• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Budu muset kvůli energetice při navýšení vyměnit starý Al přívod k rozvodnici?

Started by Pif, 13.01.2012, 02:38

previous topic - next topic

Pif

Vyměňuji instalaci v bytě, komplet Al ven a Cu sem + nějaké to dělení na okruhy navíc. Blb jsem se nepodíval na hlavní jistič u elektroměru, ono ejhle mám tam starej bakelitovej 15A.
Pokud si zavolám na energetiku a nechám si vyměnit hl. jistič za 25A, bude třeba vyměnit hliníkové i vedení k bytové rozvodnici?
Popřípadě mi napadlo dočasně místo 16A nasázet 10A jističe a nechat řešení na budoucno až s rekonstrukcí kuchyně a el. troubou.

Jan Franěk

Odběrné místo musíte uvést do stavu, odpovídajícím aktuálním připojovacím podmínkám. Je jedno, jestli jde o pouhou výměnu jističe ve stejné hodnotě , nebo o navýšení hodnoty. Pokud je potřeba revize, musí být provedena dle současných pravidel.
U PRE přes to nejde nic. I pouhá revize odběrného místa, sebou nese potřebu výměny Al za Cu.
U ostatních dodavatelů energií to nemusí být tak striktní.

Ale hlavně se musíte zeptat přímo svého distributora a ne někde na internetu!! On je tím, kdo určuje pravidla.  (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š. Svejkovský

Ptejte se svého distributora, ne nás. A nezapomeňte, že doplatíte 2.000,- Kč za navýšení příkonu (pokud máte jednu fázi).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

QuoteU PRE přes to nejde nic.

Tady jsou všichni jednotni, jako bývalá strana.... ;D ;D ;D :D

Distributoři zamhouří oko nad špatnými odběrnými místy....ale jak je I.rekonstrukce, výměna, oprava-pak už musí být vše podle připojavcích podmínek!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Khun Václav

Velikost hlavního jističe slouží i k odvození poplatku za elektrickou energii. Při jeho navýšení je možné že budete platit za dodávku elektřiny o něco více. Více vám sdělí váš distributor.

L. Vaněk

Pokud jste odběratelem u ČEZu, tak v jejich  připojovacích  podmínkách je v úvodu tučně vytištěno:

Tyto připojovací podmínky jsou určeny pro odběrná místa nově uvedená do provozu, rekostruovaná a bez platné rezervace příkonu.

Za rekonstrukci se považuje výměna nebo úprava neměřených rozvodů (hlavního domovního vedení a odboček k elektroměrům) nebo výměna elektroměrového rozvaděče či elektroměrové desky.

Z toho plyne, že pokud nebudete měnit hlavní jistič za vyšší, nemusíte nic měnit, nikde není uvedeno, že je hliníkové vedení zakázáno.  Pokud  si chcete jen vyměnit Al vedení za Cu, udělejte to "potichu".
  Může se stát, že budou vyžadovat úpravu podle posledních připojovacích podmínek bez ohledu na to, že se nejedná ani o nové zařízení, ani o rekonstrukci, pak  byste s nimi musel jít do sporu a při troše vytrvalost asi zvítězíte.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: L. Vaněk on 13.01.2012, 10:36

Tyto připojovací podmínky jsou určeny pro odběrná místa nově uvedená do provozu, rekostruovaná a bez platné rezervace příkonu.

Obávám se, že navýšení rezervace se takto chápe. Už s tím mám zkušenost, že rekonstrukci vyžadují.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Obávám se, že tady děláte účet bez hostinského.
Při navýšení rezervovaného příkonu má rozhodující slovo ten RT, který na formuláři PRE potvrzuje, že odběrné místo odpovídá připojovacím podmínkám, na základě posouzení situace na místě.. Tam se tedy obraťte.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lubomír Jindra

Quote from: Pif on 13.01.2012, 02:38
Vyměňuji instalaci v bytě, komplet Al ven a Cu sem + nějaké to dělení na okruhy navíc. Blb jsem se nepodíval na hlavní jistič u elektroměru, ono ejhle mám tam starej bakelitovej 15A.
Pokud si zavolám na energetiku a nechám si vyměnit hl. jistič za 25A, bude třeba vyměnit hliníkové i vedení k bytové rozvodnici?
Popřípadě mi napadlo dočasně místo 16A nasázet 10A jističe a nechat řešení na budoucno až s rekonstrukcí kuchyně a el. troubou.

(ssur)

Nejdříve bývá nevhodné použití průřezů vodičů a jejich špatné barevné značení, pak občas nevhodné jištění. Některé okruhy přetížené a jističe vypadávají. Pak jsou to krabice, zásuvky, vypínače na trámech, palubkách... bez nehořlavých podložek. Když je to starší dům, krásně to pak od nich chytá. Takový krásný praskot dřeva vlastního domu, to je pošušňáníčko, zážitek na který člověk nezapomene. Ale aspoň se člověk zahřeje ne? No když to jen občas zabrní, tak to je ještě dobrý. Horší je když to člověk dostane dvoupólově, mrcha pak nechce pustit a křičet se nedá i když by člověk chtěl...

