• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze ze zásuvky 400V 4p dostat 3x230V pro 230V zásuvky?

Started by Pavel Frebort, 25.01.2012, 10:19

previous topic - next topic

Pavel Frebort

25.01.2012, 10:19 Last Edit: 25.01.2012, 11:21 by Pavel Horský
Mám dotaz ohledně třífázového napájení. Jezdím zvučit akce a dost často je k připojení aparatury potřeba třífázová přípojka. U 5p to mám vyřešeno, lze zakoupit malý přenosný rozvaděč, který má pětikolíkovou vidlici a 6 zásuvek 230V, vždy 2 na jednu fázi. Obsahuje i proudový chránič a jističe pro 230V zásuvky (výrobce Eurolite). Avšak ve spoustě kulturních domů a starších podnicích je ještě 4 vodičový rozvod. Vyhláška mi sice umožňuje připojit 5p vidlici na 4P zásuvku, ovšem pouze ve složení 3xL + PE, takže z toho tedy tři 230V zásuvky samozřejmě nelze vytvořit. Existuje nějaký způsob, jak tento problém vyřešit, popřípadě pokud lze nechat vyrobit nějaký obdobný rozvaděč, jako mám u pětikolíkového připojení?
To je dobrý, to je nulák.

Vít Rotrekl

Lze to provest oddelovacim trafem 400/230 s patricnyma ochranama za trafem. Ovsem otazkou je kolik vykonu potrebujete.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Pavel Frebort

Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?

Jan Kelbich

Quote from: Pavel Frebort on 25.01.2012, 12:53
Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?

Stačilo by jedno autotrafo zapojené do Y nebo ještě lépe do Z. Přivedete na něj fáze a z uzlu vyvedete střední vodič (N). Musí být ale náležitě dimenzováno (podle zátěže) a jištěno, nejlépe i proti přetížení středního vodiče.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Pavel Frebort

Děkuji moc za rady, tyto informace by měly být dostačující k vyřešení problému.

Pavel Frebort

Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely :D Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení:
T1 - mezi L1 a L2
T2 - mezi L2 a L3
T3 - mezi L1 a L3

Jištění a další věci už vím, ale tímto přechodem ze 4p na 5p jsem si nebyl jist jak ho provést. Jsem sice elektromechanik a dokonce s platnou vyhláškou 50, ale přece jen v ne úplně obvyklých věcech si rád nechám poradit od odborníků.

Vít Rotrekl

Quote from: Pavel Frebort on 25.01.2012, 16:44
Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely :D Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení:
T1 - mezi L1 a L2
T2 - mezi L2 a L3
T3 - mezi L1 a L3

Tohle nepovažuji za příliš šťastné řešení... Spíše bych šel do trafa, které bude na primáru mít 400V mez L1-L2 a na sekundáru 230V.
Vyhledejte si firmu eximet trafo.

Quote from: Pavel Frebort on 25.01.2012, 12:53

To je sice hezké, že jištění přizpůsobíte zásuvkám 16A, ale pokud budete mít trafo z příkonem 1000VA, věřte že na sekundáru z něho 1500W pro zesilovače a pododný volovinky nedostanete.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

iksko

No a co třeba rozvaděč se vstupem 4P, kde uvnitř rozvaděče bude PEN rozdělen na PE a N.

Jan Kelbich

Quote from: iksko on 25.01.2012, 17:49
No a co třeba rozvaděč se vstupem 4P, kde uvnitř rozvaděče bude PEN rozdělen na PE a N.

Jak jsem pochopil, má to být připojeno přes zásuvku, takže PEN se nekoná.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Rozmahel Vladimír

Kdyby se konal PEN / stará instalace /, tak podružný rozvaděč hudebníka vše zvládne. Problém bude dle mého soudu v tom, že zásuvka 3+PE je za proudovým chráničem a tím je přirozeně zajištěna ochrana proti blbosti.

