• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze pripojiť druhú isitčovú skrinku ku starej?

Started by Ľubo Farbiak, 11.01.2012, 08:55

previous topic - next topic

Ľubo Farbiak

11.01.2012, 08:55 Last Edit: 11.01.2012, 09:59 by Miroslav Minařík

Je možné pripojiť novú ističovú skrinku ku starej?
Potreboval by som vytvoriť nový rozvod a pripojiť ho ku starému.
Starý je riešený Al káblami.
Neviem či je možné prepojiť dva rozvádzače (starý s Al a nový s Cu káblami) navzájom.

Václav 3

Ach jo, to je zase dotaz. Nejprve by to chtělo projekt, pak elektrikáře a na závěr revizi.

Daniel Hudzík

Quote from: Ľubo Farbiak on 11.01.2012, 08:55
Je možné pripojiť novú ističovú skrinku ku starej?
Potreboval by som vytvoriť nový rozvod a pripojiť ho ku starému.
Starý je riešený Al káblami.
Neviem či je možné prepojiť dva rozvádzače (starý s Al a nový s Cu káblami) navzájom.

Ak neocakavate radu typu "zavolajte si odbornika" povedzte nam aspon nejake podrobnosti napr. dimenziu a istenie tych Al kablov, co vsetko uvazujete pod "novym rozvodom"  a ostatne detaily.. vtedy vam vieme aspon priblizne povedat ci ma zmysel sa do toho pustat alebo treba celkovu rekonstrukciu

Ale ako povedal kolega predomnou, bez projektu a naslednej revizie to nepojde. Na diskusnom fore vam to nik projektovat nebude.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Ľubo Farbiak

Ďakujem že ste ma neodbili...Takže na starom rozvode sú ističe 2x6A na svetlá a 2x10A na zásúvky. V poslednom okruhu zásuvkovom mi odišli 3 zásuvky. Polámali sa mi AL káble v stene..Tak som chcel dočasne pomocou žľabou vytvoriť nové zásuvky pri tých starých. V priebehu cca 3 roky plánujem rekonštrukciu celej elektriky, toto som len chcel dočasne. Na novom rozvode by som chcel dva okruhy. Na jednom bude iba TV a nejaké hifi veci a na tom druhom chladnička...Neviem či to stačí ak nie doplním..ďakujem

P.S. ide mi o to či je možné tú novú skrinku pripojiť paralelne k tej starej...čiže L a PEN aj do jednej aj do druhej

Daniel Hudzík

Quote from: Ľubo Farbiak on 11.01.2012, 10:33
Ďakujem že ste ma neodbili...Takže na starom rozvode sú ističe 2x6A na svetlá a 2x10A na zásúvky. V poslednom okruhu zásuvkovom mi odišli 3 zásuvky. Polámali sa mi AL káble v stene..Tak som chcel dočasne pomocou žľabou vytvoriť nové zásuvky pri tých starých. V priebehu cca 3 roky plánujem rekonštrukciu celej elektriky, toto som len chcel dočasne. Na novom rozvode by som chcel dva okruhy. Na jednom bude iba TV a nejaké hifi veci a na tom druhom chladnička...Neviem či to stačí ak nie doplním..ďakujem

P.S. ide mi o to či je možné tú novú skrinku pripojiť paralelne k tej starej...čiže L a PEN aj do jednej aj do druhej

Dnesna minimalna dimenzia PENu v Al je 16mm2.. nemyslim ze to splnate.. prvy dovod preco nie

PS. Pozvat si elektrikara, ktory vam to  za "pivo" prehliadne a navrhne najlepsie riesenie je pre Vas asi to najvhodnejsie

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jirka Š. Svejkovský

A co takhle udělat přípravu na rekonstrukci? Starou rozvodnici vyhodit a instalovat novou. Ta by byla osazena na jištění starých rozvodů a poskytla by i prostor pro obvody nové. Doplníte pouze přípojničku PEN (provedení na lištu DIN), kam připojíte staré obvody.

