• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde vzít vodič pospojování pro dodatečný elektrický sprchový kout?

Started by kolejník, 19.02.2012, 15:17

previous topic - next topic

Oldřich Morávek

Jan Franěk

Quote from: Rudolf Šála on 21.02.2012, 18:23
U kohoutku? Pokud tam bude plastové protrubý, tak to můžete pospojit maximálně přes vrut  ;D

Zde je jedno z řešení.

Pro jistotu uvedu i zdroj, kde jsem přišel k obrázku. Jedná se o článek, který se tímto zabývá na  Elektrika.cz
Abych nemusel k soudu, kvůli autorským právům  ;)  o:-)

http://elektrika.cz/data/clanky/reseni-pospojeni-kovove-baterie-v-pripade-plastoveho-potrubi/view

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdenek Hejčl

Ta svorka je tak na  (zle)....,  když je celý dům v plastu a k nejbližší kovové trubce je 20metrů.  o:-)

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Hejčl on 21.02.2012, 18:43
Ta svorka je tak na  (zle)....,  když je celý dům v plastu a k nejbližší kovové trubce je 20metrů.  o:-)

A co případy, kdy je kovová trubka ani ne metr od kohoutku? Třeba po rekonstrukci koupelny v paneláku, kde jsou ještě původní stoupačky. Tam jistě své opodstatnění má. Říct o něčem, že je to na  (zle) je trochu zbrklé. Každý výrobek má své místo i opodstatnění. No, možná jsem to přehnal s tím každý  o:-)   ;D ;D  jsou výrobky, bez kterých se každý obejde. Třeba hrací automaty.

Oldřich Morávek

Pospojení v koupelně je o místním vyrovnání potenciálů.
ČSN EN 33 2000-7-701 vyžaduje pospojení přístupných kovových prvků.
Nemám v tuhle chvíli přístup k normě, ale zítra případně dohledám konkrétní článek (přesněji dva články) a doplním ho sem.

Doplnění kolegy Fraňka:
Vzhledem k tomu, že mi nikdo nezaručí stav potrubí a kvalitu vody, dávám jí tam a mám klid.

Rudolf Šála

Quote from: Jan Franěk on 21.02.2012, 18:41
Zde je jedno z řešení.

Pro jistotu uvedu i zdroj, kde jsem přišel k obrázku. Jedná se o článek, který se tímto zabývá na  Elektrika.cz
Abych nemusel k soudu, kvůli autorským právům  ;)  o:-)

http://elektrika.cz/data/clanky/reseni-pospojeni-kovove-baterie-v-pripade-plastoveho-potrubi/view

Vzhledem k tomu že baterie si řeší instalatéři sami, tak unikla tahle svorka mému vědomí.  Tak dík za poučení, jsem zas něco chytřejší.

Zdenek Hejčl

Honzo, to bylo myšleno tak, že někdy opravdu nejde v koupelně udělat pospojení, ale to jsou opravdu extrémy.
Nicméně jsem se s tím už setkal.  ;)
Ostatní případy se řeší standartně.  (norm)

Jan Franěk

Ano. Jsou i případy, kdy  v podstatě není co pospojovat.

Ale já, jakožto "pospojovač", mám vždy připravené vodiče pro pospojení, i pod plastovou vanu, nebo vaničku sprchy. Jen tak pro jistotu.  o:-)

Rudolf Šála

Quote from: Jan Franěk on 21.02.2012, 20:51
Ale já, jakožto "pospojovač", mám vždy připravené vodiče pro pospojení, i pod plastovou vanu, nebo vaničku sprchy. Jen tak pro jistotu.  o:-)

To je nás víc :) Při hrubé stavbě těžko někomu věřit, co si pořídí.
Pospojovač, to na mě tuhle taky sedělo. Sešlo se mi toho nějak moc tak jsem udělal odbočnou krabici do chodby. Vtipálci pronášeli něco o vynalezení mini - HOPky  ;D

Oldřich Morávek

Doplňuju odkaz na normu:

ČSN 33 2000-7-701 ed. 2, čl. 701-415-2

"V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k dopňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou, nebo sprchou:
- kovové části vodovodu a odpadu"
atd

