• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné provést revizi elektroinstalace kterou dělal sám majitel?

Started by Jizerak, 16.12.2011, 20:09

previous topic - next topic

Milan Illek

Quote from: Daniel Hudzík on 16.12.2011, 23:29
Zakladny dokument pre RT je projekt.. Bol nejaky?

Já bych řekl, že důležitá je dokumentace skutečného provedení. Vidím v tom rozdíl (velký).  ;)

Zdenek Hejčl

To Martin H.:
Elektrikář musí zvládat i jiné provozy než na stavbě.
Jéééé to jste mě pobavil. Byl jste někdy v hutním provozu, slévárně, venkovní sklady oceli, dělení materiálu, zpracování masa atd.?
Tam je hluku, prachu a jiného humusu ....  (zle)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Quote from: Petr M on 17.12.2011, 22:07
Dělal jsem pět let projektování průmyslových zařízení do 1000V (§10 mě propad letos l v únoru, dál udržuju jenom 6ku).

OK. Sám jste elektrikář. Potom nechápu, proč nám píšete o tom, že si uděláte elektriku u sebe doma sám? To je snad normální ne?

Quote from: Martin H. on 17.12.2011, 22:13
Minule som si uvedomil ešte jeden argument, prečo sa neodborníci radi hrabú v elektrike. Práca elektrikára patrí na stavbe možno k tým najkrajším. Väčšinou netreba nosiť ťažké bremená, elektrikár nemusí často pracovať v daždi a zime alebo v prachu a hluku. Práca nie je jednotvárna a je nielen manuálna, ale treba aj rozmýšľať. Kam mierim? Ak si stavebník chce niečo spraviť sám, tak toto sa mu musí veľmi páčiť.

Víte co? Můžeme se domluvit a někdy vás vezmu na nějakou stavbu sebou. Jsem moc zvědav, jestli si to ještě budete myslet. Elektrikařina není jen zapojování zásuvek a vypínačů.  Je to i sekání a sádrování. Občas i nošení kabelů a mnoha kusů nářadí do 4tého patra bez výtahu. Zrovna včera jsem nechutně promrznul a promoknul u montáže bezpečnostních kamer. Trochu si ti profesi idealizujete.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Martin H.

Quote from: Zdenek Hejčl on 17.12.2011, 22:25
To Martin H.:
Elektrikář musí zvládat i jiné provozy než na stavbě.
Jéééé to jste mě pobavil. Byl jste někdy v hutním provozu, slévárně, venkovní sklady oceli, dělení materiálu, zpracování masa atd.?
Tam je hluku, prachu a jiného humusu ....  (zle)

Pracoval som pre automobilku. Bolo tam čisto, ale mal som veľký rešpekt pred všetkým, čo sa hýbalo v halách. Myslím však, že si aj tak vôbec neodporujeme. Písal som len o práci na malej stavbe v kontexte tejto otázky.

Quote from: Jan Franěk on 17.12.2011, 22:27
Víte co? Můžeme se domluvit a někdy vás vezmu na nějakou stavbu sebou. Jsem moc zvědav, jestli si to ještě budete myslet. Elektrikařina není jen zapojování zásuvek a vypínačů.  Je to i sekání a sádrování. Občas i nošení kabelů a mnoha kusů nářadí do 4tého patra bez výtahu. Zrovna včera jsem nechutně promrznul a promoknul u montáže bezpečnostních kamer. Trochu si ti profesi idealizujete.

Zážitky zo včera sú iste čerstvé, tak mi prepáčte, že som vám ich takto pripomenul. Na stavbe som bol tri roky od výkopu a geologického prieskumu až po kolaudáciu. Naozaj si myslím, že z profesií su elektrikári na tom relatívne dobre a že lepšie povolanie má asi len stavebný dozor ;).

Jiří Buben

To: Martin H.

Nevím zda jste se někdy "pral" s kabely AYKY 3 x 240 + 120 mm2 či například CYKY 3 x 185 + 95 mm2 ve výkopu a cpal je do rozvaděče pod sloupovou trafostanicí a snažil se je tam nějak uspořádat, aby se to tam vešlo, k něčemu to vypadalo a kabely nevyvíjely nepřiměřený tlak na svorky ke kterým jsou připojeny. Já ano a mohu říct, že jsem se u toho vždy zapotil.;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Vít Rotrekl

Quote from: Jiří Buben on 18.12.2011, 11:25
Nevím zda jste se někdy "pral" s kabely AYKY 3 x 240 + 120 mm2 či například CYKY 3 x 185 + 95 mm2 ve výkopu a cpal je do rozvaděče pod sloupovou trafostanicí a snažil se je tam nějak uspořádat, aby se to tam vešlo, k něčemu to vypadalo a kabely nevyvíjely nepřiměřený tlak na svorky ke kterým jsou připojeny. Já ano a mohu říct, že jsem se u toho vždy zapotil.;)

V jedné skříni 4x CYKY 3x185+120 a 1x CYKY 4x10, zima cca -5°C a sněžení. Zapotil jsem se docela dost.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin H.

Quote from: Jiří Buben on 18.12.2011, 11:25
To: Martin H.

K tomu ma nepustili, ale videl som to veľmi dobre pri prekládke PRISu. Viem, o čom hovoríte. Ale aj tak je to irelevantné. Zlievarne, trafostanice, AYKY a iná elektrikárska a pre vás možno každodenná prax sa majiteľa rozostavaného domu netýka.

Zopakujem ešte raz, čo som napísal - z prác, ktoré sa musia na stavbe domu spraviť, si majiteľ radšej vyberie elektrikársku ako murársku, vodársku, maliarsku, izolatérsku, pokrývačskú, sadrokartóny atď.

František Šohajda

Někteří výrobci kabelů udávají, že pod plus 5 Celsia se nemá s kabely pracovat....možná prasklina izolace...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 18.12.2011, 12:21
V jedné skříni 4x CYKY 3x185+120 a 1x CYKY 4x10, zima cca -5°C a sněžení. Zapotil jsem se docela dost.

Pocit se zlepší při odevzdání zbytků takových vodičů do sběrných surovin (dance)

Milan Illek

Quote from: Milan Hudec on 18.12.2011, 14:50
Pocit se zlepší při odevzdání zbytků takových vodičů do sběrných surovin (dance)

Pouze pokud vám tam někdo neodevzdá ten kabel v celé délce. :D

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 18.12.2011, 14:50

Ano to je samozřejmě pravda... V práci máme s kolegy domluvu, že kdo se s tím jebe (omlouvám se za vulgárnější slovo, ale nenapadá mě adekvátní slušný) tak si to i vyloupe :)

Quote from: František Šohajda on 18.12.2011, 14:45
Někteří výrobci kabelů udávají, že pod plus 5 Celsia se nemá s kabely pracovat....možná prasklina izolace...

Je to možné. Chtěl jsem se kouknou do nějkýho katalogu, ale na nkt cables to nějak nefičí... Ale co vím tak  kabely AES jsou použitelné co vydží montéři :D
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Radim Strycharski

Quote from: František Šohajda on 18.12.2011, 14:45

No a někteří pod mínus 5 Celsia, jako třeba nktcables.

Petr Doležal

Quote from: Vít Rotrekl on 18.12.2011, 18:35
. . . ale na nkt cables to nějak nefičí...

edit: kolegy Strycharského jsem si nevšiml, omlouvám se. Než jsem to našel, sejmul a vložil, tak mě předběhl.  :(
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení