• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí být sporáky ve velkokuchyni připojeny přes spínače?

Started by Vojtěch Nádvorník, 11.01.2012, 13:39

previous topic - next topic

Vojtěch Nádvorník

11.01.2012, 13:39 Last Edit: 10.06.2012, 10:04 by Miroslav Minařík
Ve vekokuchyni budou osazeny dva sporáky po 30kW a jedna multifunkční pánev 17kW. Naprojektoval jsem je napojit rovnou z rozvaděče RK, osazeném v této kuchyni, bez "sporákových kombinací" s tím, že hlavním vypínačem bude vždy samostatný jistič v tomto rozvaděči. Dodavatel technologie však tyto spínače u zařízení požadoval a tak tam elektrikáři osadili taková "monstra" a já teď čelím palbě, co že to tam je... Dle mne tam spínače být nemusí, ale např. u hnětacího stroje jsem jej naprojektoval (viz ČSN 33 2180 čl. 3.5). Musí či nemusí tam ty spínače být?

Pavel Horský

Pokud spínače dodavatel požaduje, neuděláte s tím nic. Musí tam prostě být. Výběr spínačů však dle mého soudu měli montéři zcela jistě konzultovat s vámi jakožto projektantem celé části elektro. Pokud vybrali svévolně nějaké "hydry", pak by za to měli odpovídat sami.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Štefan Beláň

Quote from: Vojtěch Nádvorník on 11.01.2012, 13:39
...Musí či nemusí tam ty spínače být?

TO: Nádvorník

Ano musí a to z mnoha důvodů. Ještě jsem za své dlouholeté praxe nerevidoval žádnou velkokapacitní kuchyni bez vypínačů na přívodech. Je to jeden ze základní bezpečnostních i provozních požadavku platných předpisů (např. 33 2000-4-46 ed. 2).

Vysvětlovat obsluze (zaměstnancům kuchyně) a zaškolovat je, včetně všech nově příchozích o tom, že hlavní vypínač nahrazuje jistič, a že je kdesi v rozváděči tam a tam, je v těchto případech naprostý nesmysl.  (fool)

PS: Je pouze na projektantovi, jak vše prakticky vyřeší, a to nejen přehledně, ale i esteticky.  :)
Chránič chrání - jistič jistí.

Rozmahel Vladimír

Ve větších kuchyních nebývá rozvaděč blízko varny. Vypnutí jednotlivých strojů vypinačem někde vhodně umístěným na stěně považuji za dobrou metodu jak si obsluha zajistí beznapěťový stav i přívodu pro mokré čištění.

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 11.01.2012, 17:25
TO: Nádvorník

Ano musí a to z mnoha důvodů. Ještě jsem za své dlouholeté praxe nerevidoval žádnou velkokapacitní kuchyni bez vypínačů na přívodech. Je to jeden ze základní bezpečnostních i provozních požadavku platných předpisů (např. 33 2000-4-46 ed. 2).

Vysvětlovat obsluze (zaměstnancům kuchyně) a zaškolovat je, včetně všech nově příchozích o tom, že hlavní vypínač nahrazuje jistič, a že je kdesi v rozvaděči tam a tam, je v těchto případech naprostý nesmysl.  (fool)

PS: Je pouze na projektantovi, jak vše prakticky vyřeší, a to nejen přehledně, ale i esteticky.  :)

Tato odpověd je právě ten typický příklad toho, že instalaci by měl navrhovat zkušený elektrikář, nikoli Lojza.
Ono normou to právě zcela jasně dané není, ale zkušenosti a nadhled dělají své.

Ing. Melen

Stále platí ustanovení § 194 odst 5 vyhl. č. 48/1982 Sb. - Elektrická zařízení musí být upravena tak, aby je bylo možno podle potřeby vypnout.
ČSN 33 2000-1 d.2 říká v 131.1 že jednou z příčin ohrožení bezpečnosti je aktivace mechanického pohybu vzniklá protékáním proudu
Dále se v 132.9 Nouzové vypnutí uvádí: tam, kde je v případě nebezpečí zapotřebí okamžité odpojení od zdroje, musí být vypínací prvek instalován tak, aby byl dobře viditelný a účinně a rychle ovladatelný
Když toto nevezme v úvahu projektant, tak nikdy neslyšel o smrtených úrazech v kuchyních a neměl by projektovat. Pak je na RT aby na to poukázel ve VR neboť podle ČSN 33 2000-6 čl. 61.2.3 Prohlídka musí tam, kde je to účelné, zahrnovat ověření alespoň těchto náležitostí: má m.j. ověřit:
e)použití a vhodné umístění vhodných odpojujících a spínacích přístrojů

Jiří Buben

Je také důležité umístění vypínačů. Měly by být umístěny tak, aby byly snadno přístupné a ovladatelné a identifikovatelné, neboť slouží pro nouzové vypnutí v případě nebezpečí. Viz. kolegou Beláňem zmiňovaná ČSN 33 2000-4-46 ed.2. Tam jsou v článku 464.1 mezi instalacemi ve kterých se používá zařízení nouzového vypnutí vyjmenovány i velkokuchyně.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Vojtěch Nádvorník

