• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Može byť použitý tienený kábel na elektroinštaláciu?

Started by Juraj Hámorský, 27.03.2012, 10:02

previous topic - next topic

Juraj Hámorský

Quote from: Milan Hudec on 28.03.2012, 13:16

Jakou výhodu použití TN-C-S, namísto TN-C vidíte u běžného světelného okruhu v bytě?

v prípade použitia prúdového chránica je to podmienka.

Petr M

Quote from: David Hruda on 28.03.2012, 13:26
Přiznávám, že jsem jen těžko hledal argumenty, proč nemá pravdu....

S tím přece není problém.
- Přerušení PEN je jedna porucha, která v TN-C vede na 100% k ohrožení života tím, že se skrz spotřebič dostane fáze na kryt.
- Přerušení PE vede ke stejné situaci až při výskytu dvou konkrétních poruch současně (průraz izolace L + přerušení PE)
- Přerušení N nepřivede na kostru NDN
- TN-C vylučuje použití doplňkové ochrany proudovým chráničem

Může zkusit oponovat...

Petr Doležal

Quote from: Petr M on 28.03.2012, 15:05
- Přerušení PEN je jedna porucha, která v TN-C vede na 100% k ohrožení života tím, že se skrz spotřebič dostane fáze na kryt.

Nejhorší je žehlička. Hospodyňka ji připojí do hnilíkového TN-C a po nějaké době se dobře vodivým, nasliněným prstem přesvědčuje, zda hřeje. Bum bác a ona nehřeje, jen brní a kope.
To není překlep, jen výstižná přesmyčka
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Hudec

Quote from: Petr Doležal on 28.03.2012, 15:25
Nejhorší je žehlička. Hospodyňka ji připojí do hnilíkového TN-C a po nějaké době se dobře vodivým, nasliněným prstem přesvědčuje, zda hřeje. Bum bác a ona nehřeje, jen brní a kope.
To není překlep, jen výstižná přesmyčka

Proto je dobré k žehličce vždy koupit bezdotykový teploměr.

Jiří Schwarz

Někdo si po rozvodu "silové sítě" poští třeba signály "datové sítě", takže stínění by se dalo zdůvodnit třeba tím, že nechce, aby jeho signály slyšel soused (nebo KV posluchač na druhém konci města)  (dance) (nebo je výstičnější tento ksichtík  (zle) ?)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Buben

Quote from: David Hruda on 28.03.2012, 12:43
>Buben:ten, kdo nacpe do zdi to, co někde našel, obvykle vývoj norem moc nesleduje, takže já bych si na TN-C skoro vsadil
(znáte to: "...na co bych tam dával tři dráty, když to vždycky fungovalo na dva... , ...a von Franta v hospodě řikal, že...")

Svatá pravda. S dotazy proč dnes taháme kabely s pěti dráty, když dříve stačil kabel se čtyřmi se setkávám čím dál častěji. Bohužel někdy to nejsou dotazy, ale téměř útoky. Nedávno se mě jeden doveda ptal naprosto vážně, že vytahal ze zdi staré kabely a jestli je může použít. Samozřejmě dvou a čtyř žilové. Odpověděl jsem mu, že je může použít leda tak ve sběrných surovinách.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Zdenek Hejčl

To Jiří Schwarz:
Hmmm zajímavý poznatek. Zastavil mě jeden pán v paneláku, kde jsem opravoval schodišťové automaty: že mu něco strašně ruší rádio. Vždy když jsou sousedi doma. Od 19 asi 22 hodiny...
Rada byla taková, zkuste se s ním domluvit vezměte rádio k němu do bytu a postupně zapínejte spotřebiče. A uvídíte hned co to bude dělat. Poděkoval a odešel a za tři dny mě vyslídil ve vedlejším vchodě a hned hlásil: byla to nová plazmová TV.... ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

28.03.2012, 20:33 #25 Last Edit: 21.04.2013, 07:21 by Miroslav Minařík
Quote from: Jiří Schwarz on 28.03.2012, 19:23
Někdo si po rozvodu "silové sítě" poští třeba signály "datové sítě", takže stínění by se dalo zdůvodnit třeba tím, že nechce, aby jeho signály slyšel soused (nebo KV posluchač na druhém konci města)  (dance) (nebo je výstičnější tento ksichtík  (zle) ?)

Něco podobného jsem viděl u "ekoinstalace". Kvůli omezení nebezpečného pole kabelů.

Jinak s těmi dotazy na počet vodičů v kabelu se také setkávám velmi často. Pokaždé to kreslím na papír a vysvětluji ony důvody. Možná by to bylo dobré jako námět na elektrokomix. Jen bych jim to předal a nemusel to 3x týdně vysvětlovat.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585