• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 17:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit dvě svetla na chodbě na 3 a 6 vodiců?

Started by eukalyptus, 15.05.2012, 13:12

previous topic - next topic

eukalyptus

15.05.2012, 13:12 Last Edit: 16.05.2012, 02:35 by Miroslav Minařík

Jak zapojit dvě chodbová světla v bytě?
Problém je v tom, ze na jednom světlu visíi ze stropu klasické tři vodiče L, N, PE
(zapojení v tomto případě nepřdstavuje problém).
U druhého světla jsou tyto svazky dva, navíc jeden L vodič jednoho svazku se mi podle zkoušečky zdá vždy pod napětím, při jakékoli pozici 4 vypínačů na chodbě.
Jsem v bytě nový, neznám historii zapojení.

František Šohajda

Zavolejte si schopného elektrikáře ! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

David Frýba

Chybou je,že chcete řešit a k tomu používáte slova o zdání.V elektrotechnice se nic zdát nemůže napětí buď je nebo není.

Jirka Š. Svejkovský

Není to průběžné zapojení (obě světla na jednom vypínači)? Čemu říkáte zkoušečka?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

eukalyptus

Na zapojení jsem se právě chtěl informovat a v souladu s ním světla připojit. Vypínače jsou na chodbě celkem 4.

PS: Jedná se o amatérskou doutnavkovou zkoušečku síťového napětí.

eukalyptus

Podotýkám, ze již zmíněný jeden černý vodič je OPRAVDU VŽDY pod napětím...abych rétoricky opravil svoji předchozí nepřesnost...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: eukalyptus on 16.05.2012, 09:54
PS: Jedná se o amatérskou doutnavkovou zkoušečku síťového napětí.

Ta vám bude svítit i na vodovodním kohoutku, pokud se bude potrubí nacházet v těsném souběhu s kabelem. O napětí na vodičích moc neříká.

Takhle na dálku se špatně radí. Co fotka?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Tomáš Hradecký

opravdu to vypadá na průbežné zapojení světel a to že vám svítí fázovka mužu být jen naindukované napětí , každopádně asi vám tu nikdo kdo to na místě neviděl neřekne " jasně zapojte to a je to "  ;)
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

Petr Doležal

16.05.2012, 10:09 #8 Last Edit: 16.05.2012, 10:15 by Petr Doležal
Já bych u sebe (tím vás nechci navádět) vypnul jistič osvětlení a nejlépe i hlavní (pro případ, že by existoval souběh světelných i zásuvkových obvodů), připojil klasickou žárovku na tu trvale svítící L a N, jističe zapnul a cvakal vypínačem. Hned by se vědělo, zda je to měkké napětí od dlouhého souběhu.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Tomáš Hradecký

16.05.2012, 10:12 #9 Last Edit: 16.05.2012, 10:16 by Petr Doležal
Quote from: Petr Doležal on 16.05.2012, 10:09
Já bych u sebe (tím vás nechci navádět) vypnul jistič osvětlení a nejlépe i hlavní (pro případ, že by existoval souběh světelných i zásuvkových obvodů), připojil klasickou žárovku na tu trvale svítící L a N, jističe zapnul a cvakal vypínačem. Hned by se vědělo, zda je to měkké napětí od dlouhého souběhu.

(jednicka)
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

eukalyptus

Diky za tip. Vyzkoušim...    Jen malá otázka, průbežné zapojení? Jaký je přesný technický název, abych si mohl vyhledat schéma podobných zapojení a být moudřejší...?

Petr M

Když si nepporadíte ani se světlem, pozvěte si odborníka. Do brzd v autě se asi taky nebudete vrtat sám.

Jozef BABJAK

Po príspevku p. Šohajdy boli všetky ostatné odpovede nadbytočné.

eukalyptus

Quote from: Petr M on 16.05.2012, 10:38
Když si nepporadíte ani se světlem, pozvěte si odborníka. Do brzd v autě se asi taky nebudete vrtat sám.

Citovanému autorovi: Jsem člověk, který se rád rozvíjí a pokud něco nebude příliš obtížné, zeptá se a naučí se....od toho jsou tato fóra. Pokud nepřícházíte s radou, neplýtvejte svým časem....také byste třeba neupekl bábovku....Děkuji.

Khun Václav

Quote from: eukalyptus on 16.05.2012, 10:50
Citovanému autorovi: Jsem člověk, který se rád rozvíjí a pokud něco nebude příliš obtížné, zeptá se a naučí se....od toho jsou tato fóra. Pokud nepřícházíte s radou, neplýtvejte svým časem....také byste třeba neupekl bábovku....Děkuji.

Neuražte se, ale bábovka za normálních okolností nezabíjí, elektřina nekompromisně vždy když se někde udělá chyba. :-\

Milan Hudec

Quote from: Khun Václav on 17.05.2012, 17:03
Neuražte se, ale bábovka za normálních okolností nezabíjí,

Tak to jste ještě neochutnal mojí (dance)

Daniel Hudzík

Quote from: eukalyptus on 16.05.2012, 10:50

zly pristup...
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Mirek Vašák

Quote from: Milan Hudec on 17.05.2012, 17:07
Tak to jste ještě neochutnal mojí (dance)
Maminka jen tiše závidí, když ji vyklopím vcelku /na rozdíl od ní vždy/ a pokud nezapomenu na některou ingredienci tak je i jedlá.  :D