• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo reviduje pevný přívod ústředny PZTS (dříve EZS)?

Started by ROPIS, 24.10.2011, 08:48

previous topic - next topic

ROPIS

24.10.2011, 08:48 Last Edit: 01.04.2013, 00:36 by Miroslav Minařík
Chtěl bych si upřesnit nějaké věci týkající se revidování el. zařízení. Kdo může revidovat pevný přívod ( 3 x 1,5 CYKY ) pro ústřednu zabezpečovacího zařízení ? ( dříve EZS ). RT E4, nebo musí E2?

Setkal jsem se s nejednotným názorem (TIČR vs. ruzní RT).

Jiří Schwarz

Pokud je to pevný přívod z rozvaděče, bral bych to jako součást pevné elektroinstalace a jsem přesvědčen, že by to měl dělat Revizní technik E2.
I kdyby to bylo napájené přes zásuvku, pořád bych k tomu přistupoval tak, že je to připevněný spotřebič, protože to zpravidla je "přišroubované na zdi", neleží to jen tak na polici, a ČSN 33 1600, ed.2 v odstavci 5.4 uvádí, že se připevněné spotřebiče revidují v termínech jako pevné rozvody podle ČSN 33 1500, takže bych doporučoval provedení revize RT E2 také.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

ROPIS

Díky za Vaší odpověď. Poradíte mi tedy s rozsahem RT ( zdroj TIČR ) uváděný v tabulce?

E4A   Vyjmenovaná zařízení z rozsahu podle E2A - el. zabezpečovací zařízení
   Vyjmenovaná zařízení z rozsahu podle E2A - el. požární signalizace
   Vyjmenovaná zařízení z rozsahu podle E2A - el. nářadí a spotřebiče

Jiří Schwarz

Tak to je úplně jiný pohled na problematiku, než jsem psal v předchozím příspěvku.
Rozsah E2 pokrývá celou oblast zařízení do 1000V včetně zařízení na ochranu před bleskem.
Rozsah E4 je pro činnosti, pro které je provedena zkouška a které jsou napsané v osvědčení.

Pokud se někdo přihlásí na zkoušku E4 pro zařízení el. požární signalizace, bude mít tuto činnost zapsanou na osvědčení a může revize na tomto zařízení vykonávat, nemusí přemýšlet, jestli to je nebo není spotřebič, ale nemůže dělat revize spotřebičů, pokud takovou činnost v osvědčení E4 nebude mít zapsanou.
Samozřejmě by měl pro tuto činnost mít i oprávnění, nebo pokud to provádí pro svého zaměstnavatele, měl by mít oprávnění k této činnosti zaměstnavatel.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

ROPIS

to p. Schwarz. Opět díky...Takže ke konkrétnímu případu...Dejme tomu, že je člověk, technik "EZS" se vzděláním elektro atd. Pro komplexní služby zákazníka je fajn, kdyby jeden jediný člověk mohl při montáži udělat také RZ na toto zařízení ( zde se to týká pouze pevného/pohyblivého přívodu 230V). Tzn., že pro tohoto technika postačí E4 s vyznačením např. EPS...a jím revidovaný přívod je naprostou v souladu? Nic jiného nikdy revidovat nebude ( ani nemůže ).

Děkuji

František Bernard

Pane, pokud vznesete dotaz na TIČR, dostane se vám fundované odpovědi (doufám). 

ROPIS

Pane, toto jsem udělal. odpověď = E2...Ale pročítal jsem si revize a střídají se tam E2 a E4..Takže hledám pravdu.
  Nicméně díky

Miroslav Vaňhara

24.10.2011, 14:34 #7 Last Edit: 01.04.2013, 00:35 by Miroslav Minařík
Odpověď na váš dotaz máte ve druhém příspšvku. K provádění revizí elektroinstalací je třeba oprávnění minimálně E2 - revize el.zařízení do 1000V. V případě pevného přívodu se jedná v podstatě o klasickou elektroinstalaci, kde se revize provádí dle ČSN 33 2000-6 (a dalších ČSN). V případě připojení pohyblivým přívodem do zásuvky nevím, jakým způsobem zabezpečíte požadavek na správné jištění EZS. Většinou se jedná o jištění 6A a zásuvky jsou běžně jištěny 10A popř. 16A, navíc by se mělo jednat o samostatný obvod aby nedocházelo k výpadku z důvodu poruchy na jiném zařízení. Co se týče revizí z různým oprávněním - taky občas narazím na revize provedené RT bez oprávnění na určitý druh zařízení (například revize na zařízení do prostředí s nebezpečím výchu provedená RT bez oprávnění E2/A).