• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je správně napínač nebo napínáč?

Started by 123, 10.03.2012, 19:43

previous topic - next topic

123

10.03.2012, 19:43 Last Edit: 10.03.2012, 19:44 by Miroslav Minařík
Přečetl jsem si velmi pozorně bitvu o rozvaděč a rozvaděč. Pokud se mám přiklonit rozvaděči, pak bych měl začít opravovat slovo, které často používám a to je napínač.
Pokud vycházíme z faktu, že rozvaděč rozvádí (i když to pan Minarčík logicky vyvrací), pak nám napínač napíná, tudíž je to napínáč!

Je to tak, nebo je definice jiná?
Děkuji

Petr Doležal

10.03.2012, 19:48 #1 Last Edit: 10.03.2012, 19:54 by Petr Doležal
Quote from: -- Jméno příjmení studenta on 10.03.2012, 19:43
. . . napínač napíná, tudíž je to napínáč . . .

a přístroj co vypíná je vypínáč  ;D
Slovní základ není "napíná" nýbrž "napínati"
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Fuk Tomáš

Ale vypínáč by byl, na rozdíl od ohavného rozvaděče, půvabný  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Já bych byl v tvorbě nových slov opatrný. Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku. Problém nastává třeba u překladače (z angličtiny) a překládače (z kamionu). Oba překládají.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

rozvaděč může někomu připadat ohavný, ovšem z přiloženého obrázku alespoň pro mne plyne, že je spisovný a rozvaděč je hovorový v běžné praxi.
Po přečtení poznámky mě napadla variace:
V politice se však korupce používá natolik běžně, že ji nelze hodnotit jako chybnou.

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 10.03.2012, 21:31
...Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku...

Logika zde funguje jediná - a sice, že se u slov odvozených od základu s dlouhou samohláskou velmi často tato samohláska krátí.
Nerád bych se v budoucnu musel učit, že se prádlena při prání napíla krávského mléka  ;D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 10.03.2012, 21:53
...z přiloženého obrázku alespoň pro mne plyne ... rozvaděč je hovorový...
Já tam informaci o tom, že by některá z obou variant byla hovorovější nebo spisovnější nevidím...

(sorry, jsem na rozvaděč asi tak stejně alergický, jako Honza Hájek na bleskosvod  :D )

Miroslav Minařík

10.03.2012, 22:48 #7 Last Edit: 10.03.2012, 22:59 by Miroslav Minařík
Jééé to je krásné téma!

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 10.03.2012, 21:31
Já bych byl v tvorbě nových slov opatrný. Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku. Problém nastává třeba u překladače (z angličtiny) a překládače (z kamionu). Oba překládají.

Ano rozvaděč je samozřejmě ... (Pedol promine). Rozvaděč nic nerozvádí, nýbrž rozděluje a řídí. To, co nám rozvádí energii po domě je vedení.
Někteří to víme, ale úředník, který neví jaký je rozdíl mezi modrým a zeleno/žlutým vodičem jednou naznal, že rozvaděč je od slova rozváděti.
Podobně jako se říká špatně inbus s M nebo se říká laptopu špatně notebook, tak i rozvaděč má hanlivou variantu rozvaděč.

A co se týká tvorby nových slov vůbec v ničem opatrní být nemusíme. V UJČ mi bylo sděleno, že etymologie je etymologie a vývoji jazyka nelze bránit. Jinými slovy je to na nás. Psát dle pravopisu je pouze společenská norma, kterou nelze vyžadovat zákonem.

Z toho důvodu je u mne rozvaděč rozvaděč a basta fidli!  (dance) (dance) (dance) (dance) (dance)
A napínáč začnu říkat na protest rozvaděči!

Překládáč, vysáváč, ... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Krýdl Petr

10.03.2012, 23:10 #8 Last Edit: 10.03.2012, 23:46 by Fuk Tomáš
Quote from: Miroslav Minařík on 10.03.2012, 22:48... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.

No konečně vidím smysluplné odůvodnění a rozhodnutí.

Milan Hudec

Bych tam dlouhé či krátké i napsal dle aktuálního stavu náplně v propisce, to jediné má technickou logiku.

Jan Alin

Zkoušel jsem si zvyknout na rozvaděč, ale tak nějak jsem se při tom vždycky kroutil, zůstal jsem u rozvaděč a klidně si nechám nadávat.  o:-)

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 11.03.2012, 13:03
Zkoušel jsem si zvyknout na rozvaděč, ale tak nějak jsem se při tom vždycky kroutil, zůstal jsem u rozvaděč a klidně si nechám nadávat.  o:-)

Pozor, kdo nectí "pokrok" brzo zestárne, či se stane anarchystou :)

Petr Doležal

11.03.2012, 15:24 #12 Last Edit: 11.03.2012, 15:47 by Petr Doležal
Na hodně věcí si budeme muset zvykat. Za chvíli se postupně přemění:
bychom (spisovné)- bysme - by jsme (bude dovoleno, protože tak blbě mluví polovina národa)
Ještě zbývá povolit slovo "vyplívá" namísto "vyplývá", protože jsem našel 61 příspěvků s tímto novotvarem.
A to je ten pokrok, že jsme zase o krok dál. Velebnosti, jdu ......!

Jan Hájek

Myslím, že se můžeme ještě chvíli škorpit a za pár let to už bude jedno, jestli projde v novém zákoně o vysokých školách styl, protože většina VŠ má problém s profesorskými a doktorandskými místy, tak zavedeme jejich automatické udělení k pracovní pozici, tak našim diskuzím či diskusím bude rozumnět rozumět rozumjet jen občas niegdo.

PS: To samé se zavedlo u policie, kapitán už nemohl pro to, že neměl VŠ z Plzně honit lumpíky, tak vzal co mu nabídli, protože byl policajt a byl z něj praporčík.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 11.03.2012, 14:12
Pozor, kdo nectí "pokrok" brzo zestárne, či se stane anarchystou :)

To je o pocitu. Zrovna tak jako mám celý život radši menší prsa se špičkami vzhůru a velká mě netáhnou tak prostě budu psát rozvaděč a o rozvaděči budu pouze informován.
Asi budu starý anarchista, což už nadělám.

Jirka Š. Svejkovský

Google:
rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 1 860 000
rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 104 000
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

XL

"lze i: rozvaděč
- poznámky k heslu: variantu rozvaděč příručky neuvádějí, v praxi se však užívá natolik běžně, že ji nelze hodnotit jako chybnou"

zdroj:
Ústav pro jazyk český
Akademie věd ČR, v.v.i.
Internetová jazyková příručka
aktualizováno 2008

Petr Doležal

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 11.03.2012, 15:59
Google:
rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 1 860 000
rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 104 000

Hmm, poslední můj příspěvek na téma rozva(á)děč a nikdy další. Existuje nějaká norma ČSN, kde je výraz rozvaděč?