• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:07

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může elektřina z Německa přetěžovat naši síť?

Started by František Šohajda, 10.01.2012, 17:48

previous topic - next topic

František Šohajda

10.01.2012, 17:48 Last Edit: 10.01.2012, 22:34 by Miroslav Minařík
Dnes na Novinky.CZ je zajímavý článek jak Němci přetěžují naši síť a na nové trafa se musejí složit spotřebitelé?  >:D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Ján Pitoňák

Áno, môže.

Na všetky investície do zariadení prenosovej a aj distribučnej sústavy sa svojím spôsobom zložia odberatelia a to prostredníctvom poplatkov za prenos a distribúciu elektriny na svojich faktúrach za elektrinu.   

iksko

Vidět na vlastní oči transformátor za miliardu jo to bych chtěl. :)

Pavel Ryšavý

On to asi nebude jenom transformátor, pokud se bude počítat i pár drobností a troška bižuterie na napětí 400 kV  je to reálné číslo. Jenom cena příhradového stožáru je v miliónech.
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Radek Červený

11.01.2012, 07:33 #4 Last Edit: 11.01.2012, 07:38 by Radek Červený
Jo, ten článek jsem viděl. I s tím "transformátorem na obrázku" (zle). Redaktora Novinek by patřilo vytahat za vééééca, když už neví o čem píše, měl by si to alespoň ověřit. Ale čím to je, že mě to u bulvárního rudobolševického spolku Novinek nepřekvapuje?

Trošku mi to připomíná ten vtip, jak se baví dva šestiletí kluci. Hele, včera jsem u trafačky našel primerák. Jóóó, a co to je ta trafačka?
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Martin1548

Quote from: František Šohajda on 10.01.2012, 17:48
Dnes na Novinky.CZ je zajímavý článek jak Němci přetěžují naši síť a na nové trafa se musejí složit spotřebitelé?  >:D

To je způsobeno tím, že Němci jsou neschopní natahat dostatečný počet drátů ze Severu na Jih Německa a tak si pouštějí elektřinu přes ČR. Vychytralá komise EU, která je patrně pod vlivem Německa, navíc zakázala za tento transfer účtovat poplatky a ročně to dělá asi 8 000 000 000 Kč které neplatí němečtí spotřebitelé, ale čeští. Instalací technologie za 2 000 000 000 Kč, tak aby se tento transfer zamezil, se jednorázově zaplatí velký balík peněz, ale jeho návratnost je zhruba 3 měsíce.

František Šohajda

Quote from: Martin1548 on 11.01.2012, 09:36
To je způsobeno tím, že Němci jsou neschopní natahat dostatečný počet drátů ze Severu na Jih Německa a tak si pouštějí elektřinu přes ČR. Vychytralá komise EU, která je patrně pod vlivem Německa, navíc zakázala za tento transfer účtovat poplatky a ročně to dělá asi 8 000 000 000 Kč které neplatí němečtí spotřebitelé, ale čeští. Instalací technologie za 2 000 000 000 Kč, tak aby se tento transfer zamezil, se jednorázově zaplatí velký balík peněz, ale jeho návratnost je zhruba 3 měsíce.

Třeba tak čeští spotřebitelé elektřiny "podrží" euro na vodou....? ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Oldřich Morávek

Tak nějak se mi nezdá, že když EU zakázala účtovat poplatky za transfer, že by nezakázala i odstřihnout německo od naší přenosové soustavy. I přes zkostnatělost EU se obávám, že by si němci vymohli vyjímku dřív, než by se vrátila ona tříměsíční návratnost.

Juraj Rojko

Víte někdo jak to celé technicky funguje? Co je to vlastně za transformátor? Někde jsem zaslechnul "transformátor s měnitelnou impedancí".

Zdenek Rajmont

Quote from: Oldřich Morávek on 11.01.2012, 11:20
Tak nějak se mi nezdá, že když EU zakázala účtovat poplatky za transfer, že by nezakázala i odstřihnout německo od naší přenosové soustavy. I přes zkostnatělost EU se obávám, že by si němci vymohli vyjímku dřív, než by se vrátila ona tříměsíční návratnost.

Za transfer se samozřejmě platí.
Quote from: Juraj Rojko on 11.01.2012, 12:25
Víte někdo jak to celé technicky funguje? Co je to vlastně za transformátor? Někde jsem zaslechnul "transformátor s měnitelnou impedancí".

Elektřina teče cestou nejmenšího odporu.  Uměle zvednutá impedance na vstupu do republiky udělá příslušnou bariéru a proud si musí najít cestu jinudy. To vše musí být samozřejmě dispečersky řízené.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

komik

Quote from: Zdenek Rajmont on 11.01.2012, 15:14
Za transfer se samozřejmě platí.

Pokud energie proudí z Německa do ČR a následně zase do Německa, tak to mají Němci zadarmo, protože se to vynuluje. Platí se jen rozdíly mezi toky energie.

Pavel Ryšavý

Quote from: komik on 11.01.2012, 15:21
Pokud energie proudí z Německa do ČR a následně zase do Německa, tak to mají Němci zadarmo, protože se to vynuluje. Platí se jen rozdíly mezi toky energie.

Komiku: Tento argument jsem již nekolikrát slyšel, ale nikdy u toho nebyl odkaz na zdroj (směrnice EU, nebo něco takového) nebyl by?
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

komik

Říkal nám to jeden chlápek z ČEPSu, kterej tomu tam velí. Prý se platí jen rozdíly toků mezi státy. Ostatní se prostě neřeší.

Juraj Rojko

Quote from: Zdenek Rajmont on 11.01.2012, 15:14
Uměle zvednutá impedance na vstupu do republiky udělá příslušnou bariéru a proud si musí najít cestu jinudy. To vše musí být samozřejmě dispečersky řízené.

Tomu rozumím, ale myslel jsem způsob, jakým se ta impedance zvedá.

komik

Quote from: Juraj Rojko on 11.01.2012, 16:16
Tomu rozumím, ale myslel jsem způsob, jakým se ta impedance zvedá.

Zvýšením indukčnosti trafa.

Petr Doležal

11.01.2012, 16:57 #15 Last Edit: 11.01.2012, 17:02 by Petr Doležal
Dnes diskuse na ČT24 18:30, ČEPS Tošovský, téma: německé větrníky a problémy s přenosem
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Lukáš Rotrekl

Quote from: komik on 11.01.2012, 16:39
Zvýšením indukčnosti trafa.

A to se dělá jak? pohyblivou vzduchovou mezerou v jádře? Polohou jádra vůči vinutí?
Přepínáním počtu závitů? (toto asi ne, že)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Rozmahel Vladimír

11.01.2012, 17:03 #17 Last Edit: 11.01.2012, 17:10 by Rozmahel Vladimír
Funguje to někde v praxi?