• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se zapojuje kabel na 220V?

Started by Chudoba 22.8.2002, 06.07.2004, 10:36

previous topic - next topic

Chudoba 22.8.2002

Kde najdu, jak se zapojuje kabel na 220 V na novou koncovku.Kam patří modrý,hnědý a žluto-zelený kabel.Potřebuji opravit prodlužovací kabel a dát nouvou koncovku.

Jakub Stolarik

Je to jednoduche cerny nebo hnedy vodic se zapojuje vzdy na levou stranu , modry napravo a zel/zlut na kolik uprostred :-))))

Stanislav Školník

Jen bych dodal, že když připojuji kabel, tak vždy nechávám vodič PE (žlutozelený) delší než ostatní a to z důvodu při vytržení kabelu z koncovky se odpojil jako poslední.

Už dosti dlouho máme 230V a při doporučovaném způsobu zapojení nezapomeň mít kolik nahoře.

Martin Šedivý

27.11.2004, 18:31 #4 Last Edit: 25.07.2011, 08:33 by Miroslav Minařík

Miloslav Janoušek

Jakou koncovku?Zásuvku a nebo zástrčku?Samici nebo samce?Záleží jak to otočíte.Svěřte to odborníkovi.Dejte nám vydělat.

Martin Novak

Vřele doporučuji najít elektrikáře, který to za vás, za cigarety nebo panáka udělá. To, že si to můžete koupit ještě neznamená, že můžete svojí neznalostí zabíjet lidi a možná právě Vaše nejbližší.

Jan Tihlařík

...to je dobrá provokace. Nedošlo vám? :-))

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miloslav Janoušek

Také nechápu,mám asi dneska dlouhé vedení.

Jaroslav Ferst

Přece takovouhle věc by měl dělat odborník - je  čas, aby alespoň u tak nebezpečných činností éra samo domo v tomto státě skončila.

Pavel Horský

Pane Ferst,to máte určitě pravdu,ale......Ten neznalý človíček se do toho tak či tak pustí sám,tak proč mu alespoň neporadit?Sám jsem byl v mnoha diskusních příspěvcích proti radám neodborníkům,ale byl jsem přesvědčen kolegy dopisovately,že je kolikrát každá dobrá rada nad zlato.Vždyť třeba stačí jen malý odstaveček s dobrou radou a právě jste někomu z druhé části republiky zachránil život!A to je důvod k zamyšlení!Nemyslíte?   V případě zapojení kabelu 230V už asi bylo napsáno vše.

Revizní technik E1B

Miloslav Janoušek

Nejlepší by potom byla malůvka a nebo foto.Písemný návod si může laik vysvětlit třeba obráceně.

Georgis Fasulis

Je super, že se ten člověk alespoň zeptal a neudělal si prodlužovačku pomocí telefonní dvojlinky :-))

G.F

Jiří Klupák

Zapojení prodlužky pomocí komunikačního(tel.) kabelu není nic k smíchu. Viděl jsem to na vlastní oči u dvou lidí.
 Dotyčnému dokonce stačilo použít jen dva "drátečky" pro L&N ačkoliv jich bylo v kabelu min. 6. Spotřebič byl r.konvice 2200W, délka cca 7m, průřez nevím, "drátečky topily" ("jenže nehořely..." ) a úbytek? ("CÓ?...!")
 Jeden je studentem 4letého oboru elektro a druhý je elektrikář. :-( (ko. ko. a še. že. cho. bo.) :-))
 PS. Toho, jemuž zmíněný dotaz zní jako provokace doporučuji dávati si pozor na prodlužky všeumělů (zejména na přítomnost fáze na kolíku) Občas jim u TN-Céčka kope ("na to stačí nemakat...")

Pavel Horský

To vše je prd,proti tomu co dokáží naši asijští obchodníci!! Proti nim jsou všichni fušeři pěkný béčka.

Revizní technik E1B

Jiří Erben

To ještě nic není, šéf mi nedávno vyprávěl o bývalém kolegovi, kterému jako prodlužovák k televizi posloužila dvojlinka Up - anténní VHF můstkáč 2x0,5, izolace tak 0,3mm. Asi věděl, že se zkouší na 2 kV a provozní napětí je povolené až 500V (i když kde by toho mohl dosáhnout na rozhlase po drátě, že?). Byl s ní spokojen po léta, než si ji jeho panímáma vzala jako prodlužovačku k žehličce a zaječela na něj až ve chvíli, kdy začalo PVC kapat na podlahu :-) další story neznám, jestli pak použil CYSY 3Cx1,5 nebo se spokojil s nějakým CYH... A "padesátku" taky měl...

Miloslav Janoušek

Slyšel jsem o prodlužovačce zástrčka-zástrčka.Taky domácí kutil.