• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 09:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Prečo sa zahrieva vidlica napájacieho káblu bojleru?

Started by mafiak, 27.08.2011, 15:07

previous topic - next topic

mafiak

27.08.2011, 15:07 Last Edit: 27.08.2011, 15:09 by Miroslav Minařík
Bivalentný 160l bojler Dražice vyrobený v roku 2000. Elektrický ohrev (2kW) nebol takmer nikdy používaný, bojler ohrieval výhradne kotol na tuhé palivo. Nameraný odpor špirály je 25ohm. Rozvod je TN-C.

Už po 10 minútach je cítiť, že vidlica v zásuvke sa zahrieva. Po 20-30 minútach je už vidlica neudržateľná. Pre výlučenie prechodového odporu v starej zásuvke som očistil kolíky vidlice a zapojil na predlžovačku. Tá sa mi začala roztekať...

Napadá ma správne že špirála ma po 10 rokoch už toho dosť za sebou (napriek tomu, že bola podľa majiteľa zapnutá asi 3x) a jej izolačný stav je katastrofálny? A teda veľké prúdy unikajú potrubím?

Petr Doležal

Změřte proud u jističe boileru. Tam se A-metr nejlépe vřadí. Pak se uvidí.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Zdenek Hejčl

Obecně řečeno bojlery s příkonem 2kW se připojují pevně, nikoliv přes zásuvku. Ono valit víc, jak 8A přes zásuvku několik hodin je (zle). Stačí malý přechodák a ze zásuvky a vidlice je slušné topidlo. Velké nebezpečí požáru!!
Místo zásuvky patřičný vypínač a kabelem CYSY 3x1,5mm zapojit do bojleru. A nejlépe, když to zapojí odborník.  (beach)
Ten bojler by měl být blokovaný stykačem a sazba na noční proud nízká sazba.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Lukáš Rotrekl

Quote from: Zdenek Hejčl on 27.08.2011, 16:56
Ten bojler by měl být blokovaný stykačem a sazba na noční proud nízká sazba.

Proč? Ja si dycky myslel, že ta podmínka je naopak... Pokud bude probíhat třeba jen dočasně ohřev TUV nemusí se "noční proud nízká sazba" vyplatit, kvůli vyššímu stálému platu za odběrné místo. Ale je fakt, že sazba D25 není tak obvyklá, takže teď nemám úplně přehled..

Pripojeni bojleru pres zasuvku sice nepouzivam, ale je to pomerne bezna metoda, kdy se misto vypinace pouzije prave zasuvka - vidlice. Pokud je bojler v poradku a jsou v poradku i zasuvka a vidlice, nemel by to byt problem. Zkuste zmerit proud jak radi kolega Dolezal a pak se uvidi.

Pisete, ze jste zapojil na prodluzovacku a ta se zacala roztekat? Co se na ni rozteka, koncovky nebo kabel?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Změřit proud sice není špatná nápad, ale pokud není nějaký zásadní "průser" jinde, na výrazné zvětšení proudu by měl zareagovat jistič.
A při 16A se vidlice nebo zásuvka nemůže ohřát tak, aby se na ní neudržela ruka.
Ale už jsem se setkal s mizerně zalisovanými vodiči ve vidlici, to se nepozná, dokud to nepřestane fungovat (nebo pokud to nerozpitváte ze zvědavosti proč se to hřeje)

Pokud máte vhodné vybavení a alespoň nějaká zkušenosti s elektrickým zařízením, zkuste změřit napětí na jističi (případně za stykačem), v zásuvce a napětí na svorkách přímo na spotřebiči (samozřejmě za provozu).

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby elektrikář nebo RT změřil impedanci smyčky v zásuvce, na spotřebiči, změřil přechodové odpory,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Doležal

Já si zaspekuluji. Tazatel píše, že očistil kolíky vidlice (já dodám JEN kolíky vidlice) a přesto se tato hřeje. Připojil to přes prodlužovačku a ta se mu roztekla. Myslím si, že ne vlastní šńůra, ale zase vidlice. Příčinu vidím v zásuvce, pružinky nepruží, šroubky nedotaženy, hnilík vyhnilý.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

