• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit zásuvku se světly?

Started by Tomáš Paul, 29.09.2011, 16:49

previous topic - next topic

Tomáš Paul

29.09.2011, 16:49 Last Edit: 29.09.2011, 22:48 by Miroslav Minařík

Jsem úplný laik, a tak bych se chtěl zeptat zkušenějších. Chci zapojit jednu zásuvku, ale vůbec nevím jak, protože přes "krabičku" jde elektřina do dalších dvou světel. Vím, že vlevo patří hnědý, vpravo modrý a na kolík žlutozelený, ale problém je, že tam je více drátů:

2x černý
2x hnědý
2x zelený
1x žlutozelený
1x modrý

ty dva zelené, žlutozelený a modrý jsou spojeny jakousi svorkou. Dva hnědé spolu také a dva černé také.

Nemohu přijít na to, jak vše zapojit tak, aby mi fungovala obě světla i zásuvka - vždy, když si myslím, že mám vše zapojeno správně, tak jedno z toho nefunguje. Pokud by mi byl někdo ochoten poradit, byl bych velice rád.

Oliver Mička

Quote from: Tomáš Paul on 29.09.2011, 16:49
Jsem úplný laik, a tak bych se chtěl zeptat zkušenějších. Chci zapojit jednu zásuvku, ale vůbec nevím jak, protože přes "krabičku" jde elektřina do dalších dvou světel. Vím, že vlevo patří hnědý, vpravo modrý a na kolík žlutozelený, ale problém je, že tam je více drátů:

2x černý
2x hnědý
2x zelený
1x žlutozelený
1x modrý

ty dva zelené, žlutozelený a modrý jsou spojeny jakousi svorkou. Dva hnědé spolu také a dva černé také.

Nemohu přijít na to, jak vše zapojit tak, aby mi fungovala obě světla i zásuvka - vždy, když si myslím, že mám vše zapojeno správně, tak jedno z toho nefunguje. Pokud by mi byl někdo ochoten poradit, byl bych velice rád.

NO kedže ste laik tak by som vám neodporúčal vrtať sa v tom. Privolajte si elektrrikára ktorý pomeria a zisti ktorý okruh je ten správny a zapojí to.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Daniel Hudzík

2x černý
2x hnědý
2x zelený
1x žlutozelený
1x modrý

Viete co je to vyhradene technicke zariadenie elektricke? Ocividne nie. Tak sa prosim nepustajte do pre vas nelegalnych cinnosti. Elektrikar vas draho nevyjde
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jiří Schwarz

Je to jako kdybych napsal do diskuse, že stojím před křižovatkou s autem a nevím kdy se mohu rozjet, protože jezdí auta z různých směrů...
Černý nebo hnědý byl měl být fázový vodič, ale nemusí to být přívod, může to být přes vypínač. Modrá by teoreticky měl být N a zelenožlutá by měl být ochranný vodič PE.
Ale nevíme, kdo to zapojoval, někdy se "C" kabel natáhne k vypínači a "bordel v barvách" a jak vyplynulo z jiného vlákna, jsou "packalové", co si klidně "půjčí" zelenožlutý vodič pro fázi, takže bez nějaké zkoušečky a alespoň základních znalostí a zkušeností je lepší neriskovat a svěřit to někomu, kdo to "umí".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

QuoteJe to jako kdybych napsal do diskuse, že stojím před křižovatkou s autem a nevím kdy se mohu rozjet, protože jezdí auta z různých směrů...

Známý (není elektrikář) tak jezdil, když udělal autoškolu a dali mu papíry....na vesnici jezdil jak "závodník" ale jak dojel jednou za půl roku na křižovatku světelnou, zastavil před ní vylezl z auta a podíval se ,jak všichni jezdí, až pak do ní vjel a projel.... ;D ;D ;D ;D

PS:Je to od elektriky, ale také se to stává....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Daniel Hudzík

Jsem úplný laik, a tak bych se chtěl zeptat zkušenějších. Chci zapojit jednu zásuvku, ale vůbec nevím jak, ...

Ja som tiez lekar laik, viem kde mam slepe crevo, ale neviem ako ho vyoperovat. Poradite mi?

Kazdy z nas, elektrikarov dava nemale peniaze za vybavenie, skolenia, osvedcenia a podobne. A na co to? Aby sme poradili niekomu bez patricneho vzdelania? Preco potom my musime pravidelne obnovovat vyhlasku, kupovat drahe meriacie pristroje a naradie ked to vlastne vsetko ide len tak?
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Pavel Horský

01.10.2011, 07:55 #6 Last Edit: 01.10.2011, 08:52 by Pavel Horský
Z výše uvedených příspěvků jasně vidíte, že se do zapojování el. rozvodů nemáte určitě sám pouštět. Je k tomu mnoho důvodů, ale hlavní je vždy ochrana zdraví svého a svých blízkých, neboť pravděpodobnost, že pak přijdou do styku s vašimi kutilskými kousky je opravdu vysoká.
A páni odborníci ví o čem mluví, věřte mi.

Vím, že je to odpověď kterou nechcete slyšet, ale musím ji opět napsat. Zavolejte si na to odborníka a sám si běžte třeba neštípat dřevo na zimu  ;)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

radislav 24

Přesně takto postupuje většina domácích kutilů - zkouší to přepojovat tak dlouho, až to začne fungovat. V té chvíli s radostí práci ukončí, aniž by si uvědomili, že fungující ještě neznamená bezpečné. Neuvědomují si, že nesprávným zapojením mohou někoho připravit o život.