Pavel Frebort

Ano, bude to připojeno přes zásuvku. Také už mě napadlo udělat rozvaděč s 4p vidlicí a uvnitř rozdělit PE a N, ale vyčetl jsem, že zásuvky jsou zapojené jako 3L + PE. Technicky to samozřejmě možné bude (pamatuji jednoho z kolegů, který měl převodník ze 400V na 3x 230V udělaný v acidurce, kdy vodiče PE a N jednofázových zásuvek spojil s přívodem PE třífázové). Elektricky to fungovat bude, nicméně je to v rozporu s normou a do takových akcí se rozhodně pouštět nehodlám.  Zde totiž nejde použít systém bytových rozvodů, kdy PE a N je proklemováno v zásuvce. Jediné řešení, které mě napadá je sehnat někde starší rozvaděč se 4P přívodem, který byl udělán ještě postaru a měl PE a N proklemované, ovšem i kdybych ho sehnal, nejsem si jist, jestli ho budu moci použít. S tím přechodem ze 4p na 5p to je větší problém, než jsem si myslel :-( Polovina lidí má nové zásuvky, polovina má staré a jsou s tím jen problémy  ::)
p. Rozmahel: Tam, kde jsem zatím byl a byla stará instalace, byla provedena bez proudových chráničů. Zatím jsem se setkal s 5p s chrániči, ale všechny staré sokolovny a kulturní domy co mají 4 kolíkové zásuvky jsou bez chráničů, vše je původní, několik desítek let staré.

Pavel Frebort

Ještě doplním předchozí příspěvek. Je mi jasné, že u zásuvky s proudovým chráničem by rozvaděč zapojen postaru nefungoval. Ale tam kde chránič není, by to technicky šlo. Jde mi o to, jestli tím neporuším nějakou normu nebo nařízení. Aby z toho potom nebyl nějaký malér.

Oliver Mička

V prípade napájania 3L + PEN je to jednoduché ( rozdeliť PEN na PE a N vo vašom rozvádzači - pozor na minimálny prierez PEN 10mm2 v Cu )
Pokiaľ ale bude napájanie 4p zásuvky za chráničom tak vám nezostáva nič iné len použiť oddeľovací transformátor.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Rozmahel Vladimír

Zásuvka 3PE ve staré nulované síti TNC bez proudového chrániče by zdůrazňuji teoreticky, použít šla, muselo by se posoudit průřezy vedení, jištění, atd... Problém ale může nastat v případě staré sítě TT. Taky bez chrániče a taky 4kolík. I zde by jakoby vše fungovalo. Bylo by to ale smrtelně nebezpečné! Pokud potřebujete 3x 16A na 230V vyzbrojte se dostatečným počtem prodlužovaček a napojte to ze zásuvkových okruhů.
Nebo nechte instalovat  zásuvky s plným počtem vodičů. Většinou to není tak strašné, případně si ji upravte v nějakém rozvaděči a použijte Vaši prodlužku 400V 3N PE k Vašemu zvučnému rozvaděči. A pak už jen... (dance)

Pavel Frebort

Tak konečně už v tom mám jasno. Děkuji moc všem, kteří přispěli k této diskusi, zase jsem o kousek chytřejší a udělám to zřejmě nakonec z několika zásuvkových okruhů 230V. Přece jen se držím hesla bezpečnost nadevše.

Rozmahel Vladimír

Quote from: Pavel Frebort on 25.01.2012, 19:39
...udělám to zřejmě nakonec z několika zásuvkových okruhů 230V....

Je třeba snažit se najít tři zásuvkové obvody, pokud možno každý z jiné fáze, jinak s ohledem na předřazené jištění. Každé toto "hnízdo" opatřete FI s Idn 30mA.

Vít Rotrekl

Quote from: Pavel Frebort on 25.01.2012, 19:39
Tak konečně už v tom mám jasno. Děkuji moc všem, kteří přispěli k této diskusi, zase jsem o kousek chytřejší a udělám to zřejmě nakonec z několika zásuvkových okruhů 230V. Přece jen se držím hesla bezpečnost nadevše.

Ale u tohoto řešení může nastat problém s tím, že pokud je každý zesilovač napojen z jiné fáze a audio výstupy jsou nějakým způsobem propojeny, že se mohou objevovat různé brumy a šumy. Ale nechtějte po mě vysvětlení proč se tomu tak děje. Já si to jen pamatuju, že když jsem tvořili jedno školící centrum, kde bylo mnoho zásuvek 230V, datových zásuvek, Audio zásuvek, VGA konektorů atp. tak dodavetel řídícího systému AUDIO - VIDEO chtěl mít všechny zásuvky 230V napájené z jedné fáze, právě kvůli tomu aby se neobjevovaly šumy a brumy.

Vít Rotrekl

Já jsem za to oddělovací trafo v nějakém rozvaděči se zásuvkami. Takových cca 3200VA by vám možná mohlo stačit, to by bylo trafo cca 32kg + nějaký rozvaděč s vybavením, tak to bude vážit kolem 40kg. Pokud na to budete dva tak to není problém donést kamkoliv.

Osobně si mylslím, že to bude nejbezpečnější a nejuniverzálnější řešení.