František Šohajda

Ze zkušenosti vím, některé várky FLEXO šňůr bývají nějaké pochybné výroby, a hřeje spoj ve vidlici
kolík-vodič...
Po rozdělání několik z nich  /rozřezání -zničení/ jsem zjistil že lisování kolík-vodič se značně viklá -špatné
zalisování....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

František Janeček

U nás se boiler pomocí zásuvky nebo prodlužováku nepřipojuje. :D

Václav 3

Quote from: František Šohajda on 27.08.2011, 20:19
Ze zkušenosti vím, některé várky FLEXO šňůr bývají nějaké pochybné výroby, a hřeje spoj ve vidlici
kolík-vodič...
Po rozdělání několik z nich  /rozřezání -zničení/ jsem zjistil že lisování kolík-vodič se značně viklá -špatné
zalisování....

Já jsem při obdobném pátrání po problému objevil vidlici, kde byly vodiče do dutiny kolíků pouze vloženy a zality plastem, pouze PE vodič byl zalisován, nevím zda to bylo opomenutí¨nebo úspora pracovních nákladů. Původ flexošnůry byl nejasný, nejspíš asijská výroba.

Fuk Tomáš

Myslím, že už jsme takovou vidlici drželi v ruce každý.
Z tohoto pohledu mi připadá požadavek ČSN na nerozebiratelnou koncovku (tam, kde je uveden) jako kontraproduktivní.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav 3

Quote from: Fuk Tomáš on 27.08.2011, 23:05
Z tohoto pohledu mi připadá požadavek ČSN na nerozebiratelnou koncovku (tam, kde je uveden) jako kontraproduktivní.

Plně s Vámi souhlasím a ještě více to platí u spojovacích zásuvek na prodlužovačkách, kde je více možností, kde může být chyba a které "hoří" na potkání.

Jaroslav Hasala

Připojení boileru přes vidlici a zásuvku 230V je vcelku běžné řešení, není na tom nic neobvyklého. Celá řada výrobců dokonce přímo šňůry s vidlicí 230V na své boilery osazuje.

V dané situaci bude zřejmě vadná vidlice (zalisovaná), jak psali kolegové, je to poměrně častý problém.

Řešením je buď vyměnit celou šňůru, nebo (pokud je to možné) stávající šňůru trochu zkrátit a osadit novou vidlici.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Pavel Horský

Ano, je to přesně tak, jak píše Jarda Hasala. Někteří výrobci již dodávají bojlery se šňůrou vybavenou vidlicí.
Jen s tím zkrácením kabelu a osazením vidlicí bych byl opatrnější. Je rok 2011 a ze zkušenosti vím, že málokterý elektromontér je vybavený dutinkami a lisovacími kleštěmi. Instalace takové koncovky bez řádného ukončení vodičů je pak vždy problémem do budoucna.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Elektromontér bez dutinek je jen montér a takový nemá s elektrikou nic dělat.

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec. on 28.08.2011, 10:19
Elektromontér bez dutinek je jen montér a takový nemá s elektrikou nic dělat.

Bohužel jich je více než dost  >:(
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Quote from: Pavel Horský on 28.08.2011, 10:29
Bohužel jich je více než dost  >:(

Já bych takový pesimista nebyl, vždyť dutinka (v tomto případě hovoříme o 1 až 2,5mm) je velice levná a běžně sehnatelná položka výbavy každého, kdo něco do elektriky dělá.
To jako kbyby elektrikář nenosil izolačku a používal náplast co má náhodou doma zákazník.
Jiná otázka jsou kleště, ty jsou (kvalitní) poměrně drahé, ale v případě dutinek těchto průřezů lze snad jejich nepoužití výjmečně omluvit a s dostatečnou pravděpodobností se spolehnout na vzniklý přítlak např. třmenové svorky, či hlavy šroubu.
P.S.
Mnozí montéři sice kleště (i značkové) sice vlastní a i je používají, leč lisují na nesprávných čelistech - to jen postřeh z praxe.

Vít Rotrekl

Co se týče dutitnek ve vidlicích, tak v těch klasických bílých (viz obrázek) tak nějak líp drží když se udělá očko okolo šroubku než dávat dutinku. Ovšem souhlasím s tím že dle ČSN je potřeba ta dutinka.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin Kafka

Můžemi někdo z vás polopaticky ukázat jak se připojují vodiče do této vidlice s použitím dutiněk (a jakých). Foto by nebylo?