• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kolika portový switch je optimální pro rodinný dům?

Started by Miroslav Minařík, 23.09.2011, 07:54

previous topic - next topic

Radek Červený

Quote from: Jan Vykoupil on 26.09.2011, 13:43
To Červený:
Já dokonce v těch Černovicích bydlím, teda vně té zdi, ne uvnitř... ;) O setkání U kapličky nevím, zkuste napsat podrobnosti (čas, datum...). Pokud bych měl čas, klidně zajdu.

Sekce B, založil Miroslav Minařík, ==> SETKÁNÍ CLUSTERu vychází na 3.10. 2011 zase ...
Je to sousední vlákno. Pokud budete mít zájem, můžete si zde verifikovat účet.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Vykoupil

Quote from: Radek Červený on 26.09.2011, 14:10

Sekce B, založil Miroslav Minařík, ==> SETKÁNÍ CLUSTERu vychází na 3.10. 2011 zase ...
Je to sousední vlákno. Pokud budete mít zájem, můžete si zde verifikovat účet.

Pondělí a hned to příští - tak to je špatný, to mi rodinné povinnosti bohužel neumožňují... :(

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Vykoupil on 26.09.2011, 13:43
To Červený:
Já dokonce v těch Černovicích bydlím, teda vně té zdi, ne uvnitř... ;) O setkání U kapličky nevím, zkuste napsat podrobnosti (čas, datum...). Pokud bych měl čas, klidně zajdu.

Jojo, Černovice ...
Ja u té zdi hrával basket na Kneslové a Charbulce ... Ale to bylo v minulém století  (dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Petr M

Quote from: Miroslav Minařík on 26.09.2011, 18:32
Jojo, Černovice ...

No tak tam dole jsem nebyl už asi pět dní...  ;D Momentálně se držím ve staré Líšni...

Martin Novák

Quote from: Jan Vykoupil on 26.09.2011, 10:01
UTP do koupelny, to už skutečně hraničí s kandidaturou na pobyt u nás v Černovicích...

Vite, UTP ma tu vyhodu, ze je UNIVERZALNI. A kdyz uz mate v kazde mistnosti nejaky ten kabel, je zcela na vas, zda pres nej pustite internet, nebo, neco jineho. Ja treba mam v koupelne dvojitou zasuvku s TP kabelazi. Jedna je jeste volna a v te druhe je pripojeno ovladani bojleru a sonda na zaplavu. Diky tomu mi domovni system odstavi vodu, pokud by doslo k zaplave z duvodu preteceni pracky a bojler se treba v patek nahreje na 85°C, aby bylo dost teple vody na koupani pro celou rodinu, ale v pondeli jen na 55°C, protoze si treba jen manzelka myje vlasy a kluk si da sprchu po treningu...

Milan Hudec

Quote from: Miroslav Minařík on 26.09.2011, 18:32
Jojo, Černovice ...
Ja u té zdi hrával basket na Kneslové a Charbulce ... Ale to bylo v minulém století  (dance)

Mirku já taky, jen se obávám, že nešlo jen o minulé století, leč i tisíciletí :)

Petr M

Quote from: Martin Novák on 26.09.2011, 22:52
Ja treba mam v koupelne dvojitou zasuvku s TP kabelazi. Jedna je jeste volna a v te druhe je pripojeno ovladani bojleru a sonda na zaplavu. Diky tomu mi domovni system odstavi vodu, pokud by doslo k zaplave z duvodu preteceni pracky a bojler se treba v patek nahreje na 85°C, aby bylo dost teple vody na koupani pro celou rodinu, ale v pondeli jen na 55°C, protoze si treba jen manzelka myje vlasy a kluk si da sprchu po treningu...

Nojo, ale tohle je řešení bastlíře. Tohle je úplně jiná kategorie, než běžný zákazník bez znalostí elektro dokáže pochopit... O tom, že připojí po RS485 nějaký jednočip a naprogramuje si ho, nemá v drtivé většině případů vůbec cenu uvažovat.

Je potřeba taky zohlednit úroveň znalosti běžnýho uživatele, který většinou vnímá svět v úrovni "Krabice, která si zapamatuje moje fotky a filmy" (NAS), "krabice, která z čehosi udělá obraz a zvuk do televize" (IPTV set-top-box), "krabice, která dělá čert ví co, ale je u ní monitor, myš a klávesnice a dostanu se s tím na xichtknížku" (PC) :D

Jan Vykoupil

Quote from: Martin Novák on 26.09.2011, 22:52
Vite, UTP ma tu vyhodu, ze je UNIVERZALNI. A kdyz uz mate v kazde mistnosti nejaky ten kabel, je zcela na vas, zda pres nej pustite internet, nebo, neco jineho. Ja treba mam v koupelne dvojitou zasuvku s TP kabelazi. Jedna je jeste volna a v te druhe je pripojeno ovladani bojleru a sonda na zaplavu. Diky tomu mi domovni system odstavi vodu, pokud by doslo k zaplave z duvodu preteceni pracky a bojler se treba v patek nahreje na 85°C, aby bylo dost teple vody na koupani pro celou rodinu, ale v pondeli jen na 55°C, protoze si treba jen manzelka myje vlasy a kluk si da sprchu po treningu...

Pokud hračičkování s tím, mít všechno zautomatizovaný a pod kontrolou baví a má to jako koníčka a neví co s penězi, nic proti... Ale ruku na srdce, kolikrát vám ta pračka už přetekla, já třeba nikoho takovýho neznám. To už by už ale byla debata na téma smysluplnosti různých pojištění a nepojištění a to tady nechci rozvířovat.
Mimochodem, já vždycky myslel, že bojler má být dle připojovacích podmínek ovládán HDO... ;)

Petr M

Quote from: Jan Vykoupil on 27.09.2011, 12:08
Mimochodem, já vždycky myslel, že bojler má být dle připojovacích podmínek ovládán HDO... ;)

I bojler ovládaný HDO má termostat... A připojovací podmínky neříkají ani na kolik ho nastavit, ani jestli musí být bimetalový nebo jako programovatelná elektronika...  ;) Takže v tom porušení připojovacích podmínek nevidím.

Jenom to asi zatím asi nebude standardní vybavení domácnosti...

Jan Vykoupil

Quote from: Petr M on 27.09.2011, 12:21
I bojler ovládaný HDO má termostat... A připojovací podmínky neříkají ani na kolik ho nastavit, ani jestli musí být bimetalový nebo jako programovatelná elektronika...  ;) Takže v tom porušení připojovacích podmínek nevidím.

Jenom to asi zatím asi nebude standardní vybavení domácnosti...

V pohodě, to je jasný, nějaké takové řešení se dalo vytušit, já jenom tak hecoval... Nepsal jsem, že porušujete připojovací podmínky. A ikdyby, jak by vám to kdo v takovém případě dokázal.

Petr M

Quote from: Jan Vykoupil on 27.09.2011, 12:44
V pohodě, to je jasný, nějaké takové řešení se dalo vytušit, já jenom tak hecoval... Nepsal jsem, že porušujete připojovací podmínky. A ikdyby, jak by vám to kdo v takovém případě dokázal.

Jenomže já nejsem ten, kdo má doma bojler s takovou vychytávkou  :D

Miroslav Minařík

Tak si teď představte, že jste normotvůrci normy, která má doporučit datový switch a vývody pro rodinný dům.
Co byste do normy zavedli jako doporučený standard?

Odpovědi typu "já to a to nepotřebuji" jsou irelevantní, tak je zde sem prosím neuvádějte.
.

....

Martin Novák

Quote from: Miroslav Minařík on 27.09.2011, 20:55
Tak si teď představte, že jste normotvůrci normy, která má doporučit datový switch a vývody pro rodinný dům.
Co byste do normy zavedli jako doporučený standard?

