• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:11

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký je vyžadován § vyhlášky 50 pro projektanta OSVČ?

Started by Pavel111, 16.09.2011, 18:15

previous topic - next topic

Pavel111

16.09.2011, 18:15 Last Edit: 16.09.2011, 21:48 by Miroslav Minařík
Musím přejít na OSVČ, pracuji jako projektant elektroinstalací a také chci začít provádět elektroinstalace.
Splňuji vše potřebné když mám 2 roky praxe jako technik (v podstatě jsem ale projektoval) a třičtvrtě roku jako projektant?
Jsem absolvent VŠ a mám vyhl. 50 §6 a §10, bez kulatého razítka.
Jedná se pouze o práci pro další elektro firmy, ale bez autorizovaných elektro-projektantů.

František Bernard

Bez kulatého razítka je to průšvih. Nahlédnutím do vyhl. 50/78 Sb. zjistíte, že pro § 8
při vašem vzdělání by stačili dva roky. Toto téma se zde neustále probírá, takže pouřžijte vyhledávač a najděte si co potřebujete.

Jirka Š. Svejkovský

Potřebujete v každém případě §8.
Kulaté razítko (autorizaci) potřebujete pouze v případě projektů pro stavební povolení.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radim Strycharski

Nějak mi uniká souvislost mezi § 8 a § 10. Práce na el.zař. je jedna věc a projektování věc druhá. Domnívám se, že § 10 má smysl jen v případě zaměstnance a to ještě dost omezený na případy, kdy není nutná autorizace. Pro OSVČ bude nezbytná autorizace na ČKAIT, § 8 bych do toho vůbec netahal.

Jirka Š. Svejkovský

Autorizace nemá se živností nic společného. Vyžaduje jí stavební úřad, bez ohledu na to, jestli jste OSVČ nebo nejste. A u profese elektro, dle mého názoru, v rozporu se zákonem. Zastaralá vyhl. 50 definuje v §8 činnost dodavatelským způsobem. Tedy nejenom montáž. Tehdy to smysl mělo.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

H

Má-li někdo autorizaci, pak:
živnost vázaná - Projektová činnost ve výstavbě

Nemá-li někdo autorizaci, pak:
živnost volná - projektování elektrických zařízení
nicméně pak by neměl projektovat nic, co prošlo stavebním úřadem (bylo-li na stavbu vydáno stavební povolení) - co tedy ale bude projektovat?

Na jednom školení jsem se ptal pana Dvořáčka, zda je nutno stále mít platnou zkoušku z vyhlášky 50. Odpověděl že ano, že je vyhláška platná a tedy je nutno ji dodržovat.
Samostatný projektant potřebuje § 6 a § 10.

Roman Lang

Quote from: Jan on 17.09.2011, 21:11
...nicméně pak by neměl projektovat nic, co prošlo stavebním úřadem (bylo-li na stavbu vydáno stavební povolení) - co tedy ale bude projektovat?

Znamená to tedy, že bez kulatého razítka nemůže nikdo projektovat i přesto, že má vyhl. 50/78 par. 10 a živnost na projektování el. zařízení?

tomáš buřival

Co se týká vyhlášky 50, asi pro vás bude cesta nejmenšího odporu udělat si všechny paragrafy mimo 9 (revize, ale i ten se může hodit). Vzhledem k tomu, jakým způsobem se zkoušky prováděly a provádějí to pro inženýra bude otázka jednoho dne a pár stokorun (škola hrou). S autorizací nevím, to poradí jiní kolegové, stavím stroje, takže ji nepotřebuji. Každopádně by mě taky zajímalo, jestli si OSVČ může udělat autorizaci, když k tomu potřebuje předložit vzorové projekty. Předpokládám že se nejedná pouze o teoretické projekty, ale o práci na realizovaných dílech. Také je zde otázka prokázání praxe v oblasti projektování, jako OSVČ asi můžete předložit pouze čestné prohlášení. Osobně bych si pro začátek sehnal nějakého autorizovaného inženýra, který vám s tím pomůže.

Pavel Horský

Quote from: Roman Lang on 19.09.2011, 21:16
Znamená to tedy, že bez kulatého razítka nemůže nikdo projektovat i přesto, že má vyhl. 50/78 par. 10 a živnost na projektování el. zařízení?

