• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vyrábí se IR spínač s funkcí schodišťového spínače?

Started by Miloslav Šťastný, 24.10.2011, 22:36

previous topic - next topic

Milan Hudec

Ať to čtu, jak čtu, vychází mě, že jestli osvětlení ovládám tlačítkem přes samočinný spínač, či je ovládáno pohybovým čidlem, musí existovat možnost trvalého rozsvícení "ústředním" ovladačem.

Požadavek se mě jeví logický a nemusel by s jeho realizací být takový problém, jelikož se norma týká nových instalací, kde se stejně začíná "od základu".
Spíše Vaše vysvětlení mě připomíná fígl "zásuvky do 32A musí být chráněny PCH" - tak tam šikulové dají 63 a tváří se, že je vystaráno.

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2011, 15:51
...Spíše Vaše vysvětlení mě připomíná fígl "zásuvky do 32A musí být chráněny PCH" - tak tam šikulové dají 63 a tváří se, že je vystaráno.

Mně to takový fígl nepřipomíná.
Hovoří-li se v jednom a tomtéž článku normy o "samočinném schodišťovém spínači" a o "spínači se snímačem reagujícím na výskyt osob", pak asi normotvůrce tyto dvě kategorie rozlišuje.

Co má být účelem toho centrálního spínače osvětlení u "samočinného schodišťového spínače"? Domnívám se, že zajistit, aby osoby pohybující se v domě mohly mít světlo i při poruše (toho jediného prvku, schodišťového automatu) nebo při údržbových pracech (kdy je obtěžující chodit obsluhovat tlačítko na zdi).
Je tento účel splněn při "spínačích se snímači reagujícími na výskyt osob"? Myslím, že ano, v dostačující míře - pokud ovšem je splněna ta podmínka správného seřízení (pro "spínače se snímači reagujícími na výskyt osob").

Takže mně dává smysl to, že pro spínače A platí podmínka A, a pro spínače B platí podmínka B.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Karvánek

TO: T.Fuk> dík, neměl jsem sílu a hlavně čas to takhle pěkně sepsat  :)

Štefan Beláň

01.11.2011, 07:23 #21 Last Edit: 01.11.2011, 07:33 by Štefan Beláň
Quote from: Milan Karvánek on 31.10.2011, 23:33
TO: T.Fuk> dík, neměl jsem sílu a hlavně čas to takhle pěkně sepsat  :)

Tak koukám, že se zde utvořily opět dva tábory jako u "pospojovačů".

Požadavek na trvalé sepnutí automatických spínačů, což je podle mne naprosto jistě i automatický spínač na přítomnost osob, je požadavek naprosto logický a navíc i velice praktický.

Proto nechápu (pro mne absurdní) výklad pana Vykoupila, a závěr "Je tento účel splněn při "spínačích se snímači reagujícími na výskyt osob"? Myslím, že ano, v dostačující míře - pokud ovšem je splněna ta podmínka správného seřízení (pro "spínače se snímači reagujícími na výskyt osob") kolegů Fuka a Karvánka. ::)

PS: Pokud v takto logicky jasných věcech nemají jasno ani "profesionálové", jak se mohou potom dopátrat pravdy "laici"? (doh)
Chránič chrání - jistič jistí.

Fuk Tomáš

Quote from: Štefan Beláň on 01.11.2011, 07:23
...
PS: Pokud v takto logicky jasných věcech nemají jasno ani "profesionálové", jak se mohou potom dopátrat pravdy "laici"? (doh)

V tom se shodneme  ;)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

Po důkladném rozboru článku, mě to vyšlo takto
1. pokud žárovky rozsvěcuje společný přístroj umístěný v rozvaděči, který je ovládán mechanickými tlačítky či detektory pohybu v jednotlivých patrech - musí být možnost trvalého rozsvícení ústředním prvkem.

2.Při použití detektorů pohybu k přímému rosvěcování žárovek jsou dle normy možné vysvětlení dvě, a to jak instalace, tak netřeba instalace společného ovládacího prvku k trvalému rozsvícení.
Osobně bych se klonil k bezpečnosti a takový prvek do projektu zahrnul.

