoby.

To bude takový fofr, že kromě tychýně ani nestačí nikdo jiný přijít.  ??
Revizní technik E1B

Marian Hanzalík

Mimochodom, po precitani tohoto dotazu sa mi vybavila jedna sprava z dnesnej SK tlace. Hoci nejde o elektriku, urcita podobnost tu je:

Vodič KTM sa zranil ťažko, mladší motorkár ľahko. Policajti dali obom vodičom odobrať krv na zistenie požitia alkoholu.
Obaja vodiči jazdili na motocykloch, ktoré boli na trvalo vyradené z evidencie motorových vozidiel, jazdili po neosvetlenom úseku cesty II/499 bez zapnutých svetiel a bez ochranných prilieb hlavy a zhodou okolností sú obaja rodinní príslušníci - bratranci.

:-\

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Horský on 08.08.2011, 13:51

Napadá mi jistý okruh otázek:
- ublížila vám vaše tchýně?
- cítíte potřebu se tchýni za něco pomstít?
- chcete být "hvězdou televizní reportáže" o zabití z nedbalosti?

Odpověď NE znamená, že byste měl vaši vizi zásadně přehodnotit.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radim Stavinoha

Quote from: Martin1548 on 08.08.2011, 13:48
Do koupelny patří proudový chránič a to vylučuje možnost znovupoužití původního dvouvodičového vedení. Měl jste se poradit s elektrikářem napřed, nemusel byste to nyní celé předělávat.

Prave,ze elektrikar ktery tam nahodou delal v bytovce nove telefony, mi rikal, ze to tak muzu nechat, ale nezdalo se mi to, tak se ptam.

Radim Stavinoha

Quote from: Pavel Horský on 08.08.2011, 13:51
:o Právě jsem se přistihl, že hoooooodně dlouze přemýšlím, co vám mám napsat. Původně jsem nechtěl vůbec reagovat, ale nedá mi to.

Maximálně na to, zda jste laik, ale to je snad z vašeho příspěvku jasné.
Chlape, vy vůbec nevíte co to tady vykládáte. Je to vůbec možné?! Neznamená přece, že když děláte elektriku pro tchýni, že ji musíte zákonitě zabít.
Na to existuje jistě mnoho jiných fíglů a ne tak okatých.
Prosím vás, prostudujte si příslušné platné normy a při nějakých nejasnostech se pak ptejte vy. Použiji vaší věty: Snad to jde pochopit?. Doplnil jsem jen otazník, který vám na konci věti tázací chyběl.

Mám za to, že jde o provokaci. A koukám, že nejsem sám.

Nechapu proc tolik urazek. Kdybych chtel nekoho zabit, tak se neptam jak to udelat, aby to bylo spravne.!! Ze jsem laik to vim. Me by zajimaly ty figle o kterych mluvite a ne vase urazky. Provokant jste vy. Napr. ten otaznik. Jsem se upsal,no.

Radim Stavinoha

Quote from: Radek Červený on 08.08.2011, 14:22
Pokud to je u tchýně, tak to nechte v původním znění s titulky  :D ;D :D (dance)

Samozřejmě že na blbou otázku blbá odpověď  ;)

Spam nebo jak se tomu rika? Co jste prinosneho napsal?

Radim Stavinoha

Quote from: Milan Hudec. on 08.08.2011, 15:10
Zdržím se komentářů.
Odpověd na "hlavní" otázku zní: ano můžete, pokud nebude sloužit k rozvodu elektriky.

Diky. Jde to nejak udelat dle zakona a bezpecne pri zachovani al rozvodu?

Radim Stavinoha

Quote from: Jiří Schwarz on 08.08.2011, 20:05
Napadá mi jistý okruh otázek:
- ublížila vám vaše tchýně?
- cítíte potřebu se tchýni za něco pomstít?
- chcete být "hvězdou televizní reportáže" o zabití z nedbalosti?

Odpověď NE znamená, že byste měl vaši vizi zásadně přehodnotit.

Proti tchyni nic nemam a nechci ji ublizit,ale udelat ji Bezpecne elektriku a levne, aby si to mohla dovolit. Zde jsem chtel zjistit jak na to.

Pavel Horský

Toto vlákno již nebudu komentovat. Za ta léta, co zde s kolegy přispíváme, již nemám sílu pokračovat v takové diskusi. Stačí, že je musím kolikrát po vás opravovat. Mějte se pěkně a nechť se vám daří.  :(
Revizní technik E1B

Jiří Buben

Pokusím se to nějak shrnout.

Quote from: Radim Stavinoha on 08.08.2011, 22:15
Prave,ze elektrikar ktery tam nahodou delal v bytovce nove telefony, mi rikal, ze to tak muzu nechat, ale nezdalo se mi to, tak se ptam.

Tak nevím jestli to byl elektrikář. Ať zůstane u telefonů. Při rekonstrukci koupelny je třeba s ohledem na specifické podmínky v místnosti postupovat dle nejnovějších norem. Pokud by dotyčný "elektrikář" dokázal skloubit dvoužilové vedení tedy síť TN-C s proudovými chrániči tak aby to bylo funkční, tak pak ať si zažádá o Nobelovu cenu.

Quote from: Radim Stavinoha on 08.08.2011, 22:22
Diky. Jde to nejak udelat dle zakona a bezpecne pri zachovani al rozvodu?

Při zachování rozvodů v provedení TN-C tak jak to popisujete to nejde.
Nevím proč mi to tak připadá, že lidi bez problémů vybourají obklady vodu, ale když už je jednou bordel, tak udělat pár metrů drážek pro nové měděné kabely to je problém. Když už něco rekonstruuji, tak pořádně a těch pár korun za nové měděné kabely není zase tak moc velká částka.

Quote from: Radim Stavinoha on 08.08.2011, 22:25
Proti tchyni nic nemam a nechci ji ublizit,ale udelat ji Bezpecne elektriku a levne, aby si to mohla dovolit. Zde jsem chtel zjistit jak na to.

Bezpečně to udělat jde.  Myslím, že jste zjistil jak na to a kolegové přede mnou vám už odpověď dali. A to následující. Obraťte se na odborníka s velmi dobrými referencemi a nechte si elektroinstalaci udělat od něho. Levně to může také být, pokud se s ním dohodnete, že přiložíte ruku k dílu tak, že vysekáte drážky, pomůžete natahat kabely a můžete si udělat i jiné pomocné práce sám. Tak ušetříte čas odborníkovi a sobě peníze za jeho ušetřený čas.

Quote from: Radim Stavinoha on 08.08.2011, 22:20
Me by zajimaly ty figle o kterych mluvite a ne vase urazky.
Teď nazvete provokatérem mě, ale to co jste napsal mi nahrálo na smeč. Kolega Horský psal o jiných fíglech kterými se dá tchyně připravit o život. No a Vy se rozčilujete, že tchyni zabít nechcete, ale vzápětí výše uvedenou citací říkáte že by vás ty fígle zajímaly. Tak nevím. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Krýdl Petr

Nebylo by lepší poslechnout moderátora, co píše úplně na začátku, že je to jak u blbých na dvorku a dále už se nevyjadřovat?