Cena není veliká, jistič stojí okolo stokoruny, rozvodnice několik stokorun plus nějaká ta hodina práce.

To už je ale opravdu práce pro elektrikáře.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Tomáš Hradecký

Quote from: Daniel Hudzík on 11.01.2012, 10:59
Dnesna minimalna dimenzia PENu v Al je 16mm2.. nemyslim ze to splnate.. prvy dovod preco nie

PS. Pozvat si elektrikara, ktory vam to  za "pivo" prehliadne a navrhne najlepsie riesenie je pre Vas asi to najvhodnejsie

přesně tak pozvat někoho kdo tomu rozumí , prohlédne a navrhne řešení . Opravdu to nejsou jen dva drátky jeden tam a druhý zpátky , zvlášť pokud Vaše elektroinstalace je ve stavu že už se drátky lámou byste si měl pozvat revizního technika aby vám instalaci zkontroloval a přitom vám navrhne řešení .  :)
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

Oldřich Morávek

Ještě by mě zajímaloz čeho je přívod a jaké je předřazené jištění.

Vzhledem k vašim příspěvkům bych také doporučoval nechat odbornou práci na odborníky. Nakonec to totiž bude nejlevnější řešení.

Tomáš Hradecký

Quote from: Ľubo Farbiak on 11.01.2012, 10:33

hlavně prosím vás bacha na slovo "dočasně" kolikrát vidím při revizích věci a komentář je vždy stejný ... to se tu tenkrát dělalo  jen provizorně. Pokud chcete něco udělat DOČASNĚ i tak to musí být provedeno BEZPEČNĚ  protože  v případě špatného řešení to může někomu DOČASNĚ a zároveň NEBEZPEČNĚ poklepat rukou .
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

Ľubo Farbiak

pre p. Svejkovského

a nebude to robiť zle keď prívod je AL? Myslím ako napojiť ten nový obvod čo sa týka fáze...

Jirka Š. Svejkovský

Úplně nejlepší by bylo natáhnout i nový přívod CYKY-J 4x6. Těch pár metrů kabelu už to moc neprodraží a máte vystaráno.

Ľubo Farbiak

Len som kukal že zo skrine na chodbe idú do bytu iba dva káble...L a PEN

Vojtěch Nádvorník

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Ľubo Farbiak on 11.01.2012, 13:30
Len som kukal že zo skrine na chodbe idú do bytu iba dva káble...L a PEN

Natáhněte to 3f, i když to nějakou dobu potřebovat nebudete.

Quote from: Vojtěch Nádvorník on 11.01.2012, 13:49
5x6 anebo 4x10...

Připojovací podmínky povolují 4x6. Nevidím v tom problém. Ale jestli chce, může to natáhnout i 4x16. Ale pak bych se držel dál od technika, který bude elměr připojovat  ;)

Vojtěch Nádvorník

Ale CYKY 4x6 nepovoluje ČSN 33 2000-4-41 ed.2.

Jirka Š. Svejkovský

Ale ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 ano.

Radek Červený

K původní otázce. Kolega Svejkovský vám dal dobrou radu. Ta se mě osobně líbí nejvíce. Není problém vyměnit rozvaděč za nový s ohledem na plánovanou rekonstrukci a jeho potřebnou velikost.

Pro toto řešení mluví pár věcí. Z vašeho dotazu chápu, že instalace není zánovní a jističe staré cca 30 let už jaksi nesplňují parametry na štítku. Přezkoušení takového jističe by vyšlo dráž než jeho výměna. A druhá věc je požadavek na nějakou přehlednost elektrického zařízení, což u staré péélky doplněné nějakou pseudorozvodnicí na 4 moduly asi nebude to pravé ořechové.

Výměna bytové rozvodnice je u nás otázkou řádů tisícikorun, u vás asi pár set éček a není to částka, která by měla vzhledem k bezpečnostni významně ovlivnit váš rodinný rozpočet  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Ľubo Farbiak

a čo riešenie ako je v prílohe?