Jan Vykoupil

To Beláň:
Můj absurdní výklad vychází z vaší logiky, že když něco platí pro řešení A, pak to automaticky platí pro řešení B, ikdyž to tam není výslovně napsáno.  o:-)

To Hudec:
Nechápu jak jste přišel na to: "..., který je ovládán mechanickými tlačítky či detektory pohybu..." Zkuste to vysvětlit postupně polopatě argumentací - když platí A, pak platí B, a pokud platí A a B vyplývá z toho C, ale už z toho nevyplývá D atd.... (norm)
Navíc s řešením, že by pohybová čidla ovládala nějaký přístroj v rozvaděči a ten teprve spínal osvětlení, jsem se ještě nesetkal a ani mě nenapadá aplikace, kde by to bylo vhodné. Když už se používají čidla, tak jsou vestavěná přímo ve svítidlech. Pro objektivitu nutno dodat, že někteří výrobci je vybavují vstupně/výstupní svorkou pro ovládání skupiny svítidel bez čidla jedním svítidlem s čidlem, která je použitelná i pro centrální trvalé zapnutí. U nových instalací tedy není problém, ale při rekonstrukcích, kdy se investor rozhodne v rámci komfortu pouze vyměnit svítidla za svítidla s čidlem a zrušit schodišťový automat a tlačítka by bez sekání už byl problém.

Jinak děkuji pánům Fukovi a Karvánkovi za jejich podporu v této žabomyší rozepři, protože už jsem si málem začínal myslet, že jsem osamělá žaba, co neumí ani číst jednoduchý článek normy.  :) Pánů Beláně a Hudce si jako odborníků velice vážím, což neznamená, že s nimi vždy musím souhlasit.

Milan Hudec

Pokud se shodneme, že samočinný schodištový spínač je to zařízení, které je centrálně umístěno většinou dole ve stupačce, pak přeci toto zařízení musím něčím ovládat, no a povel mohu vyslat jak mechanickým tlačítkem, či detektorem pohybu v patře.

Snad to takto polopatě stačí.

Nicméně jste mne "donutil" nesouhlasit s p.Fukem, takže asi pravdu mít nebudu (dance)

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec on 03.11.2011, 14:31
...Nicméně jste mne "donutil" nesouhlasit s p.Fukem, takže asi pravdu mít nebudu (dance)

Nezoufejte, i mistr tesař se někdy utne a mně se to tu nedávno stalo taky.
(čímž ale nemíním svůj názor vyslovený v tomto vlákně  :D

Jan Vykoupil

To Hudec:
Áha, tak už jsem to pochopil (není nad to, podat něco polopatě), vy myslíte, že by místo tlačítek ovládali ten schodišťový automat čidla a při zareagování kteréhokoliv čidla by se rozsvítilo celé schodiště. Tak takové řešení mě opravdu nenapadlo (nikdy jsem se s ním nesetkal) a navíc by bylo v rozporu s dalším ustanovením předmětného článku: "Při ovládání samočinnými schodišťovými spínači se musí použít ovládače se světelnou signalizací jejich umístění (např. ovládače se signální doutnavkou pro orientaci)." Leda, že byste k těm čidlům instaloval ještě nějaké signálky. K čemu by bylo ovšem pro uživatele dobré vidět, kde jsou čidla?  :-[
Myslím, že pokud se používají čidla, tak jsou vestavěná přímo ve svítidlech a používají se právě proto, aby se nerozsvítilo vždy celé schodiště, ale pouze ta část, kde se někdo pohybuje = úspora energie.
A takto podle mě uvažoval i autor normy.
Nicméně, pokud bysme akceptovali vámi zmíněné řešení (čidla ovládající centrální bazmek), pak samozřejmě z textu normy vyplývá, že musí být ta možnost trvalého zapnutí. To máte pravdu. Ale pak byste musel použít i nějaké ty signálky k těm čidlům viz. výše uvedené.  :)

Milan Hudec

04.11.2011, 17:54 #28 Last Edit: 10.06.2012, 10:01 by Miroslav Minařík
To Vykoupil, myslím, že jsme si to osvětlili a osvítili dostatečně. :)

Nicméně budeme si muset zvyknout mnohem častěji na používání vlastního úsudku mimo požadavky, mnohdy zmatených norem, jichž bude přibývat.

Zkuste si schválně udělat dle nové normy na pohyblivé přívody prodlužku, když ji vezmete doslova, budto neuděláte žádnou, či naopak budete moci udělat jakoukoli  (norm)