• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

09.01.2026, 21:32

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

JOP a PEJ jsou zkratky jakých slov?

Started by Matthes, 05.11.2011, 18:52

previous topic - next topic

Matthes

05.11.2011, 18:52 Last Edit: 05.11.2011, 20:14 by Petr Doležal
Zajímalo by mě, jaká slova zkracují písmena JOP a PEJ. Jedná se o ty plechový eletrický stoupačky v panelácích. Měly by se lišit jen přítomností okýnek pro elektroměry.

Petr Doležal

Zaspekuluji:
JOP Jádro Oceloplechové na Povrch (okýnka)
PEJ  Plechové Elektrorozvodné Jádro (bez okýnek)

Možná by P znamenalo Panelákové, pak mi to ale nesedí s

JOZ Jádro Oceloplechové Zapuštěné
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Karvánek

Tak hledat za jednotlivými písmeny typového označení výrobce nějaká konkrétní slova mě tedy ještě nenapadlo  :D .
Jedná se o typové označení výrobce, tedy klíč k tomu co která skříň s tím, či kterým označením obsahuje a jaké má provedení dveří by bylo možné získat jedině u původního výrobce. Ostatně někteří jsou stále na trhu i když se ty podniky nějak ekonomicky transformovaly.
Ostatně paleta elektroměrových rozvaděčů, které se v minulosti používaly je daleko širší: JOP, JOP I, JOP II, SOP, SOP I, SOP II, NER, NER I, ....., dále se používalo vlastní označení pro "vkládací díly" (režie domu), ty se značily VK...

Matthes

To by mě velmi zklamalo ovšem. Já právě očekával, že to jsou zkratky :(
V těch skříních se objevuje často například i krabice s písmeny DR. Zde se tedy nabízí slova drátový rozvod. Jestli to tak opravdu je, netušim.

Milan Hudec

Quote from: Matthes on 05.11.2011, 21:51
To by mě velmi zklamalo ovšem. Já právě očekával, že to jsou zkratky :(
V těch skříních se objevuje často například i krabice s písmeny DR. Zde se tedy nabízí slova drátový rozvod. Jestli to tak opravdu je, netušim.

To byl drátový rozhlas.

Milan Karvánek

:) áááno, rozhlas po drátě, to jsem si jako kluk natáhnul odbočku právě z té krabice DR, ale moc dobře tam tenkrát nehráli, to intěr pragráma rádio prága bylo jinčí maso  ;D