Jiří Schwarz

Quote from: radislav 24 on 01.10.2011, 08:19
Přesně takto postupuje většina domácích kutilů - zkouší to přepojovat tak dlouho, až to začne fungovat. V té chvíli s radostí práci ukončí, aniž by si uvědomili, že fungující ještě neznamená bezpečné. Neuvědomují si, že nesprávným zapojením mohou někoho připravit o život.

A jsou to uznávaní jedinci, co dokážou udělat  i věci, které nikdo nevyrábí, nebo to dokážou za bezkonkurenční cenu...
A pak se najde "černá ovce" jako např. já, kdo si dovolí to kritizovat, kdo kutilovi "brání v rozletu"!

Ještě se mi nepodařilo přesvědčit okolí, že je to jako kdyby jim někdo, kdo nikdy neměl řidičák a moc neuznává značky, nabízel, že je sveze autem bez brzd!

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin Novák

Quote from: radislav 24 on 01.10.2011, 08:19

Jeden takovy expert ma chatu kousek ode mne. Uz par krat jsem mu rikal: "Franto, kasli na to, radsi mne zavolej, udelam ti to poradne.", ale on si nedal rict. Loni vymenil klasicky otevreny krb za krbovou vlozku s vymenikem a potreboval napajeni pro obehove cerpadlo. Tak si zapojil zasuvku rovnou z acidurky kousek od krbu a jeste se pred manzelkou chlubil, jaky je on machr a jak to zvladnul i bez my asistence. Pak nalozil do krbu, za chvili bylo hezky teplo v cely chate. Nalozil poradne na noc, zhaslo se a slo se spat. Kolem treti v noci rodinu zvednul z posteli mohutny vybuch, ktery zdemoloval cast prizemi chaty.  Pan kutil nejen ze zapojil cerpadlo z krabice pro svetlo (a kdyz se zhaslo, cerpadlo se zastavilo) ale delal si bohuzel jeste i rozvod topeni a pojistny ventil byl pro nej draha zbytecnost...

Stanislav Látal

Jsem úplný laik, a tak bych se chtěl zeptat zkušenějších.

Obávám se, že vám nikdo s alespoň troškou zodpovědnosti nebude radit.  (zle)
Možná to bude vypadat divně, ale je třeba měřit, nakreslit schema skutečného zapojení, vyhodnotit kde připojit a čím připojit zásuvku a na závěr změřit svou práci (Zerotest apod) a nakreslit skutečný stav (změnu) pro příští generaci.
Připomínám, že jsou mezi námi i "elektrozedníci" a podobní umělci, kteří nectí barvy a kabely. A o dokumentaci nikdy neslyšeli. Proudový chránič je pro ně zbytečná novota ...
Pokud by vám elektroinstalaci dělal skutečný elektrikář, tak by jste měl schema a jakékoliv další úpravy by byly mnohem jednodušší a rychlejší.

Khun Václav

Jsem úplný laik.

Trestní zákon č. 140/1961 SB. ze dne 29. listopadu 1961, § 5, kde se uvádí Trestný čin spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel :
a) věděl, že může způsobem v tomto zákoně uvedeným porušit nebo ohrozit zájem chráněný tímto zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že takové porušení nebo ohrožění nezpůsobí, nebo
b) nevěděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.

Takových lidí co výše uvedený zákon znali, ale nerespektovali BYLO, JE A BUDE.... opravdu chcete být jedním z nich? (norm)
Když si pozvete odborníka, ušetříte si tím čas, ale hlavně svědomí že neohrozíte sebe nebo své blízké. Přitom to ani moc stát nebude:-) Taky se nepletu do záležitostí plynařů :)

Martin Novák

Quote from: Vilfein on 01.10.2011, 16:30
Taky se nepletu do záležitostí plynařů :)

Jo, je zajimavy, ze do elektriky se s.re skoro kazdy, ale do plynariny nikdo. Asi to bude tim, ze elektrika "jen" kope, ale po plynu se lita...

Khun Václav

Nebo je to tím, že základní elektrotechnický zapojení se učej v dílnách na ZŠ v 8 nebo 9 třídě, tak k tomu lidi nemaj úctu... ono se řekne pár drátů... ale i těch pár drátu může být přímá cesta do chládku :( Škoda že to na ZŠ učej.... kdyby ne, ubylo by těchto "domácích kutilů".

Fuk Tomáš

Quote from: Martin Novák on 01.10.2011, 15:19
Jeden takovy expert ma chatu kousek ode mne...

Dobrá historka. A jaké si z toho vzal ponaučení (pokud vůbec)?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Zapomněli  jste tazatele sepsout, že strká zásuvku do světelného obvodu.  >:D
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.10.2011, 20:55
Zapomněli  jste tazatele sepsout, že strká zásuvku do světelného obvodu.  >:D

Pokud by ji zapojil se světlem do serie, snížil by riziko škod.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec. on 01.10.2011, 21:09
Pokud by ji zapojil se světlem do serie, snížil by riziko škod.

Jenže on nemá jasno. A když elektrikář nemá jasno, hrozí mu, že se rozsvítí sám. Děkuji, nechci. Naposled se mi to stalo u tlačítka ovládání vrat v půl deváté večer, když jsem přehlídl nekryté svorky (spěch, chtěl jsem být už doma). Já to přežil. Přežije to pán a jeho rodina?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B