• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Bude vadit vypnutému měniči zpětné napětí ze sítě?

Started by Jura7, 01.01.2012, 16:25

previous topic - next topic

Jura7

Quote from: Oldřich Morávek on 03.01.2012, 08:58
Rozdělené kontakty bych použil proto, že při indukční zátěži vám kontakt nerozpojí ihned, ale natáhne oblouk

Já jsem sice nezkusil, ale zní to logicky  ;) Teď mně tedy napište který přístroj má rozdělené kontakty. Já osobně nic takového neznám.

Jiří Schwarz

Quote from: Jura7 on 03.01.2012, 11:25
...Teď mně tedy napište který přístroj má rozdělené kontakty. Já osobně nic takového neznám.

Pokud má relé jeden střední kontakt, který přepne na jednu nebo druhou stranu, je tam riziko, že "hořicí oblouk propojí" navzájem všechny 3 kontakty.
Když použijete stykač, kde je samostatný spínací kontakt a samostatný, vhodně oddělený (přepážkou) rozpínací kontaky, je to jistý krok k lepšímu.
Když použijete 2 relé nebo 2 stykače, dají se zpozdit na přítah a tak tam vznikne i minimální ochranná doba, když budou oba zdroje "odpojeny".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jura7

Quote from: Jiří Schwarz on 03.01.2012, 21:23
Když použijete stykač, kde je samostatný spínací kontakt a samostatný, vhodně oddělený (přepážkou) rozpínací kontaky, je to jistý krok k lepšímu.

Tohle jsem potřeboval vědět.  ;)

Jura7

Ještě mně napadlo, že motor má 30W, takže cca. 0,13A. To snad takový oblouk nehrozí ?

Oldřich Morávek

04.01.2012, 07:18 #22 Last Edit: 24.08.2012, 01:26 by Miroslav Minařík
Na původním schématu máte údaj 30 - 70W. Musíte tedy uvažovat maximální možný údaj. I tak se mi zdá 70W na čerpadlo málo a myslím si, že uvažujete některou z odboček vinutí.
Vždy je třeba dimenzovat obvod na maximální zatížení, protože nezaručíte, že vám to nějaký blbec nepřepne. Pak už nezbývá než nadávat a zařadit se do stejné skupiny.
Zapojení bych řešil (pokud ty hodnoty výkonu sedí) dvěma relé s odpovídající zátěží, které bych proti sobě blokoval rozpínacími kontakty.