Muj nazor:
minimalni standart: pro kazdou mistnost (vcetne chodeb, koupelny a WC) 1x krabice s husim krkem prumeru 40mm do technologicke mistnosti domu. Pro obytne mistnosti a kuchyn v husim krku 2xTP (minimalne CAT5e, dle vule investora treba i CAT7, na krabici dvojice zasuvek prislusne kategorie), v ostatnich mistnostech krabice s deklem. V technologicke mistnosti PATCH panel v racku. Na switchi pocet portu = pocet osazenych zasuvek/2

optimalni standart: pro kazdou mistnost 1x krabice s husim krkem prumeru 40mm do technologicke mistnosti domu, pro vybrane mistnosti (obyvak, loznice, pracovna) 2 takove vyvody na protilehlych zdech, v husim krku 2xTP ze vsech mistnosti (minimalne CAT5e, dle vule investora treba i CAT7, na krabici dvojice zasuvek prislusne kategorie). V technologicke mistnosti PATCH panel v racku. Na switchi pocet portu = pocet zasuvek/2

Miroslav Minařík

Quote from: Martin Novák on 27.09.2011, 21:45
Muj nazor:
minimalni standart: pro kazdou mistnost (vcetne chodeb, koupelny a WC) 1x krabice s husim krkem prumeru 40mm do technologicke mistnosti domu. Pro obytne mistnosti a kuchyn v husim krku 2xTP (minimalne CAT5e, dle vule investora treba i CAT7, na krabici dvojice zasuvek prislusne kategorie), v ostatnich mistnostech krabice s deklem. V technologicke mistnosti PATCH panel v racku. Na switchi pocet portu = pocet osazenych zasuvek/2

optimalni standart: pro kazdou mistnost 1x krabice s husim krkem prumeru 40mm do technologicke mistnosti domu, pro vybrane mistnosti (obyvak, loznice, pracovna) 2 takove vyvody na protilehlych zdech, v husim krku 2xTP ze vsech mistnosti (minimalne CAT5e, dle vule investora treba i CAT7, na krabici dvojice zasuvek prislusne kategorie). V technologicke mistnosti PATCH panel v racku. Na switchi pocet portu = pocet zasuvek/2

To zní rozumně. myslím, že to investora domu finančně nezatíží a mladý nájemník takové datové trasy přivítá.
.

....

Jiří Schwarz

A teď úplně jiný pohled na problematiku - jakou spotřebu má switch, případně nějaký hub, router, převodník optika/metal,...
Kolik budeme potřebovat "Temelínů" až tohle bude v každém druhém bytě, k tomu další páteřní rozvody,...?
Je to krásné,když už se seká do zdi, natahat tam strukturku, pro jistotu nějakou chráničku přiložit navíc, ale děsí mě ta energetická náročnost "dnešní doby"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin Novák

Quote from: Jiří Schwarz on 27.09.2011, 22:08
A teď úplně jiný pohled na problematiku - jakou spotřebu má switch, případně nějaký hub, router, převodník optika/metal,...
Kolik budeme potřebovat "Temelínů" až tohle bude v každém druhém bytě, k tomu další páteřní rozvody,...?

No to vite, co se usetri na zarovkach, to se musi vyuzit jinde...  ;)

Jinak, mohu poslouzit konkretnim udajem. Mam v baraku vysoce nadstandartni infrastrukturu (krome jineho tri switche, dva routery, kamerovy server, router pro IP telefonii, zalohovaci server, zalohovane napajeni pro ridici systemy baraku, mereni a regulaci, solar a podobna zverstva) a maximalni spotreba racku je kolem 150W. Ten 24 portovy router bude mit spotrebu srovnatelnou s set-top boxem ve standby...

Petr M

Quote from: Jiří Schwarz on 27.09.2011, 22:08

Ten odběr bývá řádově do 15W pro modem, ale ten má uživatel internetu stejně zapnutý non-stop, ať na něm má jeden netbook nebo kancelář s 10 lidma. Tam se s roztaháním strukturky neušetří nic.

Za modemem bývá router. Řekněme 1xWLAN + 4x LAN + WiFi. To je dneska zhruba standard. Taky tak 12-15W. Z toho je k dispozici síť s čtyřma pevnýma zásuvkama 100BaseTx a s bezdrátem. Pro čtyřčlennou rodinu, kde bude PC v pracovně, PC v obýváku na multimedia nebo multimediální TV a dvě děcka s vlastním počítačem + notebooky rodičů a pro mobily to bohatě stačí.

A prázdná trubka ani odpojený vývod přece nic nežere. Nebo se pletu?

Milan_Sk

Pre milovníkov WIFI si dajte do vyhľadávača "Ako prelomit WEP sifrovanie" Prípadne video http://www.youtube.com/watch?v=cmOLknypXmI
Mojím hobby sa stalo Arduino :D