To neznamená v žádném případě!
Sám nemám autorizaci a úspěšně projektuji již několik let.
Potvrzení PD vyžadují hlavně dokumentace, které prochází stavebními úřady a dokumentace pro vojsko.
Na to si pak budete muset sehnat autorizovaného projektanta, který vám váš projekt potvrdí.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

H

Quote from: Roman Lang on 19.09.2011, 21:16

Nic takového nebylo nikde napsáno.

Quote from: tomáš buřival on 19.09.2011, 22:04
Každopádně by mě taky zajímalo, jestli si OSVČ může udělat autorizaci, když k tomu potřebuje předložit vzorové projekty.

Odpověď je zde:
Quote from: Pavel Horský on 20.09.2011, 07:24
Na to si pak budete muset sehnat autorizovaného projektanta, který vám váš projekt potvrdí.

Anebo jako odpovědnou osobu na projektech uvádět někoho, kdo již autorizaci má.

Roman Lang

Chápu tedy správně, že projekty ve stupni DSP, DUR, ... (dokumentace ke stavebnímu povolení, dokumentace k územnímu řízení) může vypracovat projektant s vyhl. 50/78 par. 10 a živností projektování elektrických zařízení a tyto projekty je nutné autorizovat ale projekty k provedení stavby (DPS) již autorizovány být nemusí a může za ně být zodpovědný projektant s živností projektování el. zařízení a platnou vyhl. 50/78 Sb?
Pokud je výše uvedené pravda může potom projektant bez autorizace vzít projekt (neatorizovaný) k ČKAIT, který vypracoval a v rámci zkoušek ho obhajovat?

Pavel111

Děkuji za odpovědi, myslím si že pravda je ta, že pokud pracuji sám, bez zodpovědnosti za další lidi, tak mi stačí na projektování (možná lépe kresličcké práce :) ) i montáže §6 a §10. Samozřejmě nemluvím o projektech, kde je potřeba autorizace. K tomu jsem se chtěl dostat. Odpověď vyplívá z těchto článků, vysvětlujících vyhl. 50: http://www.(neznámá značka)/vyhlaska-50-1978-sb.

H

Projekty ve stupni DSP, DUR, ... může zpracovat i osoba bez autorizace, ale musí mít někoho s autorizací, kdo mu projekt orazítkuje a tím za něj převezme i odpovědnost. Stejně tak projektová dokumentace pro provádění stavby (DPS) také spadá do vybrané činnosti ve výstavbě.

Vybranou činností ve výstavbě (§ 158 odst.1 stavebního zákona) není až zpracování realizační dokumentace - tato dokumentace nemusí být zpracována autorizovanou osobou.

Quote1.4.16. Dokumentace pro provedení stavby-objektu (DPS)
1.4.16.1. slouží objednateli k definování požadavků na konečné provedení stavebního díla, které nebyly nebo nemohly být stanoveny v dokumentaci zpracované v předchozích fázích a které jsou závažné pro výslednou kvalitu stavebního díla,
1.4.16.2. je propracováním dokumentace předchozích fází do té úrovně, aby odborně způsobilému dodavateli stavby bylo zřejmé, jaké jsou požadavky na kvalitu a charakteristické vlastnosti stavby a instalovaných zařízení,
1.4.16.3. může ve specifických případech sloužit i jako dokumentace pro vyhledání zhotovitele stavby (objektu),
1.4.16.4. nenahrazuje realizační dokumentaci stavby.

1.4.18. Realizační dokumentace stavby slouží zhotoviteli stavby, resp. její části, k její realizaci. Zabezpečuje ji zhotovitel stavby. Honorář za vypracování realizační a výrobní dokumentace se neurčuje podle tohoto řádu.

Petr Doležal

20.09.2011, 14:08 #13 Last Edit: 30.12.2011, 22:27 by Miroslav Minařík
Quote from: Roman Lang on 20.09.2011, 09:34
. . . může potom projektant bez autorizace vzít projekt (neatorizovaný) k ČKAIT, který vypracoval a v rámci zkoušek ho obhajovat?

Ano
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení