• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Divíte se, že vznikají požáry?

Started by Gustav Mělník, 10.09.2011, 10:58

previous topic - next topic

Gustav Mělník

10.09.2011, 10:58 Last Edit: 10.09.2011, 10:58 by Miroslav Minařík
Požár vznikl patrně poruchou na elektroinstalaci ....

Taková klišé produkují mozky úředníků. Pravda bývá někde zcela jnde. Jako vyšetřovatel příčin požárů vím, že porucha na elektroinstalaci je minimální. Poruchou můžeme nazvat poškozený nefunkční jistič nebo poruchový chránič. Pokud jde o jistič vyšší hodnoty, než jaký proud je vedení schopné uchladit, pak se opravdu nejedná o poruchu. Ale to je na samostatný článek.

Co myslíte? Co asi může udělat takový tepelný zářič v posteli?

Khun Václav

Quote from: Gustav Mělník on 10.09.2011, 10:58
Co myslíte? Co asi může udělat takový tepelný zářič v posteli?

No.... nejspíš pořádně zatopí.... :( Ale "za blbost se platí".

Jaroslav Hasala

Požárů, které jednoznačně vznikly od elektroinstalace není v naších podmínkách tak moc.
Pro vznik požáru je obvykle je nutná kombinace několika závad současně. Navíc, v porovnání s  jinými státy, jsou u nás elektroinstalace na poměrně slušné úrovni. V ČR má také svůj vliv převážně nehořlavá konstrukce budov.

Jinou věcí je to, že hasiči poměrně často určí jako příčinu požáru závadu na elektroinstalaci, i když to není tak úplně jisté.
Poměrně oblíbená je věta : "... požár způsobil ZKRAT na elektroinstalaci ...", což je celkem nesmysl.
Jednou jsem byl přímo svědkem toho, že hasiči určili jako přičinu požáru právě "zkrat na elektroinstalaci", přitom v objektu byla elektroinstalace již několik let odpojená.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Gustav Mělník

Quote from: Jaroslav Hasala on 10.09.2011, 12:07
Požárů, které jednoznačně vznikly od elektroinstalace není v naších podmínkách tak moc.
Pro vznik požáru je obvykle je nutná kombinace několika závad současně. Navíc, v porovnání s  jinými státy, jsou u nás elektroinstalace na poměrně slušné úrovni. V ČR má také svůj vliv převážně nehořlavá konstrukce budov.

Jinou věcí je to, že hasiči poměrně často určí jako příčinu požáru závadu na elektroinstalaci, i když to není tak úplně jisté.
Poměrně oblíbená je věta : "... požár způsobil ZKRAT na elektroinstalaci ...", což je celkem nesmysl.
Jednou jsem byl přímo svědkem toho, že hasiči určili jako přičinu požáru právě "zkrat na elektroinstalaci", přitom v objektu byla elektroinstalace již několik let odpojená.

Přesně tak.A k tomu zkratu ... Ne vždy se v tisku objeví opravdu tvrzení hasičů. Může jík klidně o tvrzení jednoho z hasičů, který ve slengu řekne takovou větu aby měl pokoj od některých novinářů, kteří se dožadují příčiny jíž během hašení.

Pokud se já zeptám nepravého na napětí v síti, také mi řekne 220V i když je u nás minimálně deset roků 230V.

Khun Václav

Mimochodem, není náhodou nejvíc a nejčastější vznik požárů ještě ve starších instalacích, kde byl rozvod z hliníkových vodičů?

Martin Novák

Quote from: Jaroslav Hasala on 10.09.2011, 12:07

A to rozhodne nejste sam... Taky jsem to uz zazil. Hasic kouknul na zuhelnatele zbytky stareho vypinace na zdi a v momente zacal psat neco o pricine pozaru. Tak jsem ho chytnul za fligr, vytahnul z te zhorene staje a bez slova jsem mu ukazal na klubo dratu zmotane u nastresaku. Ta staj byla bez elektriky nekdy od devadesatych let, protoze se to tam melo predelavat...

Jan Hájek

Tohle už je staré téma:
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Petr Zaa

Zrovna tyhle "halogény" nic vyzařujícím teplem nezapálí, zkoušeli jsme několikrát i WC papír a jiné materiály a nic to nezapálí.

Jiří Schwarz

Quote from: Vilfein on 10.09.2011, 13:29
Mimochodem, není náhodou nejvíc a nejčastější vznik požárů ještě ve starších instalacích, kde byl rozvod z hliníkových vodičů?

Podle statistik hasičů je velmi "rizikovým" provedením elektroinstalace vedení Al vodiči (kabely) v dřevěném objektu.

Ovšem jak se někdy říká, STATISTIKA JE PŘESNÝ SOUČET NEPŘESNÝCH ČÍSEL!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Dle mého přesvědčení jsou nejrizikovější dva faktory

1. Vocasismus montéra ignoranta, hrajícího si na elektrikáře mnohdy s drzostí se elektrikářem nazývat

2. Vocasismus uživatele pletoucího si zásah do elektra, či užívání el. předmětů mnohdy s nevysvětlitelnou logikou s pokusy uvařit jídlo dle nového receptu.

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Zaa on 10.09.2011, 18:49
Zrovna tyhle "halogény" nic vyzařujícím teplem nezapálí, zkoušeli jsme několikrát i WC papír a jiné materiály a nic to nezapálí.

Když to padne do peřin na čumák, tak bych těm peřinám dal tak 15 sekund.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav 3

Kvalitnější typy mají čidlo polohy a při položení se vypnou.

Fuk Tomáš

Konkrétně ten typ na fotce neznám, ale mám z ní takový celkový dojem, že se nejedná o uživatele nakupujícího výhradně nové kvalitní zboží a dbajícího na kontroly a údržbu  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Zaa

Zespoda je pojistka (tlačítko) a musí být zmáčknutá, jinak to netopí :-)

Petr M

Quote from: Petr Zaa on 19.09.2011, 12:28
Zespoda je pojistka (tlačítko) a musí být zmáčknutá, jinak to netopí :-)

Tlačítko tam být klidně může, ale když to člověk postaví na měkkou podložku (matraci), tak nebude domáčknuto. A jak znám kutily, lepící páska nebo zlomená sirka (v ideálním případě s nepoužitou hlavičkou) se najde vždycky...  (whist)

Khun Václav

Quote from: Václav 3 on 19.09.2011, 08:29
Kvalitnější typy mají čidlo polohy a při položení se vypnou.

Ale i tak je tam nějaká ta tepelná setrvačnost, tak bych na polohové čidlo zas moc nespoléhal :(

Václav 3

Tepelná setrvačnost není kupodivu až tak velká a co se týká zabezpečení při pádu, setkal jsem se spíš s elektronickou verzí rtuťového prasátka a tu bez určitých znalostí neobejdete, čímž se dá předpokládat, že dotyčný už to zase nevyblokuje.

Petr M

Quote from: Václav 3 on 20.09.2011, 07:56
Tepelná setrvačnost není kupodivu až tak velká a co se týká zabezpečení při pádu, setkal jsem se spíš s elektronickou verzí rtuťového prasátka a tu bez určitých znalostí neobejdete, čímž se dá předpokládat, že dotyčný už to zase nevyblokuje.

Počítáte v tom i s se sebedestrukčním pudem, vlastním řadě tuzemských kutilů?