Baterie je podle mě kovová vodivá část vodovodu a jestliže k tomu existuje svorka, použiju jí, abych se moh v případě prů..ru bránit

ještě zdroj  ;D  : csnonline.unmz.cz

Milan Hudec

Quote from: Oldřich Morávek on 23.02.2012, 10:26
Doplňuju odkaz na normu:

ČSN 33 2000-7-701 ed. 2, čl. 701-415-2

"V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k dopňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou
ještě zdroj  ;D  : csnonline.unmz.cz

Mýlíte se, vodovodní baterie na plast potrubí není cizí vodivá část, situaci bych s trochou nadsázky přirovnal ke kovovému držáčku na mýdlo, ten se také obvykle nepřipojuje.

Jozef BABJAK

Quote from: Oldřich Morávek on 23.02.2012, 10:26
"V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, ..."

Prioritne by som sa snažil vyriešiť toto, aby som nemusel pospojovať batérie, zárubne, kovové vedrá, guličky na sifóne a eko-bio-strieborne mydlá.

Oldřich Morávek

držáček na mýdlo považuji za malou vodivou část, ktero lze obtížně připojit, ale basterie už je poměrně rozměrný kousek kovu, s patřičným povrchem a snadno připojitelná.
Za cca 16Kč za svorku a pár metrů drátu (vetšinou doslova pár metrů) bych se tím nezabýval.

Milan Hudec

Quote from: Oldřich Morávek on 23.02.2012, 14:12
držáček na mýdlo považuji za malou vodivou část, ktero lze obtížně připojit, ale basterie už je poměrně rozměrný kousek kovu, s patřičným povrchem a snadno připojitelná.
Za cca 16Kč za svorku a pár metrů drátu (vetšinou doslova pár metrů) bych se tím nezabýval.

váš úmysl může být vražedný, dobrovolně si rozšiřovat kovové prvky, kam se může zavléci porucha odjinud a navíc na vodovodní baterii, kdy druhý pól (zadek člověka) se máchá ve vodě není moudré.

Jozef BABJAK

Quote from: Oldřich Morávek on 23.02.2012, 14:12
... držáček na mýdlo považuji za malou vodivou část, ktero lze obtížně připojit, ale basterie už je poměrně rozměrný kousek kovu, ...

Takže čo pospojiť a čo nie je na osobnej interpretácii montéra alebo projektanta? Čo ak RT bude mať citlivejšie vnímanie pojmov "malý" a "pomerne rozmerný"? Pospojujete kovové zárubne dverí v kúpeľni? A čo kovanie na dverách? Veľkosťou je porovnateľné s vodovodnou batériou, pravdepodobne sa naň siaha mokrými rukami.

Milan Hudec

Quote from: Jozef BABJAK on 23.02.2012, 15:17
Takže čo pospojiť a čo nie je na osobnej interpretácii montéra alebo projektanta? Čo ak RT bude mať citlivejšie vnímanie pojmov "malý" a "pomerne rozmerný"? Pospojujete kovové zárubne dverí v kúpeľni? A čo kovanie na dverách? Veľkosťou je porovnateľné s vodovodnou batériou, pravdepodobne sa naň siaha mokrými rukami.

Jde zejména o to, identifikovat vodivé části, po kterých se může do koupelny dostat jiný potenciál, než má zásuvkový kolík v této.
Pokud takové nebezpečí nehrozí, je lépe tyto části nechat na pokoji.

P.S.
Odpovídal jsem polopaticky, tak prosím vědecky zaměřené kolegy za mé nesežrání, kvůli možným drobným niancím :)

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 23.02.2012, 18:02
....
Pokud takové nebezpečí nehrozí, je lépe tyto části nechat na pokoji.
...

souhlas  ;)

Čekám, kdy nějaký šílený pospojovač začne vymýšlet jak vodivě spojit jednotlivé články řetízku od špuntu ve vaně...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Zdenek Hejčl

Pokud jsou ve vodě, tak jsou na stejném potenciálu.  o:-)
To co je nad vodou, to se bude muset pospojit.  :D