U mechanických zařízení není o vypínačích nejmenších pochyb, i když jsem žádný "smrťák" v kuchyni neviděl a dokonce jsem nějaký čas v kuchyni dělal. Tohle je ale kuchyně naprosto nová, sporáky jsou v nerezu a mají své vlastní spínače. Už vidím, jak "v případě nebezpečí" když kuchařovi "uteče mléko", nebo když se někdo neopatrný spálí, pohotový kolega skočí na hlavní vypínač na zdi... Jsem si téměř jist, že za dobu životnosti ten spínač nikdo nepoužije. Sporáky jsou napojeny přes samostatné jističe a samozřejmě proudový chránič, jenom jsem hledal skulinku v normách, což je mým zvykem, aby tam ty obludy na zdi nemusely být. Už tam ale jsou, protože bez mého vědomí je na popud dodavatele technologie elektrikáři osadili a když to viděl investor, tak prý málem omdlel. Já pak taky... Jak říkám, hnětač, nářezový stroj, mixér a jiné "mechanické záležitosti" jsou bez diskuze a navíc se tam proudově vejdu do nějakého elegantního řešení, ale 30kW sporáky, které jak jsem zmínil mají své vypínače, jsem chtěl těchto vypínačů uštřit a to 100%-ně z estetických důvodů.

Rozmahel Vladimír

Citované nouzové vypnutí je dle mého soudu myšleno jako centrální skupinový odpínač, např. pro vybranou část strojů nebo celku. / např. kotelny - el.přívody ke kotlům na ZP / Jako nouzový vypinač lze použít i hlavní vypinač stroje, což jistě ty sporáky mají. Z hlediska praxe, pravidelných revizí i údržby, považuji vypinač ve velké kuchyni za bezpený způsob vypnutí přívodu jak jsem již uvedl. Ponechat ve vzdáleném rozvaděči bez možnosti vlastního visacího zámku, vypnutý obvod pouze jističem a zanořit ruce do odkrytovaného stroje, považuji za velice nebezpečné.

Vojtěch Nádvorník

Ten rozvaděč je přímo v kuchyni, je tam instalován speciální podhled - odsávání, osvětlení (kompletní dosávka). Hlavně mne štve a investora jistě také, že montéři nainstalovali spínače, které si svým vzhledem nic nezadají se spínači v kovohutích  (zle) . Kdyby přišli s tím, že dodavatel technologie tyto spínače bude vyžadovat, jistě bychom s investorem našli na webu něco, co by zkousnul...

Pavel Horský

Quote from: Vojtěch Nádvorník on 18.01.2012, 13:09
Kdyby přišli s tím, že dodavatel technologie tyto spínače bude vyžadovat, jistě bychom s investorem našli na webu něco, co by zkousnul...

Vy jste navrhoval elektroinstalaci pro určité spotřebiče. Na vás bylo, aby jste instalaci navrhl s ohledem na požadavky výrobce. Přece nechcete, aby vás jako projektanta suplovali chudáci montéři, jak je to u nás zvykem. Copak nevyrábíte PD s přihlédnutím na požadavky investora? Ten vám měl sdělit, jaké sporáky jsou vybrány a vy jste se měl seznámit s jejich technickými daty.
Hodit to pak vše na montéry je velice jednoduché. V době svých montážních činností jsem byl s takovým typem projektantů velice rychle hotový, to mi věřte.
Revizní technik E1B

František Šohajda

Instaloval jsem ve velkokuchyni tlačítko Central STOP ?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Pavel Horský on 18.01.2012, 17:21
Ale to přece neřeší uvedený problém.

Jak to ?  V případě "havárie" vypnu celou kuchyni....nebudu hledat který vypínač je pro ten daný spotřebič ?Většinou v tom bývá chaos ....
Když tam nebude pro daný spotřebič ?
Vypínač má sloužit třeba pro servis....ne pro havárii.....
(PS pokud někdo obhajuje vypínač pro vypnutí v případě "nehody"....)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroš Jan

Quote from: František Šohajda on 18.01.2012, 17:12
Instaloval jsem ve velkokuchyni tlačítko Central STOP ?

Když už, tak ovladač nouzového vypnutí, anebo nouzového zastavení. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Josef Nosek

Vypínací tlačítka v kuchyních řeší TNI 33 2130 které vyšlo v říjnu 2011.
Ve velkokapacitní kuchyni a v kuchyni pro úpravu dovezených hotových jídel je centrální stop tlačítko předepsáno.

boris stopka

precitajte si 33 2000-4-46 a viac sa pytat nemusite
ked neco nevim tak studujem az vim otem skoro  secko potom sa bavim otem co nevim

Milan Illek

Quote from: Josef Nosek on 18.01.2012, 21:42
Vypínací tlačítka v kuchyních řeší TNI 33 2130 které vyšlo v říjnu 2011.
Ve velkokapacitní kuchyni a v kuchyni pro úpravu dovezených hotových jídel je centrální stop tlačítko předepsáno.

(jednicka)