• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak se zapojuje svodič přepětí?

Started by jiri.j, 19.05.2012, 12:02

previous topic - next topic

jiri.j

19.05.2012, 12:02 Last Edit: 20.05.2012, 10:16 by Pavel Horský
Jak se zapojuje svodič přepětí k jističi?

Pavel Horský

Jak?
Šroubovákem.

Instalace svodiče přepětí má svá jasná pravidla.
K jejich pochopení je potřeba elektrotechnického vzdělání, znalost oboru ve směru elektroinstalací podpořená několika návštěvami školení zabývajícího se problematikou vnitřní ochrany instalace.
Nikdo z nás neví, jaké vzdělání má "jiri.j", o jakém svodiči a obvodu na který ho chce připojit zde píše a na co se vůbec ptá.

Kvalitní svodič od kvalitního výrobce má vždy přibaleno schéma zapojení. Schémata se dají najít docela běžně i na internetu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Není to tak jednoduché, jak si někdo myslí....
(např. max délku a průřez vodičů,jejich kategorizace,předjištění, délky vodičů mezi jejich stupni(impedance)...........atd...) (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Khun Václav

Pane jiri.j, jste elektrikář? Máte nějaké elektrotechnické vzdělání? Hádám že asi ne. Kdyby jste tolik času, kolik trávíte zasíláním dotazů(viz těch pár odkazů), strávil spíše hledáním schopného elektrikáře, určitě by se vám to vyplatilo více, než zasílat opakující se dotazy na které vám nikdo svědomitý nedá jinou odpověď, než "pozvěte si elektrikáře" ;) Tímto vám nechci nijak křivdit, spíše vám ušetřit čas a možná i starosti.

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23069.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23049.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23043.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23041.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23028.0.html

Jiří Schwarz

Na příliš obecně formulovaný dotaz se dá odpovědet také jen obecně:
Jak naznačil Pavel Horský - podle doporučení výrobce.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Pouze bych připoměl, že nejde jen o to správně připojit svodič v rozvaděči, ale také o to jaký svodič v jakém rozvaděči/místě rozvodu.
Onehda jsem za televizorem našel pomocný rozvaděč 3x2,5 přívod a v něm červený Ventil, to asi nebude to nej. (dance)

Otakar Dosbaba

No jo, no, jiri.j., oni ty hajzlíci elektrony v těchto aplikacích při extrémních strmostech zvýšení napětí nestíhají příliš vybírat zatáčky a procpávat se tenkým průlezem směrem do hlíny... Takto alespoň přibližuji laikům dynamické stránky děje při svádění bleskových proudů a v podstatě těmito důsledky se řídí výběry a způsoby vedení zemnících vodičů. Že je ve hře kromě mnoha dalšího ještě nutnost koordinace ochran, již kolegové zmínili.
Jedna věc je nacpat do zbývající volné pozice v rozvodnici přepěťovky a druhá věc je udělat to tak, aby to v případě potřeby opravdu fungovalo.

Daniel Hudzík

V statnej sprave niekto zistil, ze prepatovky su "in".. tak ich mame v kazdom rozvadzaci, niekedy aj na kazdom poschodi.. pripojene tym co prislo, na pozici "kde prislo"..
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Juraj Hámorský

A staci umiestnit jednu prepetovku v hlavnom rozvadzaci? Alebo viacej a v kazdom rozvadzaci povedzme na poschodi?
Moc do toho nevidim, ale zaujíma ma to.

Petr M

Quote from: Juraj Hámorský on 21.05.2012, 09:31
A staci umiestnit jednu prepetovku v hlavnom rozvadzaci? Alebo viacej a v kazdom rozvadzaci povedzme na poschodi?

Ideálně odpovídající svodič na přechodu z jedné LPZ do druhé...  ;)

Jiří Schwarz

Quote from: Juraj Hámorský on 21.05.2012, 09:31

Ochrana před přepětím není otázkou správného umístění jedné přepěťovky.

