• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké je dovolené zatížení, resp. jištění vodiče AYKY 4bx70?

Started by Tomáš.Ondra, 02.12.2011, 13:23

previous topic - next topic

Tomáš.Ondra

Potřeboval bych poradít s průřezem kabelu pro stroj s příkonem 69 kVA, jmenovitý proud 100A, špičkový při náběhu 132A/9s (v ideálním případě jsou 2 náběhy za směnu, takže žádné časté rozběhy), cos 0,8.
Na místě instalace stroje je k dispozici kabel AYKY 4Bx70 uložený na lávce, v délce cca 35m.
Můj názor byl, že by kabel měl dostačovat pro jištění cca140A.
Dnes mi bylo RT řečeno, že dostačující není a je třeba použít minimálně CYKY 4Bx70, nejlépe 4x95.

Jan Alin

Quote from: Tomáš.Ondra on 02.12.2011, 13:23
Dnes mi bylo RT řečeno, že dostačující není a je třeba použít minimálně CYKY 4Bx70, nejlépe 4x95.

Nedebatujte s RT a dodržte projekt.  ;)   >:D

Štefan Beláň

Potřeboval bych poradít s průřezem kabelu pro stroj s příkonem 69 kVA, jmenovitý proud 100A, špičkový při náběhu 132A/9s (v ideálním případě jsou 2 náběhy za směnu, takže žádné časté rozběhy), cos 0,8.
Na místě instalace stroje je k dispozici kabel AYKY 4Bx70 uložený na lávce, v délce cca 35m.
Můj názor byl, že by kabel měl dostačovat pro jištění cca140A.

TO: Ondra
Pode ČSN 33 2000-5-523 ed. 2, čl. 523.1.3, kabel pro napojení zařízení In-100A vyhovuje, protože dle tab. A.52-1 je trvalá zatížitelnost kabelu AYKY 4x70 mm2  nejméně 140A a nejvíce 160A. Záleží ale, zda na kabel ještě nepůsobí jiné nepříznivé vlivy, jako je okolní teplota, souběh a pod.. :)
Chránič chrání - jistič jistí.

Rozmahel Vladimír

Dobře to ukazuje Sichr, včetně možných kombinací.

Jirka Š. Svejkovský

Ale to si pan projektant v.z. mohl zjistit sám. Teď má problém s RT, jak ho přesvědčit. Projekt je silný argument, toto vlákno žádný.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozmahel Vladimír

...Na místě instalace stroje je k dispozici kabel AYKY 4Bx70 uložený na lávce, v délce cca 35m....

Chápu to jako stávající obvod, který se možná použije na nový účel. Je třeba vyhodnotit o co se jedná a případně vyznačit do stávající dokumentace. 69kVA už je dosti slušná jalovina. V případě individuální kompenzace se kabel může významně odlehčit...

Tomáš.Ondra

Děkuji za odpovědi. Stroj se teprve sestavuje, jedná se o možnosti použití stávajícího kabelu, šlo mi pouze o to, zda bylo moje přesvědčení správné a zda to má s rt smysl ještě zkusit nějak probrat, nebo jestli někdo zdůvodní, proč by ten kabel měl být 90mm2 Cu na 100A.  Okolní teplota je do 30ti °C ,je sice v souběhu s kabely osvětlení, (cca 25x AYKY 4x2,5,na staré kab. lávce s kameny- není to uzavřený žlab), ale ve vzdálenosti min. na průměr té 4x70

Jiří Středa

A jaký má stroj hlavní jistič? Bude se kabel jistit proti přetížení nebo proti zkratu?
revizní technik-E2/A , elektromontáže
www.jse-el.cz

Tomáš.Ondra

Stroj jako takový pravděpodoně hlavní jištění nemá, předpokládám pouze jištění jednotlivých prvků stroje.

František Janeček

Jirka Š. Svejkovský

Stroj musí mít hlavní vypínač, ne hlavní jistič. Pak se počítá kabel na jištění na jeho začátku. Pokud tam jsou pojistky 200A, je problém na světě.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Janeček

Netvrdím, že musí mít stroj hlavní jistič ale v případě, že ho má, může plnit i funkci hlavního vypinače, v kombinaci s podpěťovou spouští zamezí znovurozeběhnutí některých pohonů po výpadku a opětovném zapnutí a v neposlední řadě zrovna v tomto případě mohu nastavit tepelnou spoušť na proud jistící přívodní kabel proti přetížení a na začátku kabelu mohu klidně jistit třeba těch 200A proti zkratu. :D

Jiří Středa

Jak píše kolega Janeček, lepší je jištění proti zkratu.
Myslím si že ten kabel také nebude stačit na 69 kVA to bude chtít takových 200 A aby nedocházelo k výpadkům při rozběhu. Při rozběhu Y/D by mohlo stačit jištění 125 A. Ale píšete že je tam 132 A. Pojistky jsou v řadě 125 A  a potom 160 A. Jedině snad nějaký jistič přímo na 150 A na které jste omezen kabelem 4x70 na lávce a nesmí být žádný souběh dalších kabelů. Ten jistič by mohl být jako hl. vypínač na stroji.
revizní technik-E2/A , elektromontáže
www.jse-el.cz

Tomáš.Ondra

Problém vyřešen, rt někdo řekl, že příkon stroje představuje jeden velký motor. V reálu je jich tam 10, po 4kW a s FM. Myslím, že pojistky 125A ten rozjezd udrží, Sichr tvrdil že na 10s si mohu dovolit snad 350A.