• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí se použít proudový chránič ve výrobní zámečnické hale?

Started by Marek Novák, 22.05.2012, 12:32

previous topic - next topic

Khun Václav

Quote from: František Janeček on 22.05.2012, 21:07
Zkuste mi definovat toho laika.Proti chrániči nic nemám.To že používám vyhlášku 50/78 je jen proto, že zatím stále platí.Můžeme na ni nadávat jak chceme ale pokusy o návrhy něčeho co by ji nahradilo jsem četl a z mého pohledu jsou ještě horší než špatné. :)
Už vidím jak někdo běhá po hale a pravidelně kontroluje alespoˇtlačítkem funkčnost každého chrániče. :D

Všude je laik uváděn jako člověk bez elektrotechnického vzdělání... Já osobně mám chrániče docela rád. ;) I když je někdy legrace hledat chybu po někom, kdo N vodič zapojil jinám než měl  :D Já jsem ty návrhy ještě nečetl, ale docela by mě to zajímalo, nemáte to ještě někde po ruce? :)

Petr M

Quote from: František Janeček on 22.05.2012, 21:07
Už vidím jak někdo běhá po hale a pravidelně kontroluje alespoˇtlačítkem funkčnost každého chrániče. :D

V čem je problém? Dokážu si to krásně představit. Malý rozvaděč se zásuvkou, jističem a PCH u stroje. A nařízení od šéfa, že ranní směna v první pondělí v měsíci ověří .... a otestuje proudový chránič. Tyto kontroly potvrdí podpisem na formuláři, který je uložen.... A podle práva za neodhalení problému zodpovídá ten, kdo se podepsal jako poslední.

Pan hudzík to popsal přesně. Jinak já mám samozřejmě taky vyhl. 50 a jsem na jehlách, když vím, že právě používaná věc není přes PCH... Padesátka nepadesátka, moje tělo má stejný odpor, jako zedník s §2.

Chránič patří automaticky na každou zásuvku do 32A, pokud jejím vypnutím nemůže vzniknout významná škoda. Tím se nemyslí zastavení soustruhu a 20 minut pauzy pro pracovníka, aby se venku uklidnil několika Tuberiho tyčinkama. A PCH nepatří na extra věci jako magnety na jeřábu, brzdy, bezpečnostní obvody,... Ale to musí na místě posoudit odborník. I když, tam by asi zásuvka neprošla. U strojů připojených napevno by to měl vyřešit projektant.

Jiří Schwarz

Když stavíme nějaký "bod" s nějakou technologií pro zpracování a přenos dat a dělá se tam nový přívod, pokud tam projektant nenavrhne chránič, zdůvodní proč.
V "našem" případě se to dá postavit na tom, že je tam speciální zařízení, které má jisté unikající proudy, je tam preferován bezvýpadkový provoz, zásuvka je uvnitř skříně (Rack Triton nebo podobný), přístup tam za běžných okolností mají jen osoby kvalifikací §6 nebo vyšší... Navíc je tam "preventivně" zesílený ochranný vodič podle 5-54, ed.2, pospojování...
Pak jako RT uznám důvody projektanta a nenapadnu mu takové řešení.
Dokáže váš projektant zdůvodnit proč tam chránič nenavrhnul?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Marek Novák

Ještě bych doplnil, že se budou zásuvky používat na svářečky a potom při spojení svařovaného kusu s nějakou konstrukcí, která je pospojovaná, tak PCH vybaví.

Petr M

Quote from: Marek Novák on 22.05.2012, 22:32
Ještě bych doplnil, že se budou zásuvky používat na svářečky a potom při spojení svařovaného kusu s nějakou konstrukcí, která je pospojovaná, tak PCH vybaví.

Tím chcete říct, že sekundár svářečky je automaticky spojen s primárem? Nebo že svařujete s autotrafem?  (zle)

Používají se třeba svářečky se zapojením mezi dvě fáze. Víte, co by se stalo, kdyby u takovýho kousku bylo spojení primár - sekundár a chtěl jste svařovat traverzy volně ležící na trávě nebo zabetonovaný plotový sloupek?

Tuhle výmluvu neberu, to je jako po zjištění, že mám v autě sjetý brzdový destičky ještě přestřihnout hadičky k brzdám, aby se zbytečně při šlápnutí na pedál nepoškrábaly kotouče.

Jan Franěk

Je jasné, že zde nevystačíme s jedním, centrálním chráničem. Mě osobně pozlobila, v jedné truhlářské dílně, sušička dřeva. Ta musel nakonec být připojena přes samostatný proudový chránič (v projektu na něj byly 3 zásuvky) a to rovnou 100mA. Pro pořádek. Bylo to konzultováno všechno s projektantem a revizním technikem, který zde prováděl následnou prohlídku i výrobcem rozváděčů, který překresloval schéma zapojení.

Samotného by mne také zajímaly důvody, proč projektant nenavrhnul do této dílny žádné chrániče. Osobně bych se snažil tento problém prostě přehodit na něj. On by měl své řešení obhajovat. vám to prostě nepřísluší a to bez jakékoliv urážky. JDe o to, jestli netaháte kaštany z ohně, za někoho jiného.

Nebo jste sám projektant a zde se snažíte najít proti RT nějaké "střelivo". Jestli jste zde uvedl pravé jméno, mohlo by jít o firmu sídlící v Brně, která kromě montáží, provádí poradenskou a projekční činnost.
Jen pro pořádek uvádím, že mohlo jít. Neříkám, že je to ta firma. Jen jsem se koukal po GOOGLE a jednu firmu s podbným jménem jsem objevil. Ale možná nám to ještě bude upřesněno.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav 3

Quote from: Khun Václav on 22.05.2012, 15:19
Většina motorů má tuším odrušovací kondenzátory napojené na kostru, což jsem u několika už viděl, tak zda-li by pak chránič nevybavoval kvůli proudům PE díky těm několika CX nebo CY kondenzátorům

Tyto kondenzátory se vyskytují u ručního nářadí s univerzálními (komutátorovými) motory. Kondenzátory X jsou běžně zapojeny mezi pracovní vodiče, takže by neměly chránič aktivovat, kondenzátory Y jsou zapojeny vždy jeden mezi každý pracovní vodič a kostru přístroje. V případě, že se jedná o spotřebič ve dvojité izolaci (obvykle brusky a vrtačky), neměly by též způsobovat problém, přístroje ve třídě I chráněné spojením kostry s PE vytvářejí přes tyto kondenzátory únikový proud, který při větším počtu zařízení může vybavovat chránič. To je nejčastější problém počítačových a jiných podobných spínaných zdrojů. Tyto kondenzátory se také vyskytují u obloukových svářeček transformátorových a invertorových.

U strojů s asynchronními motory jedno a třífázovými se obvykle odrušovací kondenzátory nevyskytují.

Quote from: Marek Novák on 22.05.2012, 22:32

Tento problém  může vzniknout jedině při neodborném zásahu do svářečky nebo při její závadě. Sekundární okruh svářečky musí být bezpodmínečně odizolován jak od pracovních vodičů sítě bez rozdílu, zda je napájení 1F nebo 2až3F, tak od vodiče PE. Důvod je prostý, při nedokonalém kontaktu zemnících kleští na svářený předmět spojený nějakým způsobem s PE, by se svářecí okruh uzavíral přes vodič PE, který není běžně dimenzovaný na svařovací proudy.

Quote from: Jan Franěk on 22.05.2012, 23:01
Mě osobně pozlobila, v jedné truhlářské dílně, sušička dřeva.

Tuto zkušenost mám obecně se všemi tepelnými spotřebiči zapojenými přes chránič. Tento problém způsobují zřejmě dilatační pohyby uvnitř starších topných těles při prudkém náběhu teploty nebo při chladnutí. Chránič v těchto případech vypadává náhodně, pokud je společný pro více okruhů, bývá závada špatně k dohledání.