V ideálním případě by měla být zřízena třístupňová ochrana.
Stupeň I (B) někde na přívodu
Stupeň II (C) např. v okruhovém rozvaděči, pokud je vedení delší nebo je tam ještě podružný rozvaděč, je vhodné stupeň II "zopakovat"
Stupeň III (D) pokud možno blízko spotřebičů, které tuto ochranu potřebují

Aby na sebe správně navazovaly parametry jednotlivých stupňů, je vhodné použít komponenty jednoho výrobce a řídit se při montáži jeho doporučením
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Juraj Hámorský

A pri použití povedzme až 3.stup. ochrany je aká pravdepodobnost že ochrana ochráni spotrebiče?
Lebo zborte si situáciu, som investor použijem nejakú tú ochranu podľa projektu, všetko v poriadku a aj tak mi pri zasahu bleskom odídu spotrebice. Tak potom dokelu aj s takou ochranou (nie lacnou). Na koľko % ochráni zvodic vnutornu elektroinstalaciu?

Oldřich Morávek

To je právě ta potíž.
Pokud máte dobře nainstaloanou a funkční SPD, tak nepoznáte, že fungovala.
Při přepětí SPD normálně svede vlnu bez poškození sebe sama a ochrání následná zařízení.
Každý stupeň má schopnost svést určitou energii, a omezit část přepěťové vlny.
Žádná SPD neomezí přepětí na 100%.
Čím víc stupňů (myšleno I - III), tím jemnější filtr.

Předminulý týden byla u nás bouřka. Statečně jsem pokračoval v instalaci PC (když už jsem se do toho dal, tak to dodělám).
Práskalo mi přímo nad hlavou. Minimálně 3 blesky v okruhu do 300m.
Zatímco já s SPD bez problému doinstaloval, skoro každý soused ve vsi má spálenou nějakou elektroniku.
Pojezd brány, několik PC, DVD, několik placatých TV atd.
Tak nevím, jestli se mě vyplatilo investovat do SPD  ;)

Jiří Schwarz

Quote from: Oldřich Morávek on 22.05.2012, 06:40
...
Tak nevím, jestli se mě vyplatilo investovat do SPD  ;)

Když už člověk investuje do přepěťové ochrany stupně I (B), je třeba ji nainstalovat tak, aby různé souběhy nebo špatné propojení ochranných a zemnicích vodičů její funkci nedegradovaly.

Je vidět, že byste to měl mít "správně", když to pomáhá...

Jozef BABJAK

Quote from: Oldřich Morávek on 22.05.2012, 06:40
Pokud máte dobře nainstaloanou a funkční SPD, tak nepoznáte, že fungovala.

To som si tiež donedávna myslel. OBO Bettermann vyrába detektor prechodu bleskového prúdu na zvody bleskozvodu formátu kreditnej karty, a p. Hájek tu pred pár mesiacmi ukazoval počítadlo zvodov do rozvádzačov - akurát neviem, ku ktorej triede zvodičov to prislúcha, skôr asi k B, nanajvýš C.

Oldřich Morávek

Počítadlo úderů jsem neuvažoval.
Zatím ho po mě žádný koncový zákazník nechtěl.
Běžný laik prostě nezjistí, kolikrát ventil zafungoval.
Bohužel běžný laik ani netuší, jestli má SPD funkční.
Měření mA bodu na varistorech je novinkou i pro mnohé kolegy z oboru.  :(

Jozef BABJAK

Quote from: Oldřich Morávek on 22.05.2012, 08:39
Zatím ho po mě žádný koncový zákazník nechtěl.

Veď práve, to nie je zariadenie pre bežných koncových zákazníkov. To je zariadenie pre projektantov, aby mohli klientovi ukázať: "Ajhľa, tento zvod(ič) zviedol prepätie X krát za posledný rok."

Jan Hájek

Počítadlo má v praxi význam pouze pro určení mimořádných kontrol/revizí aplikací. Osobně preferuji udělat vše pořádně a je klid, ale představte si tu situaci:
Po každé změně čísla bez jakýkoliv škod za Vámi někdo přijde, plácne po zádech a řekne:  Seš dobrej. ;)
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!