• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je průřez 4mm2 Al vodiče, jakožto hlavního přívodu do bytu, dostatečný?

Started by B_Jirka, 13.04.2012, 18:32

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Lubomír Jindra on 07.05.2012, 17:07
O tom už se psalo kdysi dávno. PE vodič vedený jádrem v opačném směru.

Tak to slyším poprvé a je to geniální nápad. Zdvojnásobení citlivosti chrániče. Otázka je, jak se bude chovat při dotyku na živou část.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lubomír Jindra

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 07.05.2012, 18:05
Tak to slyším poprvé a je to geniální nápad. Zdvojnásobení citlivosti chrániče. Otázka je, jak se bude chovat při dotyku na živou část.

Četl jsem o tom článek tuším v (neznámá značka) asi před deseti lety.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Lubomír Jindra on 07.05.2012, 18:15
Četl jsem o tom článek tuším v [Odkaz zde!] asi před deseti lety.

Zajímavé, žádný odkaz tam nebyl, jen tři písmenka É,TÉ a EM. Že by na ně bylo uvaleno embargo?  ;)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Alin

Quote from: Lubomír Jindra on 07.05.2012, 18:35
Zajímavé, žádný odkaz tam nebyl, jen tři písmenka É,TÉ a EM. Že by na ně bylo uvaleno embargo?  ;)

No jo, tato tři písmena jsou ve klatbě  :D. Né že bych to chtěl kritizovat  >:D o:-).

Josef Pentoda

Quote from: Lubomír Jindra on 07.05.2012, 17:53
Co je "složitá situace"? "Složitá" je relativní pojem. Složité to vidí ten, kdo tomu nerozumí. Ten pak nemá právě ten potřebný "nadhled" a vymýšlí zbytečné bejkárny, místo aby použil jednoduché standardní řešení.

Když starý švec naklepne destitisícátý hřebíček do boty a vidí jak v nich chodí jeho sousedé, tak už ví přesně které hřebíčky jsou dobré a které ne, kolik hřebíčků použít na jednu botu a jakou silou do něho uhodit. Stal se profesionálem. Když pak vidí jak se jeho soused snaží opravit boty sám a jak vymýšlí různé postupy a zkouší různá lepidla... jen se usmívá pod vousy  ;)

(jednicka) Se zájmem jsem si to celé a dost pozorně přečetl. Nevymýšlejte bejkárny a poučte se od ševců. Neboť měli vždy pod čepicí.    ;)

Milan Hudec

Quote from: Josef Pentoda on 07.05.2012, 18:50
(jednicka) Se zájmem jsem si to celé a dost pozorně přečetl. Nevymýšlejte bejkárny a poučte se od ševců. Neboť měli vždy pod čepicí.    ;)

S tím ševcem to platí, pokud klepe pořád stejnou botu a stejný hřebík, což u instalaček neplatí, ta je každá trochu jiná ať již různorodým požadavkem zákazníka, tak různými místními podmínkami, které neovlivníme (např. vodivost půdy).

P.S.
Na boty doporučuji Loctite.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 07.05.2012, 19:03
S tím ševcem to platí, pokud klepe pořád stejnou botu a stejný hřebík, což u instalaček neplatí.......

Tak s tím nesouhlasím, naopak, dobrý švec ví, že každá bota je jiná. Jednoho jsem měl v rodině a dokázal zázraky.

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 07.05.2012, 19:17
Tak s tím nesouhlasím, naopak, dobrý švec ví, že každá bota je jiná. Jednoho jsem měl v rodině a dokázal zázraky.

Jasně, jenže je mnoho ševců i elektrikářů používajících stejně dlouhý hřebík či drát na různé případy (zle)

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 07.05.2012, 19:25
Jasně, jenže je mnoho ševců i elektrikářů používajících stejně dlouhý hřebík či drát na různé případy (zle)

To nejsou ševci ani elektrikáři. Ostatně, naživo jsem již dobrého elektrikáře ani ševce dlouho neviděl. Tady snad ještě nějací jsou, jde o to jak dlouho vydrží v konkurenci fušerů podporovaných legislativou státní správy. 

