• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 13:11

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být drát Cu16mm2 bez izolace použít na spojení PEN rozvaděče a HOP?

Started by Martin Kafka, 05.02.2012, 14:45

previous topic - next topic

Martin Kafka

Rodiný dům. 1.patro rekonstrukce el.instalace včetně nového rozvaděče pro patro. Po demontáži původního rozvaděče jsem objevil holý drát Cu16mm2 bez izolace který vede společnou trasou ve zdi s přívodní AYKY 4x16 do rozvaděče v přízemí (společný pro měření a přízemí tak jak se to dělávalo) a dále do HOP. (HOP připojena na uzemění). Mohu tento drát použít pro přizemění PEN (bodu rozdělení) nového rozvaděče?

Milan Hudec

Čuně použije tento neizolovaný vodič, elektrikář použije řádný materiál.

Štefan Beláň

Quote from: Kafáč on 05.02.2012, 14:45
Rodiný dům. 1.patro rekonstrukce el.instalace včetně nového rozvaděče pro patro. Po demontáži původního rozvaděče jsem objevil holý drát Cu16mm2 bez izolace který vede společnou trasou ve zdi s přívodní AYKY 4x16 do rozvaděče v přízemí (společný pro měření a přízemí tak jak se to dělávalo) a dále do HOP. (HOP připojena na uzemění). Mohu tento drát použít pro přizemění PEN (bodu rozdělení) nového rozvaděče?

TO: Kafáč

Pokud nebudete hýbat s přívodním vedení AYKY 4x16 mm2, tak určitě využijte i stávající vodič hlavního pospojování Cu 16 mm2 v omítce. To, že není izolovaný není takový prohřešek, jak to, že byste tento vodič vůbec nepřipojil.  >:(

Pokud ale budete přívod AYKY měnit, doporučuji rozdělení vodiče PEN hned za měřením a přívod do 1.patra zhotovit již v síti 3+N+PE (5vodičově). I v tomto případě je možné využít stávající neizolovaný vodič k propojení sběrnic ochranných vodičů.  :)

PS: Důležité je vždy všechny ochranné vodiče řádně označit, aby bylo patrné odkud a kam vedou.
Chránič chrání - jistič jistí.

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 05.02.2012, 16:12
TO: Kafáč

Pokud nebudete hýbat s přívodním vedení AYKY 4x16 mm2, tak určitě využijte i stávající vodič hlavního pospojování Cu 16 mm2 v omítce. To, že není izolovaný není takový prohřešek, jak to, že byste tento vodič vůbec nepřipojil.  >:(

Pokud ale budete přívod AYKY měnit, doporučuji rozdělení vodiče PEN hned za měřením a přívod do 1.patra zhotovit již v síti 3+N+PE (5vodičově).

Jelikož tímto sólo vodičem bude protékat více než polovina pracoproudu, uvažoval bych (když už bych ho takto chtěl využít) o vložení přiměřeně velkého odporu do série s tímto vodičem, tak abych omezil pracoproud v něm.

V případě nového kabelu 5xX, bych popřemýšlel, jaké konkrétní výhody získám rozdělením PEN v rozvaděči hlavním, a pokud bych zjistil, že téměř žádné, jistě bych použil vodiče z/ž a modrý coby paralelní PEN.

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec on 05.02.2012, 16:22
Jelikož tímto sólo vodičem bude protékat více než polovina pracoproudu, uvažoval bych (když už bych ho takto chtěl využít) o vložení přiměřeně velkého odporu do série s tímto vodičem, tak abych omezil pracoproud v něm.

TO: Hudec

Už jsem zde četl mnoho absurdních rad od ověřených odborníků, ale tuto radu pokládám za vítěznou. (doh)

PS: Ode mne máte -1

Milan Hudec

Proč, v průmyslu se to dělá běžně, aby proud "neběhal" kudy nemá, vloží se cca.0,1Ohm řádně dimenzovaný odpor a je po problému.

P.S. Neskromě si myslím, že bych si spíše zasloužil +bod za kreativitu (dance)

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 05.02.2012, 16:57
Proč, v průmyslu se to dělá běžně, aby proud "neběhal" kudy nemá, vloží se cca.0,1Ohm řádně dimenzovaný odpor a je po problému.

P.S. Neskromě si myslím, že bych si spíše zasloužil +bod za kreativitu (dance)

Není všechno stejné, nemůže být všude stejný přístup...

Normálně se snažíme mít "co nejlepší" uzemnění
Když se na dráze, na elektrifikované trati, přizemňují plaště sdělovacích nebo zabezpečovacích kabelů, za jistých podmínek nesmí být uzemnění lepší než 5 Ohmů mimo jiné proto, aby se zbytečně po plašti kabelu necouraly bludné proudy (zpětné trakční proudy). Pokud je uzemnění lepší, vkládá se do přívodu k zemniči odpor!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Daniel Hudzík

Osobne by som sa priklanal budto k vymene vedenia za 5x..mm + vodic HOP alebo ponechanu sucasneho stavu nez k (na pomery RD) extravagantnym rieseniam  s odporom.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Marián K

Quote from: Daniel Hudzík on 05.02.2012, 17:45
Osobne by som sa priklanal budto k vymene vedenia za 5x..mm + vodic HOP

Kedy, keď nie teraz pri tom rekonštrukčnom neporiadku? Pri rekonštrukcii prízemia zase rýpať hore? V TN-S to bude ochranný vodič pospájania na vyrovnanie potenciálu so všetkým čo k nemu patrí, teraz skôr záloha PEN s tou istou funkciou.

Mirek Vašák

Když pominu drát bez izolace, může mi někdo prozradit, kterou normu poruším ponecháním přívodu podružného rozvaděče v AYKY 4x16mm2? Přiznám se, že mám taky radši CU.

Štefan Beláň

Quote from: Mirek Vašák on 05.02.2012, 19:18
Když pominu drát bez izolace, může mi někdo prozradit, kterou normu poruším ponecháním přívodu podružného rozvaděče v AYKY 4x16mm2? Přiznám se, že mám taky radši CU.

Žádnou, Al 16 mm2 je minimální, normou povolený, průřez (ČSN 33 2000-5-52).
Nevýhodou Al vodičů je jejich samovolné uvolňování díky deformací jádra ve spojích a je nutné je občas dotahovat.

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec on 05.02.2012, 16:22

Jelikož tento vodič je zamýšleno použít pro přizemnění bodu rozdělení PEN->PE+N v horním rozvaděči, nepoteče jím zdaleka ani polovina "pracproudu", anžto je tam již onen odpor vložen - je to zemní odpor zemniče. To platí v případě, že dotyčný (holý) vodič bude zapojen na HOP a zemnič, a nebude již nikde jinde připojen na PEN.

Vy máte zřejmě na mysli situaci, kdy bude ještě na HOP připojen PEN i v dolním rozvaděči. Pak tím holým vodičem v trase mezi rozvaděči poteče více než polovina proudu nulového vodiče z horního rozvaděče. Čemu to ale podle vás vadí, jestliže každý z 2 paralelně zapojených vodičů je dimenzován dostatečně pro celý pracovní proud? Jediné místo, které by to mohlo negativně ovlivnit, by byl spoj mezi PEN v dolním rozvaděči a tím holým vodičem - je tedy třeba ho dostatečně dimenzovat.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Marián K

Predpokladám, že aj v Čechách, ale na Slovensku máme vyhlášku č.492/2004 kde sa uvádza stanovenie všeobecnej hodnoty majetku.
Pre káble je tam uvedené toto, citát:
(Drôty, káble (vrátane koaxiálnych káblov) izolované (tiež lakovým povrchom alebo s anodickým okysličením) a ostatné izolované elektrické vodiče, tiež s prípojkami; káble z optických vlákien vyrobené z jednotlivo opláštených vlákien, tiež spojené s elektrickými vodičmi...)
Ž - prognózovaná technická životnosť EZ: 20 rokov
ZO - zostatkové percento prevádzkyschopnosti EZ: 20%

To by mohol byť tiež jeden z dôvodov výmeny  ;).

Milan Hudec

Quote from: Fuk Tomáš on 05.02.2012, 19:37
Jelikož tento vodič je zamýšleno použít pro přizemnění bodu rozdělení PEN->PE+N v horním rozvaděči, nepoteče jím zdaleka ani polovina "pracproudu", anžto je tam již onen odpor vložen - je to zemní odpor zemniče. To platí v případě, že dotyčný (holý) vodič bude zapojen na HOP a zemnič, a nebude již nikde jinde připojen na PEN.

Vy máte zřejmě na mysli situaci, kdy bude ještě na HOP připojen PEN i v dolním rozvaděči. Pak tím holým vodičem v trase mezi rozvaděči poteče více než polovina proudu nulového vodiče z horního rozvaděče. Čemu to ale podle vás vadí, jestliže každý z 2 paralelně zapojených vodičů je dimenzován dostatečně pro celý pracovní proud? Jediné místo, které by to mohlo negativně ovlivnit, by byl spoj mezi PEN v dolním rozvaděči a tím holým vodičem - je tedy třeba ho dostatečně dimenzovat.

Já reagoval na situaci, kdy z horního patra vedou paralelně dva PEN, přičemž jeden z těchto nemá izolaci.

Vadí - osobně jsem zažil situaci, kdy díky neizolovanému PEN pod omítkou "kopala zeď, samozřejmě tam nastaly je ště další okolnosti.

Mirek Vašák

Quote from: Štefan Beláň on 05.02.2012, 19:21
Žádnou, Al 16 mm2 je minimální, normou povolený, průřez (ČSN 33 2000-5-52).
Nevýhodou Al vodičů je jejich samovolné uvolňování díky deformací jádra ve spojích a je nutné je občas dotahovat.

Děkuji tak nějak jsem si to myslel.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 05.02.2012, 19:51
...
Vadí - osobně jsem zažil situaci, kdy díky neizolovanému PEN pod omítkou "kopala zeď, samozřejmě tam nastaly je ště další okolnosti.

Myslíš moji jizvu na ruce?
To byl taky neizolovaný PEN v objektu, kde byla instalace v hrozně dezolátním stavu...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hrůza

ono je taky otázka, jak vypadá ten holý vodič ve zdi, Cu se totiž nemá ráda s omítkou - viděl jsem jak trochu vápna z omítky za pár let "sežralo" Cu trubku od topení, nebo spoj mezi rozvaděčem a HOP...  :D