Gratuluji, dle vašeho příspěvku jste na nejlepší cestě ke všem těmto nevšedním zážitkům.  (jednicka)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

edyk

Gratuluji, dle vašeho příspěvku jste na nejlepší cestě ke všem těmto nevšedním zážitkům.  (jednicka)
[/quote]

No tak Luboši, proč taková jízlivost ?

Lubomír Jindra

Quote from: edyk on 13.01.2012, 22:26
No tak Luboši, proč taková jízlivost ?

To není jízlivost ale snaha o záchranu. Takhle podobně to vysvětluji i zákazníkům při revizích naživo. Citacím z norem se každý vysměje, díky v česku vžitému zvyku, že zákony a nařízení jsou pro to, aby se nedodržovaly. Nad tímhle se ale mnozí zamyslí.  :)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Ján Garaj

Pán Jindra má uplnú pravdu.Pán pif sa správa,proste ako pif. Poradte mu niečo iné a môže sa stať,že to má od vás čierne na modrom a budete pri škodnej udalosti napadnutý,že ved ste mu to Vy poradili.Hovorí sa, komu niet rady ,tomu niet pomoci

Tomáš Hradecký

při navýšení hodnoty hlavního jističě je třeba zkontrolovat stav přívodu do bytu , distributor má v podmínkách přívod a vývod elektroměru   vodičem Cu min 6 max 16mm . Takže pokud máte přívod do bytu Al + potřeba navýšení hodnoty hlavního jističe + provádíte rekonstrukci elektroinstalace = rozumné řešení vyměnit i přívodní kabel za CYKY 5x6  + CYKY 3X1,5 pro HDO . Vše budete mít připraveno a pak bude navýšení jističe a připojení pracovníky ČEZu  proběhne bez problému . Toto samozřejmě musí provádět elektrikář . (dance)
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

.Pif

Díky za rady, jak vidno stejně nakonec nezbyde než dát slovo PRE.
Ad jízlivý příspěvek: neproběhla jen výměna drátů, ale i starých kovových krabic s papírovo-asfaltovou vložkou, rozvodnice. a baráček je fešný litý panelák z poválečných let... Ale dobrý postřeh, že bych si rekonstrukci mohl představovat i jako Hurvajs válku :D
Elektro vzdělání mám, bohužel 50 jsem si nikdy neudělal, nebylo třeba. Zato různých jiných oprávnění jako 100 pro vstup do kolejiště pod napětím jsem absolvoval až až.
Ale to je pohádka uplně o jiné soustavě...
Snažil jsem se si max. práce udělat sám a holt přívod do bytu si nevyměním díky zaplombované desce. Sklapnu podpatky zajdu koupit 4x 10A jistič co si dočasně namontuju, abych dostál posloupnosti v jištění a až si vyběhám navýšení výkonu, tak si rovnou nechám vyměnit přívod od elektroměru.
Jestli jsem něco napsal špatně nebo zapoměl tak mne opravte.

Díky tímto zůčastněným za rady a porady a přeju fajn den

Fuk Tomáš

Quote from: .Pif on 15.01.2012, 03:52
...jak vidno stejně nakonec nezbyde než dát slovo PRE.

To není úplně přesné.
Quote from: Fuk Tomáš on 13.01.2012, 15:14
...má rozhodující slovo ten RT, který na formuláři PRE potvrzuje...

To totiž není zaměstnanec PRE, ale PRE vám vrazí do ruky seznam preferovaných firem, abyste si sám vybral.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Pali_SVK

@pif:Viem ze nemate inu moznost ako 10A istice,tak vam prajem prijemne prechadzky od mikrovlnky ku isticom a spat :D

Jan Franěk

Quote from: .Pif on 15.01.2012, 03:52
Sklapnu podpatky zajdu koupit 4x 10A jistič co si dočasně namontuju, abych dostál posloupnosti v jištění

Pokud stav instalace dovolí (nejlépe ověřeno RT) můžete místo jističů10A, použít jističe 13A. Například je  vyrábí BONEGA. ALe ještě jednou opakuji. Pokud budete chtít navýšit jištění, ve stávající instalaci, pozvěte nějakého zkušeného kolegu, jinak můžete místo radosti zažít pláč.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Franěk on 16.01.2012, 19:10
Pokud stav instalace dovolí (nejlépe ověřeno RT) můžete místo jističů10A, použít jističe 13A. Například je  vyrábí BONEGA.

tímto nechci hanět bonegu, ale já ji ze svých zkušeností nedoporučuji, ve středu mě čeká výměna čtyřech proudových chráničů Bonega (nepropouští vždy jeden kontakt). Je pravdou, tyto jsou ve staveništních rozvaděčích, ale proč ve stejném rozvaděči namontovaý schrack, moeller je v pohodě
...Mimo to 13A jisitče nabízí i Schrack, Moeller (Eaton)...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)