• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí být topení v koupelně s plastovou vanou připojeno na PE?

Started by kolejník, 16.05.2012, 14:22

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: kolejník on 18.05.2012, 06:41
Jak se může dostat cizí "U" na radiátor?
Úraz leda při pádu nebo nevhodnými sexuálními praktikami v blízkosti topení nebo na něm.

Zkuste si představit dle svého obrázku, že budu bydlet ve druhém poschodí, nebudu mít co na práci, vezmu fázový vodič, a ten přiložím na topení, abych si doma vyzkoušel jistič, jak na tom bude podsoused opírající se o radiátor mokrým zadkem?

kolejník

To: Hudec

Rozvod topení je parovod v Cu. Svařované a ve sklepě je na dvou místech spojené s vodou, plynem, dále zemničem, mezi sebou a PEN v HDS.

Co se týče zásuvky tak se možná situace změní,bude tam i umývadlo.

Jan Alin

Quote from: kolejník on 18.05.2012, 10:55
To: Hudec

Rozvod topení je parovod v Cu. Svařované a ve sklepě je na dvou místech spojené s vodou, plynem, dále zemničem, mezi sebou a PEN v HDS.

Tak tohle jsem viděl naposled na vojně, opravdu je to parovod až do bytu?  :D

Jiří Schwarz

Quote from: kolejník on 18.05.2012, 10:55
...
....

Jakou hodnotu uzemnění má "váš zemnič"?
Zachrání něco, když bude nějaký problém s PEN vodiče "mimo váš dům"? Nepřitáhnete si tam naopak "parovodem" přepěťovou špičku při bouřce, pokud výboj zachytí hromosvod na úplně jiném objektu?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

kolejník

kolejník

zásuvka 48cm od vany z boku vlevo nad umyvadlem.

Pavel Horský

Quote from: kolejník on 18.05.2012, 06:41
Jak se může dostat cizí "U" na radiátor?
Úraz leda při pádu nebo nevhodnými sexuálními praktikami v blízkosti topení nebo na něm.

Nevím, kde berete tu jistotu, že zrovna v bytovce (alespoň tak mi to připadá z vaší malůvky) zůstane topení přizemněno tak, jak uvádíte na vašem náčrtku. Stačí si do sklepa pustit topenáře a je vymalováno. Pospojení zůstane jen stočeno někde v blízkosti rozvodu. Už ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem toto viděl.
Myslím, že reakce kolegy Strycharského je jasná a srozumitelná. Netřeba stále hledat, jak co ochcat a ulehčit si tak práci. Většina bezpečnostních řešení musí vždy zahrnovat i možnost jeho destrukce. Proto je nutné přemýšlet celou hlavou a ne jen částí mozku, která je určena k ovládání pohybů svěrače.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Ján Garaj

Pán Horský, je to tvrdé ale máte úplnú pravdu.Už som tiež videl niečo podobného po zateplovačoch a zedníkoch(stočené alebo len pohodené vodiče od uzemnenia)

kolejník

To:Pavel Horský

Připojení radiátoru už neřeším - byl přiveden CY pro vanu,vana je plast tak se použije.
A co zásuvka? Taky předělat?

Jiří Schwarz

Quote from: kolejník on 19.05.2012, 09:23
....

Dost dobrý přístup - pomalu po částech nám tu vznikne projekt na něco, co už je postaveno... (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

kolejník

Bohužel, co jsi teď chcete na projektantovi vzít. Horší je, že tam byli dva elektrikáři
(25-36 let).

Mirek Vašák

Quote from: Pavel Horský on 19.05.2012, 08:46
Nevím, kde berete tu jistotu, že zrovna v bytovce (alespoň tak mi to připadá z vaší malůvky) zůstane topení přizemněno tak, jak uvádíte na vašem náčrtku. Stačí si do sklepa pustit topenáře a je vymalováno. Pospojení zůstane jen stočeno někde v blízkosti rozvodu. Už ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem toto viděl.
Myslím, že reakce kolegy Strycharského je jasná a srozumitelná. Netřeba stále hledat, jak co ochcat a ulehčit si tak práci. Většina bezpečnostních řešení musí vždy zahrnovat i možnost jeho destrukce. Proto je nutné přemýšlet celou hlavou a ne jen částí mozku, která je určena k ovládání pohybů svěrače.
Toto jsem měl na mysli také. A jak píše pan Hruda o pakování. Neměřil jsem, přechodový odpor tam asi bude, ale jde předsi o to, aby se na radiátoru neobjevil jiný potenciál zavlečený ze stoupačky. A pospojení potrubí tomu mělo zabránit. Nebo se mýlím?

Pavel Horský

Quote from: kolejník on 19.05.2012, 09:23
To:Pavel Horský

Připojení radiátoru už neřeším - byl přiveden CY pro vanu,vana je plast tak se použije.

Norma hovoří jasně. Já bych zásuvku v zóně II prostě nepustil. Za sebe vám říkám "předělat"
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 20.05.2012, 07:27
Norma hovoří jasně. Já bych zásuvku v zóně II prostě nepustil. Za sebe vám říkám "předělat"

Mám naprosto stejný názor, jen bych doplnil, že finančně by měli předělání zajistit projektant co to nakreslil a elektrikář co to realizoval.

Milan Hudec

Jako obvykle si podržím na rozdíl od kolegů jiný názor, a to, že stávající vodiče pro zásuvku 230V můžete využít pro zásuvku SELV :)

Jiří Schwarz

21.05.2012, 12:39 #33 Last Edit: 08.07.2012, 07:23 by Miroslav Minařík
Quote from: Milan Hudec on 20.05.2012, 17:44
Jako obvykle si podržím na rozdíl od kolegů jiný názor, a to, že stávající vodiče pro zásuvku 230V můžete využít pro zásuvku SELV :)

Samozřejmě, protože máme plné obchody spotřebičů, používaných v koupelně, které jsou na 12V, takže ta zásuvka bude plně využita  (dance)
Co jsem to za jedince, že takovou skvělou věc ještě doma nemám?  (zle)