• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 10:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Na jaké napětí je asi elektromotor střihače ovcí na fotce?

Started by Jan Kretek, 04.09.2011, 10:01

previous topic - next topic

Jan Kretek

04.09.2011, 10:01 Last Edit: 04.09.2011, 10:14 by Miroslav Minařík
Jedná se o střihač ovcí, který jsem našel ve sklepě a chtěl bych ho zprovoznit.
Štítek na něm není a izolační stav je OK.

Khun Václav

Těžko říci. Pokud máte transformátor se sekundárem na 24V zkuste nejdřív to. Pokud motorek nijak nezaráguje, pak bych asi přemýšlel o připojení do sítě (ale na zásuvku chráněnou proudovým chráničem s vybavovacím residuálním proudem do 30 mA!!!)

Oliver Mička

Vidím že to ma na výstupe 3 vodiče. Zmerajte prvorade odbor medzi nimi či je rovnaký.
Pokiaľ bude rovnaký môže to teoreticky byt aj na 400V. Ale ťahať do strihača vlny 400V mi príde ako blbost skôr by som sa priklonil na 230V + rozbeh.kondenzátor
Ostatní poradia určite viacej.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Vladimír Přibyl

Quote from: oliver on 04.09.2011, 11:17
Vidím že to ma na výstupe 3 vodiče. Zmerajte prvorade odbor medzi nimi či je rovnaký.
Pokiaľ bude rovnaký môže to teoreticky byt aj na 400V. Ale ťahať do strihača vlny 400V mi príde ako blbost skôr by som sa priklonil na 230V + rozbeh.kondenzátor
Ostatní poradia určite viacej.
400V 3f, Jste se zblaznil ne. Komutátorový motor 220V 50Hz počítám tak 300W.

Milan Hudec

Nevím jak ostatní, ale pokud jsem stříhal já, tak vždy to bylo zařízení na 230V.

Petr Doležal

Pár podobných střihačů na netu je vždy na 230V AC. Možná by nebylo od věci střihač rozmontovat a podívat se, zda jeden z vodičů není připojen na kostru. Vodič PE by těch 230V AC jen potvrdil. Stejně byste si musel nechat vodíče vyměnit za šňůru.
Pak zapojit A-metr, krátkodobě zapnout a odečíst proud naprázdno, bez zátěže. Neměl by být větší než 1A (cca do 230W) nebo tak nějak.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Hudec

Quote from: Petr Doležal on 04.09.2011, 14:57
Pár podobných střihačů na netu je vždy na 230V AC. Možná by nebylo od věci střihač rozmontovat a podívat se, zda jeden z vodičů není připojen na kostru. Vodič PE by těch 230V AC jen potvrdil. Stejně byste si musel nechat vodíče vyměnit za šňůru.
Pak zapojit A-metr, krátkodobě zapnout a odečíst proud naprázdno, bez zátěže. Neměl by být větší než 1A (cca do 230W) nebo tak nějak.

Jen bych doplnil, že nová šnůra nesmí být hlavně gumová (H05či7 RR), ovčí moč gumu rozežírá.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec. on 04.09.2011, 15:02
Jen bych doplnil, že nová šnůra nesmí být hlavně gumová (H05či7 RR), ovčí moč gumu rozežírá.

Nejen ovčí  :D

Petr Doležal

Mimo téma:
Psí taky?
Jedna bestie mi očurá pnemautiku a pak už to frčí, všichni se předhánějí.   (dabel)
Původně jsem si myslel, že mi uniká brzdovka, stále mokro.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení