• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Ako spravne spojazdnit elektriku na pozemku?

Started by sidsid, 22.05.2012, 11:58

previous topic - next topic

petrrr

To máte sice pravdu pane Šohajda,ale byl jsem na školení,kde mi říkali,že když označím na staveništi zásuvku pro které účely slouží,nemusí být přes proudový chránič.Nejsem revizní technik a také nevím v jaké normě to hledat,ale přeci mi nebudou na  školení říkat nesmysly?Opravdu nevím a docela by mě to zajímalo?Jestli to takhle chystám dle norem nebo nikoliv?

petrrr

Nikdy jsem s revizním technikem ohledně takto předchystané přípojky neměl problém.Předpokládám,že se revizní technik musí o něco opírat?

Jiří Buben

23.05.2012, 18:31 #20 Last Edit: 23.05.2012, 18:50 by Jiří Buben
Quote from: petrrr on 23.05.2012, 15:57
Nevím proč alibistický,když si tam majitel bude zapojovat vhodnou zásuvkovou skříň.Nevidím v tom také porušení bezpečnosti,ale rád bych se nechal poučit?

Tak třeba právě proto že zásuvky musí být napájeny přes proudový chránič. Proč, protože jakákoliv zásuvka je určena k všeobecnému použití, tedy i k připojení spotřebičů držených v ruce. A pokud mě budete chtít vnutit, že třífázový spotřebič držený v ruce neexistuje, tak mohu uvést několik příkladů. Například dlabací vrtačka atd.. U spotřebičů  připojovaných pohyblivým přívodem je riziko porušení přívodu velké a u držených v ruce  riziko zvyšuje. A navíc do takové zásuvky lze připojit cokoliv s odpovídající hruškou, nejen tu zásuvkovou skříň. Kdo komu zbrání, aby tam nepřipojil nic jiného? Nápis u zásuvky. >:D

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 18:17
To máte sice pravdu pane Šohajda,ale byl jsem na školení,kde mi říkali,že když označím na staveništi zásuvku pro které účely slouží,nemusí být přes proudový chránič.Nejsem revizní technik a také nevím v jaké normě to hledat,ale přeci mi nebudou na  školení říkat nesmysly?Opravdu nevím a docela by mě to zajímalo?Jestli to takhle chystám dle norem nebo nikoliv?

Tak to by mě zajímalo, jak by potom staveništní rozvaděč, respektive elektrická instalace na staveništi, prošli revizí, když jsou na ně kladeny specifické požadavky a právě u zásuvek do 32 A včetně na staveništi musí být vždy instalován proudový chránič s reziduálním proudem 30 mA. Mimo to i kdyby se nejednalo o staveniště ale třeba zahrádkářskou kolonii, pak je chránič vyžadován jinými normami ale i selským rozumem.
Nepletete si to náhodou s výjimkou, že u zásuvek užívaných laickou obsluhou, které napájejí zařízení při jejichž nežádoucím odpojení by mohly vzniknout významné škody se napájení přes proudový chránič nevyžaduje a taková zásuvka musí být označena k jakým účelům má sloužit? Tak tuto výjimku je ale nutno používat s rozvahou. Spíše se ji vyhýbám. Mimo to co by jste na staveništi nebo zahrádce napájel za zařízení u kterého by při jeho nežádoucím odpojení mohlo dojít k velkým škodám? A tato výjimka se stejně vztahuje pouze na zásuvky jejichž jmenovitý proud nepřesahuje 20 A. U zásuvek od 20 A do 32 A  které mohou napájet zařízení ve venkovním prostoru, a obecně u zásuvek na staveništi do 32 A včetně, tuto výjimku nelze uplatnit. Prostudujte si ČSN 33 2000-4-41 ed.2 zejména články 411.3.3 a 415.1 a ČSN 33 2000-7-704 ed.2 zejména článek 704.410.3.10.

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 18:23
Nikdy jsem s revizním technikem ohledně takto předchystané přípojky neměl problém.Předpokládám,že se revizní technik musí o něco opírat?

To že jste s revizním technikem neměl nikdy problém, neznamená, že je vaše řešení správné.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Robert Jedek

Jsem přesvěčen, že jde pouze o problém připojení elektroměrového rozvaděče a propojení s dalším, takže elektroměrový rozvaděč připojit podle podmínek distributora a propojit s druhým rozvaděčem (např. zásuvková skříň) podle pokynů výrobce.
V žádném případě ani na jeden z těchto rozváděčů nic nenavrtávat, viz zákon č. 22/1978 Sb. §2, písmeno d).

Jiří Schwarz

Zásuvka je zásuvka.
Asi by nebylo moc správné dát nad zásuvku výstražnou tabulku zakazující připojit cokoliv jiného kromě skříňky s chráničem.
Pokud je to možné, dávám přednost technickému řešení ochrany před "administrativním"!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr M

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 18:17
... byl jsem na školení,kde mi říkali,že když označím na staveništi zásuvku pro které účely slouží,nemusí být přes proudový chránič.

Mě zase říkal p. Létal ze Solid Teamu na školení vyhl. 50, že jakákoliv zásuvka do 32A musí být přes chránič. Výjimkou jsou jenom obvody, kde může při přerušení nastat významná škoda. V domácnosti je to obvykle
- Topení - když vypadne kotel v zimě během nepřítomnosti, mohou zamrznout trubky, popraskat a je tam významná škoda. Zahrady ani staveniště se to netýká.
- Mrazák - kdyby vypadl chránič během delší nepřítomnosti, je mrazák i jeho obsah na odpis a škoda x tisíc. Počítám, že na zahradě patrně mrazák plný masa nebude.

Navíc i venkovní prostory (kde může na nářadí napršet atd.), i staveniště (kde jsou nejenom kabely permanentně v ohrožení) mají chránič povinně bez výjimky.

petrrr

Nespletl jsem si to s ničím jiným.Otázka zněla jestli může být na stavbě zapojen spotřebič mimo proudový chránič,teď nevím jestli to nebylo jen pro 3f zás.,odpověď ne nemůže.Zkoušející,ale může pokud takovou zásuvku řádně označíte.Z praxe jsem se s tím ještě nesetkal,ale nebudu mu odporovat jelikož přesně nevím.Vysvětlil to,že mi stroj může vyhazovat proudový chránič díky svodovým proudům,ale stroj bude v pořádku.Nikdy se mi to nestalo,mu asi ano.Samozřejmě, když jde o velké staveniště,kde se pohybuje velké množství lidí,chránič dát všude přes různé vyjímky.Je pravdou,že kvůli bezpečnosti je lepší umístit zás. skříň,ale stalo se mi,že byla ukradena:(.Tudíž volím první řešení u RD,kde má majitel přehled o řemeslnících a dodává pro napájení svoji zás. skříň.Selský rozum také dá,že bych neměl do zás. zapojovat nic jiného než je napsáno na zásuvce.A také jsem už hodněkrát viděl překlemovaný proudový chránič,takže tím,že tam bude zás. skříň také úplně nezabraním případnému nebezpečí,když je člověk elektrozedník:).Je to otázka názoru.

petrrr

Mě to říkal shodou okolností také člověk ze soliedteamu:)

petrrr

Pane Buben, jak zabráníte případnému vybavování proudového chrániče na staveništi,když bude mít mašina velké svodové proudy,ale bude přitom bezpečná.Např:nějaký starší dopravní pás,svářečka atd.?Vyřadíte ji ze staveniště?

petrrr

Ješte se mi to nikdy nestalo,ale myslím si, že je to teoreticky možné a proto je dána vyjímka,kde takovou mašinu napojím např:z ozn. zásuvky mimo proudový chránič  a přizemním.

Jiří Schwarz

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 20:54
Pane Buben, jak zabráníte případnému vybavování proudového chrániče na staveništi,když bude mít mašina velké svodové proudy,ale bude přitom bezpečná.Např:nějaký starší dopravní pás,svářečka atd.?Vyřadíte ji ze staveniště?

Spotřebič smí mít podle ČSN 33 1600, ed.2 unikající proud max. 3,5mA. (kromě tepelných, tak je větších výkonů vyjímka)
To ale neznamená, še spotřebiče tak velký unikající proud mají.
Chránič se jmenovitým reziduálním proudem 30mA může vybavit až při proudu 15mA, měl by tedy vydržet 4 přístroje "s parametry na hranici"!

Odmítám nepoužitím chrániče "legalizovat" používání "šmejdů", které nevyhovují platné ČSN a nemají v zásuvce co dělat!! I když zdánlivě fungují dobře a někdo je dokáže brát jako bezpečné...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

petrrr

Nevím proč šmejdů?U nové svářečky jsem naměřil více nežli 10mA a  mám ji vrátit výrobci,že je to šmejd?Nikdo nic legalizovat nechce.Setkal jsem se s výtahem,kde si ho firma zapojila přes zás. mimo proudový chránič,který by pravděpodobně vybavoval,nevím z jakého důvodu,nepátral jsem po něm, jelikož dodali revizní zprávu.Měl jsem říci stav. technikovi ať si výtah odveze:),že nejede přes proudový chránič:),myslím si,že ochrana přizemněním v těchto případech dostačuje.

Robert Jedek

@petrrr
10mA nesmí překročit ani svářečka s vidlicí větší jak 32A, ale u těch se ani 30mA chránič nepoužívá.
A co se počtu zásuvek na jeden chránič týče, tak je v normě uvedeno, že se má volit takový počet, aby nedocházelo k nechtěnému odpojení dalších připojených zařízení.

Jiří Schwarz

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 21:43
Nevím proč šmejdů?U nové svářečky jsem naměřil více nežli 10mA a  mám ji vrátit výrobci,že je to šmejd?....

Není problém.
Ale v tom případě bych to rád viděl podle ČSN 33 2000-5-54, ed.2 :
Pokud je proud ochranným vodičem větší než 10mA, měl by mít ochranný vodič průřez minimálně 10mm2 Cu!
Má to výrobce ošetřené? Má tak silný PE vodič v napájecím kabelu? Má v návodu nějak ošetřené, že se ten "zesílený ochranný vodič" musí dotáhnout ze zásuvky až na takové místo v rozvodu (podružný rozvaděč, hlavní rozvaděč,...), kde průřez vyhoví?
Pokud ne, vzít "prohlášení o shodě", nalepit na pořádnou tyč a omlátit výrobci o hlavu!!
Jestli někdo prodává šmejd, který má unikající proud větší než 10mA, měl by být souzen za pokus o úmyslné ublížení na zdraví!!

petrrr

To vím také,že to nevyhovuje,ale shodou okolností byly ty svářečky tři nové a všechny přesahovaly 10mA.Nevím jestli bych uspěl s tvrzením,že jsou všechny špatné ať je vrátí výrobci.Nicméně předal jsem tuhle informaci rev. tech.,který to s nimi řešil.dál jsem se o to nezajímal,ale vím,že k výměně nedošlo.Pravděpodobně elektronika dělá své?

petrrr

Mohu zjistit typ,ale ne dnes.Nemá žádné přizemnění.Připojuje se přes vidlici 32A,kabelem cgsg 5Cx6.Dodávám,že to není laciný výrobek,který by mohl býti šmejdem.Kdybych měl čas,tak  vás k daným svářečkám dovedu:)

Jiří Buben

To: petrrr

Jestliže má mašina velké svodové proudy, s velkou pravděpodobností se bude jednat o závadu a to způsobenou buď poškozením izolací, nebo například porušeným krytím v jehož důsledku je celé zařízení přímo prosáklé vlhkostí. Na stáří stroje se nelze vymlouvat. Několikrát jsem zajišťoval zprovoznění velké pojízdné míchačky SM 250, což je již starší stroj který něco pamatuje, nebo opravdu téměř muzeálních kousků míchaček a různých strojů a nikdy se nic nedělo, pokud byl stroj proveden tak jak je dobrým zvykem a bez amatérských úprav například na ovládacích obvodech atd.. Například ponorná čerpadla pokud jsou v pořádku, proudový chránič nevybaví. Vždy když byl s čerpadly problém, tak se ukázalo, že třeba zpuchřelo těsnění, nebo bylo čerpadlo opraveno neodborně bez náležité péče utěsnění kabelových průchodu atd.. To samé platí u svařovacích zdrojů. Jestliže je svařovací zdroj v pořádku a chránič vypadává, může to být způsobeno proudovými špičkami při zapalování oblouku, takže se primárně nemusí jednat o závadu, nebo může být vadný svařovací zdroj. Ale z mých zkušeností spíš vyplývá, že s nežádoucím vybavováním chrániče problémy nejsou a pokud nastanou, pak se ve finále ve většině případů, které jsem řešil, jako příčina ukázala neodborná úprava, oprava takového spotřebiče, nebo například v případě svařovacích zdrojů KS 250 již nevyhovujícím stavem celého zařízení, neboť tam mi na unikající proudy nestačil rozsah měřícího přístroje.

Jak již naznačil kolega Schwarz, spotřebiče se musí s unikajícími proudy vejít do určitých limitů. Pokud jste někdy měl před sebou nějakou výrobkovou normu, pak by jste zjistil, že většina spotřebičů má dle těchto norem při zkouškách výrobku limity unikajících proudů menší než jsou limity uváděné v ČSN 33 1600 ed.2. Důvod je zřejmý. Izolace stárnou a unikající proudy se stářím spotřebiče porostou.

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Stále se učím.....

Jiří Buben

Quote from: petrrr on 23.05.2012, 21:43
Nevím proč šmejdů?U nové svářečky jsem naměřil více nežli 10mA a  mám ji vrátit výrobci,že je to šmejd?Nikdo nic legalizovat nechce.Setkal jsem se s výtahem,kde si ho firma zapojila přes zás. mimo proudový chránič,který by pravděpodobně vybavoval,nevím z jakého důvodu,nepátral jsem po něm, jelikož dodali revizní zprávu.Měl jsem říci stav. technikovi ať si výtah odveze:),že nejede přes proudový chránič:),myslím si,že ochrana přizemněním v těchto případech dostačuje.

A jak a jakým přístrojem jste to měřil? Ono unikající proudy se u svářeček se měří pomocí přístroje, který obsahuje takový obvůdek, který odfiltruje nežádoucí vyšší harmonické frekvence unikajícího proudu kvůli reprodukovatelnosti měření.
Navíc pletete jablka s hruškami. výtah a zásuvka je trochu rozdíl a výtah není připojen pohyblivým přívodem přes zásuvkové spojení.
Revizní technik E2/A
Stále se učím.....