• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 00:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy je vhodné převést celý byt na elektřinu?

Started by jana789, 20.02.2012, 14:56

previous topic - next topic

jana789

20.02.2012, 14:56 Last Edit: 21.02.2012, 09:27 by Miroslav Minařík

Koupila jsem byt, kde: vodu v koupelně ohřívá plynová karma, vodu v kuchyni malinkatý elektrický průtokáč, vaří se na plynu, peče se v elektrické troubě, svítí se elektřinou:-), topí se pomocí dálkového ústředního topení.

A teď:
přítel přišel s tím, že bychom úplně zrušili plyn ( odmontovali i ty hodiny, abychom za to neplatili) a přešli z karmy na elektrický bojler a taky sporák by byl elektrický. Na PRE bychom požádali o dvoutarif (dají nám ho automaticky na ten el. bojler?) a koupili třífázový jistič (teď je jednofázový). Měli bychom tu sazku s 20ti hodinoivým nízkým tarifem a prý by to vyšlo lépe nebo max stejně jako plyn. Plus vidím v tom, že prostě nemám ráda plyn a bojím se toho. Bojím se karmy, toho, že z ní kolísá teplota vody. Jenže pořizovací náklady na el. bojler mi přijdou dost vysoké ( udělat k tomu elektřinu, zaplatit 3fáz. jistič). navíc nevím, jestli je dobré se zbavovat plynu. Vůbec nevím co s tím...nebyla by rada? Nechat karmu nebo pořídit el. bojler? Vrátí se ty pořizovací náklady na převedení bytu na elektřinu?

Fuk Tomáš

Posouzení ekonomické návratnosti investice do změny způsobu výroby tepla není na internetovou diskusi, ale na sednutí si s fakturami a ceníky dodavatelů energií, a počítání a počítání.

Jinak ale z všeobecného pohledu - zapomeňte na to, že by vám dvoutarif s 20 h nízkého tarifu (jmenuje se to Přímotop - D45d) dali automaticky a na pouhý boiler. Automaticky nedávají nic, je třeba o to zažádat a splnit při tom určité podmínky (ty najdete na jejich webových stránkách). Se samotným boilerem dosáhnete pouze na D25d s osmihodinovým nízkým tarifem, a těch 8 h je pochopitelně v době, kdy máte jinak nízkou spotřebu.

Skladba Vaší spotřeby plyn-elektřina mi přijde ekonomicky rozumná (ba optimální) a investici bych zaměřil spíše do bezpečnosti (kdy viděl spotřebiče naposledy nějaký servisman či revizák?) a do modernizace (vaše karma má určitě ještě věčný plamínek, který je pěkný žrout).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milos O.

resil jsem to same a ekonomicka navratnost byla az na druhem miste... odpojil jsem karmu a plynovy sporak, zrusil plynovou pripojku, nasadil bojler (tarif  D25d), indukcni desku a mam klid ohledne bezpecnosti a pri trose snazeni a planovani i dobry pocit z vyuziti levne elektriny :-)
investice 25 tisic se mi ale nikdy nevrati... ;)

Jozef BABJAK

Ak je na prvom mieste vaša bezpečnosť - reálna či imaginárna - náklady idú stranou. Prečo imaginárna bezpečnosť? No, vašou stupačkou plyn stále pôjde, leda že máte stupačku plynu na chodbe. Neviem, či plynári budú ochotní pri odpojení stupačku vypustiť a reálne zavariť, ale pochybujem o tom. Proste zavrú ventil a jeho vývod zablendujú a zaplombujú. Spoje, ktoré môžu potenciálne prepúšťať, vám v byte zostanú tak či tak.

Ak sú náklady podstatné, neviem to zhrnúť stručnejšie, ako to urobil p. Fuk v poslednom odstavci.

Rozumné - ekonomicky i pocitovo - by asi bolo využívať ten plyn, keď už tam je, a robiť to podľa možnosti čo možho najbezpečnejšie: staré spotrebiče vymeniť za moderné, pravidelne si nechať urobiť revíziu, inštalovať detektory úniku plynu v miestnostiach, kde sa plynové spotrebiče nachádzajú.

Jiří Schwarz

Quote from: jana789 on 20.02.2012, 14:56

.... Na PRE bychom požádali o dvoutarif (dají nám ho automaticky na ten el. bojler?) a koupili třífázový jistič (teď je jednofázový)...

To není o "koupení jističe"

1) - jestli je jednofázová přípojka, očekával bych kompletní rekonstrukci přípojného místa, včetně revize
2) - předpokládám navýšení odběru, takže si do nákladů připočtěte poplatek za "zvýšení ampérové hodnoty" hlavního jističe
3) - protože by se měl zvýšit odběr, je třeba začít dotazem u dodavatele, jestli má "rezervu", jestli mám přidělí vyšší odběr, jestli to může udělat okamžitě nebo v jakém časovém horizontu
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)