• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Na akom princípe pracuje omračovacie trafo na ošípané?

Started by Peter Ferko, 23.02.2012, 15:28

previous topic - next topic

Peter Ferko

Jasne je to stará vec, len skoda, ze mi este nik neporadil :D

Oldřich Morávek

Pokud vím, tak kvalita vepřového při použití proudu upadá (pokud tedy při stavu dnešních chovů ještě má kam padat). Z toho důvodu se od zabíjení proudem upouští. Například na masňáku v mé blízkosti se na 7 let starých jatkách zabíjí plynem.

Starý Pan řezník, který zabíjel mým rodičům neuznával ani pistoli. Tvrdil, že se tím kazí maso a je to znát na chuti.

Jinak jakýmkoli udělátkám na bázi elektriky u domácí zabíjačky bych se zdaleka vyhnul. Představa chladného zimního rána, kdy řezník obíhá dům, schání zásuvku, vleče trfíčko nemalých rozměrů, zkouší ukecat prase, aby přišlo blíž, taky na čumendu, zjišťuje, že použitá zásuvka byla přes chránič a izolační stavy ve sněhu vzali za své, menší honičce s čuníkem, na jejímž konci si chudák řezník omylem spadne do vlastních kleští, kdy scéna končí paní domácí, která místo míchání krve, rozdýchává řezníka z úst do huby, je mi krajně nesympatická.

Dobře zasazená rána kalačem, je i vizitkou řezníka.   ;)

Jirka Š. Svejkovský

Poznámka: toto zařízení nemá zvíře usmrtit, ale jenom omráčit. I tak k němu nemám důvěru. Jako elektrikář jsem zvyklý pečovat o zařízení způsobem, aby mělo přesně opačný efekt.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

xxlman100

Aj tá najväčšia sviňa /dvojnohá, štvornohá/ sa dá super presvedčiť 9mm argumentom. Pri dobrej argumentácii ani nekvikne, len zaklepe botičkami. 

Matthes

xxlman100: Takovou hovadinu může napsat jen anonym.

xxlman100

Lepšie napísať hovadinu ako dať návod bastličovi aby ho klepla pepka pri zabíjaní svine elektrikou. Už poznám exota čo chytal ryby elektrikou a zabil susedovi koňa pasúceho sa na druhom brehu.  :D

Jirka Š. Svejkovský

Hovadiny si nechte na jiný server, ano? Bez ohledu na to, co se vám zdá lepší.

František Šohajda

Ještě že se tu nezačali hemžit "ochránci zvířat".....
Hned by bylo po zabíjačce.... ;D ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Ižák Ctibor

Čo sa týka tohto zariadenia na porážanie ošípaných, V dedine existuje  takmer v každom druhom dome. Je to trafo na cca 60V, k tomu držiak ( z perdinaxu, alebo novo duru) s dvomi ihlami , hrubé cca6mm , dlhé 10cm a vzdialené od seba 10, až12cm. Podrobnejší popis dúfam netreba.
Čo sa týka tu spomenutého nebezpečenstva úrazu pri používaní tohoto zariadenia, určite že hrozí. Avšak ak sa pamätáte na doma vyrábané zváračky, pracovali tiež z napätím okolo 60 až65 V , dokonca som sa stretol aj z vyšším napätím ,tie potom boli schopné zapáliť aj bázické elektródy , aj bez usmernenia.Keď pomocník držal materiál a zváračovi sa podarilo oblúk zapaľovať na druhom kuse, než bola pripojená kostra, čardáš bol na svete. :D :D ;)
Ja si myslím, že pokiaľ si niekto podobnú vec bude chcieť spraviť , tak si ju aj spraví. Súhlasím však s tým, že si musí uvedomiť riziko nebezpečia svojho konania. 
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jirka Š. Svejkovský

Dovolím si dotaz mimo téma. Proč se říká praseti ošípané, když je to sviňa. I v češtině se praseti říká vepř, ale mě zajímá původ slova.

Peter Ferko

To Ctibor:

Totrafo je oddelovacie?

To Jirka:

Pôvod niektorých slov je aj pre mňa záhadou  :D

Zdenek Hejčl

Nebude ošípané náhodou od slova štětinaté? (šípané)  ;)
Když naši východní bratři používají např. omšu, ortuť. Tak by se jistá paralela nacházela.  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Ižák Ctibor

Schválne som podrobnejšie neopisoval výrobu trafa a ostatných komponentov, aby to nezačali vyrábať laici,  ktorý o lelktrike nemajú ani základné znalosti. Tí by veľmi ľahko prišli už  počas výroby k úrazu. Predpokladám, že takmer každý elektrikár už nejaké trafo robil, či to na nabíjačku, zváracie trafo, na vypaľovanie dreva atď. Samozrejme , že na podobné účely nepoužijem auto-trafo. Spôsob oddelenia primáru od sekundáru môže byť rôzný. Niekedy sme používali jadro "D" , kde bolo jedno vinutie na jednej, druhé na druhej strane jadra. Na jadre "E I "sme kostričku spravili predelenú, (vyrobili sme tri čelá a jedno sa dalo medzi vinutia.)Keď sa z kostričkou trochu pohráte, z tenkého pertinaxu sa dá vyrobiť celkom elegantná a aj spoľahlivá . Potom problém oddelenia primára od sekundára môže byť spoľahlivo vyriešený.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Tomáš.Ondra

Když tu píšete o nemalém trafu, tak mě tak napadá jaký proud je vlastně k omráčení prasete potřeba? Paralyzér na baterky na kusu klacku by na to nestačil?

František Šohajda

28.02.2012, 17:11 #32 Last Edit: 23.08.2012, 23:40 by Miroslav Minařík
Quote from: Tomáš.Ondra on 28.02.2012, 11:42
Když tu píšete o nemalém trafu, tak mě tak napadá jaký proud je vlastně k omráčení prasete potřeba? Paralyzér na baterky na kusu klacku by na to nestačil?

Co jsem viděl, trafo mělo cca 75-100 W....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...