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 07.05.2012, 19:34
To nejsou ševci ani elektrikáři. Ostatně, naživo jsem již dobrého elektrikáře ani ševce dlouho neviděl. Tady snad ještě nějací jsou, jde o to jak dlouho vydrží v konkurenci fušerů podporovaných legislativou státní správy. 

Dle Vašich vyrovnaných názorů lze soudit, že dobrého elektrikáře vidíte vždy v zrcadle.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 07.05.2012, 19:44
Dle Vašich vyrovnaných názorů lze soudit, že dobrého elektrikáře vidíte vždy v zrcadle.

To bych si nedovolil tvrdit. Sám moc dobře vím, kde mě teče do bot a že je těch míst požehnaně  :D.

Josef Pentoda

Quote from: Milan Hudec on 07.05.2012, 19:03
S tím ševcem to platí, pokud klepe pořád stejnou botu a stejný hřebík, což u instalaček neplatí, ta je každá trochu jiná ať již různorodým požadavkem zákazníka, tak různými místními podmínkami, které neovlivníme (např. vodivost půdy).

P.S.
Na boty doporučuji Loctite.

Řeč je o instalaci v paneláku. Tak jaká vodivost půdy? Mimo jiné je každá bota  je jiná. Pravá, levá a i ty hřebíky nejsou stejné. Mistr švec jinak používá floky. A udělat kvalitní ortopedické kožené boty na míru je sakra kumšt.

P.S.
Na elektriku švec doporučuje jeden drát tam a druhý zpátky. ;)

Milan Hudec

Quote from: Josef Pentoda on 07.05.2012, 20:02
Řeč je o instalaci v paneláku.

Je pravdou, že jsem uvažoval obecně, ale i v paneláku je spousta vychytávek s kterýma se musíš vyrovnat, v 90% za to mohou společné stupačky, kde cestuje nejen fekál, ale také mnoho proudu s kterým nikdo nepočítal :)

B_Jirka

Quote from: Václav 3 on 07.05.2012, 05:15
to Jedek:
Tazatel píše o měděném CYKYlo, což jste přehlédl, spolehlivost bude o něco vyšší než s hliníkem.

Samozřejmě, že lustrsvorky přetažené smršťovací bužírkou a zazděné jsou prasárna. Chtělo to pozvat odborníka, provést lisované spojky a nemusely se vodiče nastavovat a dělat spoje dva. Úplně nejlepší by bylo vyměnit kabel celý, zřejmě nešlo o příliš velký úsek.

Máte pravdu, je to prasárna co jsem udělal. Byl to nájemní byt a nějak jsem to tehdy moc neřešil, nebo spíše jsem to chtěl co nejdříve opravit s tím, že když na tom jsou jen 3 zásuvky, tak že nebudu dělat novou drážku. Teď mě tíží špatné svědomí a asi napíšu vlastníkovi bytu, že by to měli opravit na moje náklady... Když nad tím tak přemýšlím, bylo to nad oknem, kde na každé straně okna byla jedna zásuvka, takže to chtělo vyměnit kabel o délce cca 3 metry...

To, že by elektrikář udělal propojky mě vůbec nenapadlo... Myslíte, že přes ty lustrsvorky je to vyloženě i nebezpečné? Je to sice měď, ale teď se bojím, aby se tam nepřerušil ochranný vodič, když třeba svorka povolí...

Milan Hudec

Quote from: Benda Jiří on 09.05.2012, 00:08
Teď mě tíží špatné svědomí a asi napíšu vlastníkovi bytu, že by to měli opravit na moje náklady...
Myslíte, že přes ty lustrsvorky je to vyloženě i nebezpečné?

Za první větu máte pochvalu za uvědomělost.

Je to asi jako štrejchnout brzdovou hadičku pilníkem, nějakou dobu to asi vydrží, ale jezdit v tom autě?

Marian Hanzalík

Quote from: Lubomír Jindra on 07.05.2012, 12:00
Základní pravidlo z praxe:
vytvářet zákazníkům standardní logicky uspořádané elektroinstalace

Z istého pohľadu máte pravdu, určite aj na základe praktických skúseností.

Lenže keby takto mysleli vždy všetci, elektrickú energiu dnes vobec nevyužívame - vo svojej dobe to bolo niečo nové a neštandartné. Dtto akýkoľvek vynález, zlepšenie.