• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je blesk přírodní elektrostatický výboj jev nebo jen elektrický jev?

Started by Jaroslav Ratiborský, 08.11.2011, 09:27

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Nevíte proč autor článku Blesková válka č. 8 - Stromy a jejich vliv na objekt opomněl v definici Blesku uvést : Blesk je silný přírodní elektrostatický výboj?

Zajímavá je na tom skutečnost, že v každé encyklopedii dostupné na netu je v definici blesku použiti slovo přírodní a i v ČSN 62305--1 je toto slovo v Úvodu použito.

Definice blesku tak jak je v encyklopediích uvedena v tomto souboru norem však není, je tam pouze konstatováno:
Neexistují žádná zařízení ani metody, které by umožňovaly modifikovat přírodní atmosférické úkazy do té míry, že by mohly zabránit výbojům blesku.

Miroslav Minařík

Pane Ratiborský zkuste si tu otázku přečíst ještě jednou a zvažte zda dává smysl.

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Milan Hudec

Petr M

Quote from: Milan Hudec on 08.11.2011, 12:19
To autor článku zkouší Vaši pozornost :)

Nebo že by chtěl odvést pozornost p. Ratiborského jinam, aby mohl nepozorovaně kout pikle?  :D

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Miroslav Minařík on 08.11.2011, 10:34
Pane Ratiborský zkuste si tu otázku přečíst ještě jednou a zvažte zda dává smysl.

Pane Minaříku omlouvám se za chybu v otázce,která má znít :

Je blesk přírodní elektrostatický výboj nebo jen elektrický jev?

Petr M

Pane Ratiborský, jaký je rozdíl mezi tříletým černým kudrnatým pudlem a černým pudlem?

Vít Rotrekl

A já si myslím že je to oboje. Jak přírodní elektrostatický výboj, tak elektrický jev.

Položím otázku kousek jinak.
Je elektrostatický výboj elektrický jev?

Odpovím si: Myslím že ano. Vždycky jde o přesun elektronů. Tudíž to musí být elektrický jev, i když je to přírodní elektrostatický výboj.

Safra jsem se do toho nějak zacyklil. (wall)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

.

....

Vít Rotrekl

Quote from: Miroslav Minařík on 09.11.2011, 22:00
A proč myslíš, že nikdo nereaguje?

Asi jsem unavej a nepochopil, že si z nás kol. Ratiborksý dělá legraci.  (wall)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

Quote from: Vít Rotrekl on 09.11.2011, 22:03
Asi jsem unavej a nepochopil, že si z nás kol. Ratiborksý dělá legraci.  (wall)

Spíš se nevyjádřil správně.
.

....

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Miroslav Minařík on 09.11.2011, 23:51
Spíš se nevyjádřil správně.

Ano máte pravdu otázka má znít:

Myslím,že není vhodné zamlčovat skutečnost,že blesk je přírodní jev, to je tak vše a ještě uvádět,že toto je známo několik století tedy že blesk je jen elektrický jev.

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.11.2011, 07:56

Myslím,že není vhodné zamlčovat skutečnost,že blesk je přírodní jev, to je tak vše a ještě uvádět,že toto je známo několik století tedy že blesk je jen elektrický jev.

Pane Ratiborský já také rád šťourám, ale tato Vaše poslední věta budto svědčí o alkoholismu Vašem či mém, prostě jí nerozumím ani náznakem.
Nic ve zlém, ale nepřeháníte to?

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 10.11.2011, 09:04
Pane Ratiborský já také rád šťourám, ale tato Vaše poslední věta budto svědčí o alkoholismu Vašem či mém, prostě jí nerozumím ani náznakem.
Nic ve zlém, ale nepřeháníte to?

Zprvu jsem na vaši invektivu nechtěl reagovat,protože vaše reakce je příliš primitivní,ale říkaval můj otec na hrubý pytel dej pokud možno ještě hrubší záplatu.
S alkoholismem,když už jste začal budete s největší pravděpodobností mít problém vy,já určitě ne,já nejsem návštěvník hospod.
To je tak vše.
V příští své reakci se prosím věnujte spíše věcné odpovědi a neodvádějte prosím pozornost výplody své fantazie.      

Petr Liskar

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 10.11.2011, 07:56

Nikdo nic nezamlčuje.   
Blesk patří do množiny elektrických jevů, konkrétně jde o elektrostatický výboj s tou zváštností, že je přírodní.

Miroslav Macek

Quote from: Petr Liskar on 11.11.2011, 09:03
Nikdo nic nezamlčuje.   
Blesk patří do množiny elektrických jevů, konkrétně jde o elektrostatický výboj s tou zváštností, že je přírodní.

Je trochu otázka, zde je vůbec blesk elektrostatický výboj, či nikoli. Já se domnívám, že (přírodní) elektrické pole, které blesk způsobí, typicky elektrostatické (t.j. neměnné) zrovna není.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Petr Liskar on 11.11.2011, 09:03
Nikdo nic nezamlčuje.   

Nevím zda jste četl článek,ke ktrému se vztahuje má otázka,ale já jsem ho četl a to,že blesk je přírodní jev jsem tam nenašel.
Našel jsem tam však pod obrázkem C tento text :
Blesk je elektrický jev, což je fakt, který je již několik staletí znám.

To jen pro úplnost informací.

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 11.11.2011, 06:02
Zprvu jsem na vaši invektivu nechtěl reagovat,protože vaše reakce je příliš primitivní,ale říkaval můj otec na hrubý pytel dej pokud možno ještě hrubší záplatu.
S alkoholismem,když už jste začal budete s největší pravděpodobností mít problém vy,já určitě ne,já nejsem návštěvník hospod.
To je tak vše.
V příští své reakci se prosím věnujte spíše věcné odpovědi a neodvádějte prosím pozornost výplody své fantazie.      

Do alkoholu mě mimo jiného nutíte Vy, a to když chci pochopit některé Vaše příspěvky (dance)

Na váš dotaz věcně odpovědět nelze a v zásadě nikdy nepůjde, pokud jste takové téma založil, musel jste počítat s tím, že sklouzne.

Petr M

Quote from: Miroslav Macek on 11.11.2011, 11:21
Je trochu otázka, zde je vůbec blesk elektrostatický výboj, či nikoli. Já se domnívám, že (přírodní) elektrické pole, které blesk způsobí, typicky elektrostatické (t.j. neměnné) zrovna není.

Ono vyrovnání potenciálu např. u svetru je taky spíš přechodový jev, i když za ním stojí elektrostatický náboj :-)