• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 04:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co způsobuje bzučení většiny spotřebičů asi po hodině zapnutí?

Started by Martin1978, 02.10.2011, 09:57

previous topic - next topic

Martin1978

Asi po hodině zapnutí televize, počítače druhého počítače(je v jiné místnosti) a druhé televize(taky je v jiné místnosti) začnou tyto spotřebiče bzučet a myslím, že víc než je zdrávo.
Zjistil jsem, že jakmile to začne tak jen z jedné zasuvky v bytě je slyšet identické bzučení.
Jakmile se všechno vypne tak to přestane.
I bzučení v zásuvce.
Nevíte v čem je problém?

Václav 3

V zásuvce, která bzučí máte nedokonalý spoj, který se postupně zatížením zahřívá a dotyk se zhoršuje. Zavolejte elektrikáře nebo ještě lépe rev. technika, který Vaše zřejmě hliníkové rozvody proměří a zjistí případné problémy a doporučí opravu nebo rekonstrukci. Siruaci nepodceňujte, hrozí nebezpečí úrazu el. proudem i požár!

Martin1978

Děkuji provedu. A máte pravdu máme ještě staré hliníkové rozvody.
P.S. Tak elektrikář přijde v úterý. Ale myslíte, že do té doby můžem používat uvedené spotřebiče? Ještě mě napadlo dannou zasůvku zatím odpojit. To zvládnu i já. Ale nevím jestli to pomůže když ji odpojím.

Khun Václav

Sám se do toho raději nepouštějte, hliníkové vodiče se velice rychle lámou :-\

Fuk Tomáš

Quote from: Martin1978 on 02.10.2011, 10:33
...Ještě mě napadlo dannou zasůvku zatím odpojit. To zvládnu i já. Ale nevím jestli to pomůže když ji odpojím.

Dotyčná zásuvka bude nejspíše průchozí (2 příchozí a dva odchozí vodiče), takže se v tom radši nevrtejte.
Nezbytné spotřebiče si zatím (nouzově) připojte prodlužovačkou z jiné zásuvky blíže rozvodnici.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin1978

Dobře. Hlavně, aby to do té doby nějak nepoškodilo ty spotřebiče o to mi jde...

Edit: No právě, že v té zasuvce, která bzučí nemám připojený žádny spotřebič jen zesilovač na TV a Adaptérm na Wifi připojení.

Václav 3

Zásuvky jsou obvykle zapojené tzv. smyčkováním, čili proud do ní přichází od předcházející zásuvky na jedny šroubky a z druhých odchází k následující zásuvce, je tedy třeba najít zásuvku, která je zapojena před tou vadnou. V panelové výstavbě bývá první zásuvka hned pod jističi, takže do té by bylo vhodné potřebné spotřebiče zapojit pomocí prodlužovací šňůry, jak zde již psal někdo z kolegů.