• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?

Started by Jan Nivák, 10.12.2011, 11:56

previous topic - next topic

Jan Nivák

Máme na chodbě zapojení 6+7+6.
Na vypínače č.6 vím jak ji připojit ale nejsem si jistej kam ji připojit na č.7.
Jsou tam 2 vstupy a 2 výstupy a já potřebuju tu led diodu zapojit tak aby svítila když se shasne světlo, poradíte mi?

Pavel Horský

A to se ptáte na to jak to ubastlit, nebo máte strojek od ABB a nevíte do jakých kontaktů na zadní straně strojku zastrčit modul doutnavky?
Přímo na strojku je to jasně nakreslené.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Nivák

Lukáš Rotrekl

Nebo klidně i mezi přívodní, jen musí být elektricky z jedné "strany"... Když si to nakreslíte, pochopíte. Pokud ne, tak se v tom nešťourejte....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Martin H.

To svetielko, čo idete pripojiť, je naozaj polovodičová LED dioda?

Milan Hudec

Quote from: Lukáš Rotrekl on 10.12.2011, 21:01
Nebo klidně i mezi přívodní, jen musí být elektricky z jedné "strany"... Když si to nakreslíte, pochopíte. Pokud ne, tak se v tom nešťourejte....

Asi jsem natvrdlej, ale mě to ani při zapojení mezi přívodní ani mezi odvodní vodiče nevychází.

Lukáš Rotrekl

Četl jste celý dotaz? Já měl taky původně rozepsáno, že to jen tak nepůjde, pak jsem si všiml, že se tazatel ptá na doutnavku (diodu) orientační podle popisu funkce a nikoliv signalizační, jak má v názvu vlákna...

Ižák Ctibor

Ak som správne pochopil otázku , ledka má svietiť pri vypnutom svietidle na vypínači č, 7. Toto riešenie by zaujímalo aj mńa, nakoľko sa  mi  zdá, že bez nejakých  prídavných vodičov, alebo elektroniky je to nemožné! (dance) Ak poznáte v tomto prípade riešenie, s tým, že v tom vypínači budu len pôvodné 4 vodiče, veľmi rád si to pozriem. " Podotýkam, kontrolka má  svietiť len pri vynutom svetle. " :) :-[
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Petr Doležal

Možná vám schází N, ale to dostáváte přes svítidlo.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Lukáš Rotrekl

6So + 7So + 6So - v čem je problém? Může být pokud bude osazené ledkové světlo, které může problikávat nebo lehce svítit, případně i nějaké kompaktní zářivky.... Pokud bude klasická žárovka problém nebude..... Nemůžu teď nikde najít schéma a kreslit jej se mě nechce....

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 11.12.2011, 18:08
Možná vám schází N, ale to dostáváte přes svítidlo

... a až do toho svítidla dáte něco jiného, než klasickou Járovku, přijdete sem znovu s dotazem, proč ona trvale bliká či prosvěcuje  :D

P.S. kol. Rotrekl byl rychlejší
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Doležal

Quote from: Fuk Tomáš on 11.12.2011, 18:12
... a až do toho svítidla dáte něco jiného, než klasickou Járovku, přijdete sem znovu s dotazem, proč ona trvale bliká či prosvěcuje  :D

A tím bude vyřešena nejen orientační indikace vypínače, ale i orientační osvětlení jako takové  :D
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Lukáš Rotrekl

Tady je schéma..... Se slušnějšími úsporkami problém nebude, s klasickou zářivkou taky ne... Problém bude u levných "předředníků" typicky Fulgur a Ledkovek, ale taky ne u všech, ale hlavně u těch levných...

Jan Nivák

Místo doutnavky jsem použil polovodičovou LED doidu s rezistorem M1=100 000ohmů. Do vypínače jsem vyvrtal díru o průměru diody (v mém případě 5mm) do které jsem pak diodu usadil. Připojil jsem ji na vývody z vypínače č.7 a vše funguje, dioda problikává ale lidské oko to nevidí jen ted řešim jak odlehčit zátěž toho odporu, napadlo mě místo jednoho odporu m1 připojit 2x50 000ohmů a stím by se rezistory nehřály ale to nemám potvrzený

Martin H.

Quote from: Jan Nivák on 11.12.2011, 19:58
Místo doutnavky jsem použil polovodičovou LED doidu s rezistorem M1=100 000ohmů. 

Zrážať 99% napätia odporom a namáhať diódu napätím v závernom smere nie je príliš elegatné.

Jan Nivák

To napětí mě napadlo srážet 2 odporama a dioda propouští napětí jenom v propustnym směru takže srážim nákejch 110v rezistorem